Dordrecht, Netherlands

Uit de Popcentrale galmt nationaliteit: SkellHell Exchange is in volle gang

Bij de Popcentrale wemelde het afgelopen week van de buitenlandse bands. Dat kan maar één ding betekenen: de SkellHell Exchange draait op volle toeren. Zweedse, Franse en Nederlandse bands wisselen tijdens de uitwisseling hun muzikale en culturele kennis uit. Deze week was het weer aan de Popcentrale in Dordrecht, om de internationale muzikanten met open armen te ontvangen.
Emmely Kokshoorn | 7 juni 2022 17:01 | Aangepast op 7 juni 2022 17:01
Het project versterkt de verbinding tussen drie Europese organisaties: de Nederlandse Popcentrale, Zweedse Mullberget en het Franse Bolegason. Deze drie muzikale organisaties lijken erg op elkaar en leveren de lokale acts aan, die vervolgens op uitwisseling gaan.
Dit keer mochten er vier bands meedoen aan het project: RHOMB en Hök uit Zweden; Twin Souls uit Frankrijk en Artificial Danceparty uit Nederland.

Een zetje naar internationaal succes
“Toen ik in Zweden kwam, merkte ik dat er heel veel getalenteerde bands in in hun eigen wereldje blijven zitten. Bang om daaruit te stappen”, Vertelt HugGoldstyn , de Zweedse medeorganisator van SkellHell Exchange. Voor kleine bands is reizen vaak te duur. Zo missen ze volgens Hugo de kans op internationale successen. De uitwisseling moedigt de bands aan om verder te kijken dan hun lokale prestaties. “Hopelijk kunnen wij ze een zetje geven waardoor ze zelfstandig de wereld in stappen”, vertelt hij.

De Zweedse metalband RHOMB geeft aan dat de uitwisseling hier inderdaad een goed begin van is: “We hebben nu al mensen ontmoet, die we normaal nooit ontmoet zouden hebben”, vertellen ze. “Het is daarnaast ook gewoon heel erg gezellig.”

Ze vinden het leuk om mensen met dezelfde mindset te ontmoeten. Wat die mindset precies is, proberen ze zo mooi mogelijk te omschrijven: “We hebben hier allemaal dezelfde ‘vibe’. Muziek is een taal die iedereen, vooral hier, begrijpt.”
Top sfeer
Alle bandleden verblijven in de Popcentrale. Ook ‘s nachts. Dan slapen ze met zijn allen op luchtbedden in het gebouw. Overdag krijgen ze workshops om hun muzikale kennen en kunnen uit te breiden. “Het is geweldig om te zien hoe leuk ze het hebben met elkaar”, vertelt Indy Straver van Popcentrale. “In de uurtjes die ze vrij hebben, jammen ze met zijn allen. De sfeer is echt top.”


SkellHell Exchange wordt in juli groots afgesloten met een festival in Zweden. Alle acts die op uitwisseling zijn geweest zullen hier optreden.

Lees ook

Lokale solomuziekanten gaan de strijd aan in tiende Solisten Concours

Voor talentvolle amateurmuzikanten uit de Drechtsteden staat zaterdag 10 februari wellicht dikgedruk...

ZOEKHETUITMAN wint Grote Prijs van Dordt

De Dordtse punkgroep ZOEKHETUITMAN heeft de Grote Prijs van Dordt gewonnen. De aanmoedigingsprijs vo...

Harde muziek en headbangen: Dordt schudt op grondvesten tijdens voorronde Grote Prijs

De Grote Prijs van Dordt is weer in volle gang. Deze competitie, die lokale muzikanten een duw in de...

Zaterdag concert Jaap Mol op TV Dordrecht

Ook dit weekend is er weer een bijzonder concert te zien op TV Dordrecht, een optreden van Jaap Mol ...

Cor maakt al veertig jaar radio vanuit zijn huiskamerstudio in Oud-Krispijn

Cor Hitzerd is al veertig jaar als radiopiraat te horen in regio Drechtsteden op zijn zender Radio A...

Zaterdag: concert Nieuw-Zeelandse 'Ed Sheeran' op TV Dordrecht

Dit weekend herhalen we op TV Dordrecht een bijzonder concert, een optreden van de Nieuw-Zeelandse m...