Dordrecht, Netherlands

Binnenkort verbod op de smaken in vapes

Vapes RTV Dordrecht
Het is een steeds groter wordend probleem onder jongeren: vapen. Maar waardoor komt dat? Mogelijk door de smaakjes zoals aardbei, watermeloen en kersen. Binnenkort komt daar een eind aan. Dit jaar nog komt er een verbod op de smaken in de variant van de e-sigaret. Verslavingsarts Wilco Sliedrecht is voorstander van het verbod.
Dennis Koorevaar | 16 december 2022 13:52 | Aangepast op 16 december 2022 13:52
"Je komt van alles tegen in de verslavingszorg", vertelt Wilco Sliedrecht. Hij is sinds 2005 werkzaam in de sector. "Nieuw zijn de vapes, waar je ook veel jongeren mee ziet lopen." Volgend jaar komt er een verbod op de smaakjes in de vapes wat het gebruik daarvan een stuk onaantrekkelijker moet maken.
Smaakjes als watermeloen maken de vapes aantrekkelijk RTV Dordrecht
Toenemend probleem
"Vapen is een toenemend probleem. Ik behandel zelf geen kinderen. Maar vaak is het zo voordat je erkent dat je een probleem hebt ben je een aantal jaar verder en dus behandelen we voornamelijk volwassenen," vertelt de arts. "Het wordt vaak gezien als stoer of je hoort erbij. Het gekke is dat als er een smaakje in zit zoals aardbei, dat het vaak nog wordt gezien als gezond. Heel vreemd hoe dat in het brein werkt."

In een groot deel van de vapes zit geen nicotine maar ze zijn er wel en dus maakt het verslavend. "Het is uiteindelijk de nicotine waar je voor valt, daardoor is het moeilijk om er weer van af te komen." Wat je dan zou kunnen doen, om te stoppen, is volgens de arts naar de drogist voor pleisters of kauwgom.

Huisarts
"De mensen die wij hier behandelen hebben meerdere verslavingen. Het een heeft vaak te maken met het ander." Zo zien ze mensen die verslaafd zijn aan roken en drinken. "Het een zorgt voor het ander." Mocht het zelf niet lukken dan kun je ook altijd hulp vragen bij de huisarts en je door laten verwijzen.

Lees meer over:

vapes|verbod|roken|

Lees ook

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens ...

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens ...

Felicitaties met een duidelijke boodschap: Dordtse Kinderburgemeester Jacob pleit voor rookvrije toekomst

De kinderburgemeesters in Nederland, waar Jacob uit Dordrecht er eentje van is, feliciteren de nieuw...