Dordrecht, Netherlands

Abdullah Uysal (27) is de jongste fractievoorzitter van GroenLinks ooit

Abdullah Uysal in de fractiekamer Dennis Koorevaar
Hij is nog maar 27 jaar en nu al is hij fractievoorzitter van een politieke partij. Sinds 1 januari leidt Abullah Uysal GroenLinks. En daarmee is hij de jongste die ooit die functie voor de partij bekleedde in Dordrecht. "Dit laat ook wel zien dat ook jongere een verantwoordelijke functie kunnen krijgen en die ook kunnen omarmen." De jonge fractievoorzitter hoopt hiermee ook de jongeren te inspireren en ze te laten inzien dat leeftijd er niet heel veel toe doet.
Dennis Koorevaar | 10 januari 2023 16:30 | Aangepast op 10 januari 2023 16:30
Zijn benoeming kwam enigszin als een verrassing. Hij werd gebeld door de vorige fractievoorzitter Necdet Burakcin toen hij op vakantie was in Egypte. "Hij heeft een belangrijke functie op zijn werk aangeboden gekregen waar heel veel tijd in gaat zitten en dus was er iemand anders nodig." Abdullah denkt dan ook, ondanks zijn jonge leeftijd, in huis te hebben wat er van hem gevraagd wordt.

"Ik zit al sinds 2017 bij de partij. Daarnaast ben ik door mijn studies en mijn lidmaatschap bij de Vereniging voor Raadsleden ben ik erg op de hoogte over de lokale politiek en wat dat allemaal inhoudt.

Tekst gaat door onder de video
Flinke groei
Abdullah heeft de partij in de afgelopen jaren flink zien groeien. "Toen ik bij de partij kwam hadden we nog maar twee zetels. Vervolgens werden dat er vier." Het moment na de laatste verkiezingen waar zij zes zetels behaalden was volgens hem dan ook een mooi moment om in te stappen. "Onze grootste verdiensten vind ik wel het politieke akkoord op hoofdlijnen. Hiervoor hadden we een dichtgetimmerd akkoord waar de oppositie niets te zeggen had, maar dat is niet onze manier van samenwerken."

"We zien het allemaal. Het vertrouwen in de politiek bevindt zich nu op een dieptepunt. Zowel landelijk als lokaal. De uitdagingen zijn dan nu ook te groot om dit alleen te willen doen. We moeten het echt samen doen, want Dordrecht is van ons allemaal."

Begrijpelijke politiek
Met termen als coalitie, oppositie, links en rechts snapt de nieuwe fractievoorzitter dat de politiek voor veel jongeren nogal een ingewikkeld pakket is. "Mijn voornaamste doel is ook wel om de politiek op een begrijpelijke en duidelijke manier over te brengen." Daarnaast wil hij ook laten zien dat de jongeren de toekomst zijn en dat het dus ook gaat over hun toekomst. "Daarom is het zo belangrijk om het ook met hen samen te doen."

Lees ook

Twee steekpartijen in Dordrecht: vijf gewonden, vijf aanhoudingen

Bij twee steekpartijen in Dordrecht zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag vijf mensen gewond gera...

Cel en werkstraf geëist tegen Dordtse vader en zoon die agenten zouden hebben aangevallen

Een 46-jarige Dordtenaar gaat bijna vier maanden de cel in als het aan justitie ligt. De man wordt e...

12 jaar cel, maar geen tbs voor Dordtse fotograaf die agenten met hun eigen wapen neerschoot

Dordtenaar Niels W. (39) moet twaalf jaar de cel in voor het neerschieten van twee agenten en een om...

Mes op zak is nog vaak 'heel normaal': actie voor meer veiligheid in Dordrecht

Jongeren die veel op straat hangen, hebben soms een mes bij zich. Daarom vragen politie, jongerenwer...

112-nieuws: vechtpartij bij asielzoekersopvang, persoon verdronken en autobrand in Papendrecht

De politie heeft zondag een persoon aangehouden na een vechtpartij bij de asielzoekersopvang aan de ...

Overval mislukt door vluchtende caissière

Bij de Albert Heijn in winkelcentrum Bieshof heeft afgelopen maandagavond een overval plaatsgevonden...