Dordrecht, Netherlands

230 klassieke bolides jarenlang verstopt in Dordtse loods: 'Collectie van wereldniveau'

"Niet normaal." Zo omschrijft handelaar Nico Aaldering de 230 auto's die een hoogbejaarde man uit Dordrecht heeft verzameld. De collectie bestaat uit oude Maserati's, MG's, Ferrari's, Facel Vega's, Mercedessen en Cadillacs. Liefhebbers kunnen binnenkort hun slag slaan, want alle auto's worden geveild. "Misschien hou ik er wel eentje", zegt Aaldering.
RTV Rijnmond | 13 april 2023 10:30 | Aangepast op 13 april 2023 09:10
Het is een onwaarschijnlijke collectie die de Dordtse heer Palmen in veertig jaar tijd opbouwde. Sommige voertuigen zijn een half miljoen waard. Onlangs verhuisde de man naar een verzorgingstehuis en daarom gaan de wagens weg. De klassiekers stonden opgeslagen in twee loodsen en een kerk in Dordrecht.

Onder spaarzaam licht staan de meer dan tweehonderd bolides hutjemutje naast en tegen elkaar. Het gaat om een jaloersmakende hoeveelheid historische kwaliteitsauto's uit een groot aantal landen. Een deel van de voertuigen is bedekt onder een laag stof, bij een paar andere auto's zijn de banden een beetje leeggelopen.

De vrijgezel Palmen woonde in een eenvoudig huisje en liet zijn collectie aan niemand zien, laat staan dat hij erover sprak. "Ik heb hem ooit in 1998 een Daimler verkocht voor 12.000 gulden", wijst Aaldering het voertuig aan. "Het was een zonderlinge man. In de laatste 25 jaar is er niemand in deze loods geweest. Een buurman heeft 15 jaar lang geprobeerd binnen te komen, maar het is hem niet gelukt."
'Ontdekkingsreis'
Volgens Aalderink zijn het kostbare auto's. Toen hij erover hoorde wilde de handelaar de collectie graag hebben. "Ik heb er een bod op gedaan en toen heb ik het gekregen", zegt de handelaar. "Het is een beetje een ontdekkingsreis, net alsof je naar een oud wrak duikt en dan een kist met goud vindt. Het is de adrenaline die me drijft."

De handelaar moet de collectie verkopen, vertelt hij. Maar als Aaldering om zich heen krijgt, begint hij te watertanden. "Er zitten wel mooie auto's bij die ik stiekem zelf wil houden", lacht de handelaar. "Ik ga niet verklappen welke, maar ik haal hem er wel uit."

Via een online veiling wordt de Nederlandse 'barnfind' verkocht. De veiling zal plaatsvinden via Classic Car Auctions en start op vrijdag 19 mei. Tijdens het pinksterweekend zijn er verschillende kijkdagen.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

oldtimers|barnfind|veiling|

Lees ook

Dit boek vertelt het verhaal van autoverzamelaar Ad Palmen en zijn 'barnfind'

In één klap werd de collectie oldtimers van Ad Palmen, terwijl hij het zelf waarschijnlijk nooit hee...

Wereldberoemde oldtimers verlaten Dordtse loods: 'Iedereen is blij dat ze er een hebben'

De wereldberoemde Dordtse collectie oldtimers: een voor een verlaten ze hun vertrouwde loods. Nu zij...

Een rondleiding door de loods vol klassieke auto’s: ‘Dit is heel uniek’

Het nieuws ging heel de wereld over: de unieke vondst van 230 oldtimers in een loods in Dordrecht. D...

Wereldberoemde collectie oldtimers razend populair: 'Er is overal belangstelling'

Autoliefhebbers van over de hele wereld kwamen deze week naar Dordrecht en keken hun ogen uit bij de...

Ad Palmen had 230 oldtimers om naar te kijken, niet om mee te rijden

Vorige week werd Dordrecht verrast met een bijzondere vondst. 230 klassieke bolides stonden jarenlan...