Dordrecht, Netherlands

'Afval scheiden voor ondernemers in Dordrecht kan veel goedkoper en duurzamer'

Afval scheiden moet aantrekkelijker worden voor ondernemers in Dordrecht, stelt de Partij voor de Dieren. In de stad is het voor cafés en restaurants niet toegestaan om plasticafval aan de straat te zetten. "Dat willen wij graag scheiden, maar dan wel aan de straat aanbieden", legt eigenaar Alex Verburg van restaurant Post uit.
Corrado Francke | 18 januari 2023 12:30 | Aangepast op 18 januari 2023 12:19
Nu heeft dat weinig zin, erkent hij. "We scheiden karton en glas, daarna gaat alles bij het restafval." Verburg zegt dat zijn restaurant meer afval wil scheiden, maar plastic of resten van groenten en fruit nu niet gescheiden kwijt kan. "Het zou fijn zijn als daar mogelijkheden voor komen."

Volgens de Partij voor de Dieren kent het huidige beleid bijna alleen maar nadelen. "De ruimte die de bakken innemen, de kosten die het met zich meebrengt, het zelf zoeken van een afvalverwerker, er zijn geen ondergrondse containers voor ondernemers", somt commissielid Cees Venderbos op. "Ik denk dat het daar wringt."
In Rotterdam zijn de regels anders. "Daar staan ondergrondse containers en die worden door één partij opgehaald." Verburg is aan afvalverwerking in zijn Rotterdamse horecazaken vier keer zo weinig geld kwijt als in Dordrecht. "Zij hebben het wel opgelost", wijst Venderbos erop dat de Rotterdamse afvalverwerker AVR met een nascheidingsinstallatie plastics en drankkartons kan scheiden van de rest van het afval.

Venderbos woont in de Dordtse binnenstad met in zijn buurt vijf verschillende restaurants. "Die hebben alle vijf een andere afvalverwerker die met een vrachtwagen door de stad komt. Als we in 2025 een emissieloze binnenstad willen hebben, zijn er nog wat stappen te zetten.

Het commissielid hoopt dat gemeente met hem in debat wil gaan en meedenkt over een oplossing. "Zodat de kosten omlaag gaan, ze makkelijker kunnen scheiden en ze zich gesteund voelen om duurzaam te zijn."

Lees ook

Coronasteun voor ondernemers komt vanaf 1 april ten einde

Nu Nederland weer ‘open’ is, komt de financiële coronasteun die ondernemers afgelopen jaren een...

Gemeente doet het licht uit

Het Stadhuis en de Grote Kerk zullen deze week in de avond en nacht minder goed te zien zijn. De gem...

Gemeente: 'meer en versneld investeren in energiebesparing, warmtenet en groene energie'

Als het aan de gemeente ligt, wordt er in 2030 30% meer energie bespaard dan in 2020. Daarnaast wil ...

Start Dordt Schoon; op zoek naar afval langs de oevers

De actieweek Dordt Schoon is weer van start gegaan. Tijdens deze actieweken gaan Dordtenaren met afv...

Rekenkamercommissie: gemeente doet te weinig voor duurzaam wonen

De gemeente Dordrecht moet zich meer inzetten voor energiezuinige woningen. In het woonbeleid zijn h...

Wereldwinkel heropend: 'De winkel is nu nog meer van deze tijd'

De Wereldwinkel is een vertrouwd gezicht op de Voorstaat: al 42 jaar bestaat de vestiging in Dordre...