Dordrecht, Netherlands

Uit de Popcentrale galmt nationaliteit: SkellHell Exchange is in volle gang

Bij de Popcentrale wemelde het afgelopen week van de buitenlandse bands. Dat kan maar één ding betekenen: de SkellHell Exchange draait op volle toeren. Zweedse, Franse en Nederlandse bands wisselen tijdens de uitwisseling hun muzikale en culturele kennis uit. Deze week was het weer aan de Popcentrale in Dordrecht, om de internationale muzikanten met open armen te ontvangen.
Emmely Kokshoorn | 7 juni 2022 17:01 | Aangepast op 7 juni 2022 17:01
Het project versterkt de verbinding tussen drie Europese organisaties: de Nederlandse Popcentrale, Zweedse Mullberget en het Franse Bolegason. Deze drie muzikale organisaties lijken erg op elkaar en leveren de lokale acts aan, die vervolgens op uitwisseling gaan.
Dit keer mochten er vier bands meedoen aan het project: RHOMB en Hök uit Zweden; Twin Souls uit Frankrijk en Artificial Danceparty uit Nederland.

Een zetje naar internationaal succes
“Toen ik in Zweden kwam, merkte ik dat er heel veel getalenteerde bands in in hun eigen wereldje blijven zitten. Bang om daaruit te stappen”, Vertelt HugGoldstyn , de Zweedse medeorganisator van SkellHell Exchange. Voor kleine bands is reizen vaak te duur. Zo missen ze volgens Hugo de kans op internationale successen. De uitwisseling moedigt de bands aan om verder te kijken dan hun lokale prestaties. “Hopelijk kunnen wij ze een zetje geven waardoor ze zelfstandig de wereld in stappen”, vertelt hij.

De Zweedse metalband RHOMB geeft aan dat de uitwisseling hier inderdaad een goed begin van is: “We hebben nu al mensen ontmoet, die we normaal nooit ontmoet zouden hebben”, vertellen ze. “Het is daarnaast ook gewoon heel erg gezellig.”

Ze vinden het leuk om mensen met dezelfde mindset te ontmoeten. Wat die mindset precies is, proberen ze zo mooi mogelijk te omschrijven: “We hebben hier allemaal dezelfde ‘vibe’. Muziek is een taal die iedereen, vooral hier, begrijpt.”
Top sfeer
Alle bandleden verblijven in de Popcentrale. Ook ‘s nachts. Dan slapen ze met zijn allen op luchtbedden in het gebouw. Overdag krijgen ze workshops om hun muzikale kennen en kunnen uit te breiden. “Het is geweldig om te zien hoe leuk ze het hebben met elkaar”, vertelt Indy Straver van Popcentrale. “In de uurtjes die ze vrij hebben, jammen ze met zijn allen. De sfeer is echt top.”


SkellHell Exchange wordt in juli groots afgesloten met een festival in Zweden. Alle acts die op uitwisseling zijn geweest zullen hier optreden.

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Na twee jaar weer feestend de nacht in met de Barre Tocht

Het Dordtse nachtleven kan na twee jaar coronastilte wel wat opschudding gebruiken. Dordtse partyfol...

Rapper Willie Wartaal gaat met Dordtenaren in gesprek over diversiteit

Dordtenaren gaan op woensdag 6 april onder leiding van host Willie Wartaal met elkaar in gesprek ove...

Zondag bij TV Dordrecht: Herhaling Merwe's Oratorium Sura Cantate (deel 1)

In de Antoniuskerk kon een select gezelschap het in november al horen, maar aanstaande zondag kan ie...

Dordtse meidengroep OG3NE slaat Nederlandstalige weg in

De van oorsprong Dordtse zussen en zangeressen Lisa, Amy en Shelley zijn "als lammetjes in de wei" z...

Popcentrale organiseert benefietavond Rock For Ukraine Live

Wie vrijdagavond 8 april nog niets te doen heeft en zijn steentje bij wil dragen aan het goede doel,...

Gezocht: Muzikanten voor het ToBe Solistenconcours

Muzikanten uit de regio kunnen zich vanaf nu aanmelden voor het ToBe Solistenconcours. De achtste ed...