Dordrecht, Netherlands

Bewoners geschrokken én opgelucht na brand: 'Gelukkig hebben mijn kanaries het overleefd'

Impact van de brand, waar kanarie Irma aan ontsnapte Corrado Francke
De schrik zit er goed in bij bewoners van een flat aan de Troelstraweg. Dinsdagavond moesten zij halsoverkop hun appartement uit omdat het dak volledig in brand stond. Toch heerst er, een dag na de brand, ook opluchting in de Dordtse wijk Crabbehof. Er raakte immers niemand gewond. "Het had veel erger uit kunnen pakken", benadrukt brandweerwoordvoerder Shaun Roubos.
Corrado Francke | 4 mei 2022 16:45 | Aangepast op 4 mei 2022 16:45
"Gelukkig hebben mijn kanaries het overleefd", lacht bewoner Naldo Ilario. Het zweet giet van zijn voorhoofd, maar dat blijkt van opluchting te zijn. Hij kwam er woensdagochtend achter dat zijn vogeltjes aan de vlammenzee waren ontsnapt.

Die avond daarvoor moest hij zijn woning op de bovenste verdieping halsoverkop verlaten. Chaos, volgens Ilario. "Ik zat net te eten, maar ik legde mijn lepel nog niet in mijn bord of het vuur was al bij mij", legt de bewoner van de bovenste verdieping uit.
'Het was schrikken en rennen'
Dat was amper een paar minuten nadat het vuur aan de andere kant van de flat was ontstaan. "Alles is achtergebleven", benadrukt hij. "Het was schrikken en rennen. De hulpdiensten zeiden dat ze alle vogels eruit gingen halen, maar bij mij gebeurde dat niet. Gelukkig heeft deze kleine kanarie het overleefd", fluistert hij tegen kanarie Irma.

Toen hij woensdagochtend in zijn appartement kwam, belandde hij in een "zwembad" door al het bluswater van de brandweer. "Alle leuke plannen deze dagen vallen in het water." En waar slaapt Ilario woensdagavond? "Dat ga ik vragen aan de burgemeester", grapt hij opgelucht. Hij verwacht een week of zeven niet in zijn huis te kunnen slapen.

De brand ontstond op de bovenste verdieping. Al snel verspreidde het vuur zich over het hele dak. Grote, zwarte rookwolken waren zowel in als buiten Dordrecht te zien.

Flat nog weken onbewoonbaar
Woningcorporatie Trivire laat weten dat de flat nog weken onbewoonbaar is na de brand. Eerst moet alle schade worden gerepareerd. Het dak is losgehaald, deuren zijn ingetrapt en gas en elektriciteit zijn afgesloten. Woensdag kregen bewoners de kans hun spullen op te halen, daarna worden de woningen afgesloten voor reparatie.
Shirley van der Werken zag het allemaal gebeuren Corrado Francke
De meeste huurders hebben inmiddels zelf elders onderdak geregeld. Een aantal bewoners slaapt de komende nacht nog op kosten van de gemeente Dordrecht in een hotel. Daarna is het aan de bewoners om voor vervangende woonruimte te zorgen. Dat loopt via de inboedelverzekering. Een aantal bewoners kan daar geen beroep op doen en Trivire laat weten alles te doen om die mensen te helpen.

Onderzoek naar de oorzaak
De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. De brandweer heeft meerdere verhalen over verschillende oorzaken gehoord. Mogelijk zou een brandende barbecue de oorzaak zijn geweest. Het reglement van Trivire schrijft voor dat op de balkons alleen een elektrische barbecue mag worden gebruikt.

De flat stond al op de nominatie om te worden verduurzaamd. Het is nog niet duidelijk of dit project naar voren wordt gehaald.
De zwaarst getroffen woning Corrado Francke

Lees meer over:

Crabbehof|Troelstraweg|Flatbrand|

Lees ook

Zo is het nu aan de Troelstraweg een jaar na grote brand

Op de postbezorger na is het een rustige dinsdagochtend. Het is op een dag na een jaar geleden dat d...

20 Dordtenaren onderscheiden tijdens jaarlijkse lintjesregen: ‘Een bijzonder moment’

“Tot anderhalf uur geleden wist ik nog van niks.” Blij verrast waren de 17 gedecoreerden die woensda...

Wij(k)plein moet Crabbehof een stukje vrolijker maken: ‘Wij zijn heel trots’

Na een lange aanloop was het deze woensdag zover: het sociaal plein in Crabbehof werd officieel geop...

Man gewond bij steekpartij Crabbehof

In de nacht van maandag op dinsdag is een 31-jarige man uit Dordrecht neergestoken.

Gemeente Dordrecht, Woonbron en Trivire gaan samen op voor een beter Crabbehof

Aan de Politieke Stamtafel vertellen Arthur Oerlemans (Woonbron), Tinka van Rood (Trivire) en wethou...

Bijzonder insectenhotel fleurt Crabbehof op

Aandacht voor elkaar én voor hergebruik en duurzaamheid. Dat is de insteek van het Sociaal Plein aan...