Dordrecht, Netherlands

Biodiversiteit in Biesbosch neemt toe

Het gaat goed met de biodiversiteit in de Biesbosch. Een paar weken geleden werd er een zeegactie uitgevoerd in de Kleine- en de Grote Noordwaard. Tijdens dit onderzoek werden zeventien vissoorten gevangen en dat is volgens boswachter Harm Blom best veel.
Marie Frenay | 13 oktober 2022 10:25 | Aangepast op 13 oktober 2022 10:25
Zeventien verschillende soorten vissen dat klinkt misschien als weinig, maar dat is het niet.
Stichting RAVON onderzoekt de kraamkamerfunctie van de Zuid-Hollandse delta vanuit het project "Een Zegen in de Delta". Zo worden de gebieden en de eisen die de vissen stellen voor hun opgroeigebied in kaart gesteld door de organisatie.
"Wij organiseren jaarlijks een zeegactie op drie verschillende plekken om te kijken hoe de vissen gebruik maken van de Biesbosch", vertelt de boswachter.

Een belangrijk onderdeel van het project is om te kijken óf en hoe de samenstelling van de visgemeenschap en de kraamkamerfunctie verandert nu de Haringvlietsluizen op een kier staan en er weer zout water het Haringvliet in mag stromen. De Biesbosch is dus zo'n opgroeigebied.

Er zwemmen genoeg vissen in de Biesbosch
Dit jaar werden meer soorten vissen ontdekt dan het jaar daarvoor. "Je ziet dat de gebieden die in kader van 'Ruimte voor de Rivier-projecten', veelal landbouwgebieden die teruggegeven zijn aan het water, heel belangrijk zijn voor zout- en zoetwatervissen. Er is weer sprake van grootschalig, ondiep en stromend water en daar zie je de positieve gevolgen nu van", zegt boswachter Blom.

Vroeger zagen de vissen die via Rotterdam de rivier in zwommen alleen maar beton legt de boswachter uit. "De vissen hadden ondiep stromend water nodig", legt Harm Blom uit. Daarnaast speelde rust voor de gevinde dieren ook een belangrijke rol. "Varen en vissen mag daarom niet in het gebied, voor de vissen en de tienduizenden vogels", legt Boswachter Blom uit.

Tafeltje dekje voor vogels
Niet alleen de vissen hebben namelijk baat bij deze rust, ook vogels maken volop gebruik van de Biesbosch. "Dit gebied is één groot tafeltje dekje voor veel trekvogels", zegt Harm Blom. De Kleine- en de Grote Noordwaard zijn van groot belang voor tienduizenden trekvogels. Ook vele soorten reigers, futen en visarenden weten dit gebied goed te vinden.
De biodiversiteit neemt dus alsmaar toe in dit vrij jonge gebied legt Harm Blom uit: 'En dat moeten wij zo zien te houden.'

Lees meer over:

biesbosch|Biodiversiteit|

Lees ook

En dat is twee: visarenden Biesbosch leggen weer een ei

Enkele dagen na ei nummer één is ook een tweede ei gearriveerd bij de visarenden in de Biesbosch. ...

Graven bij de Nieuwe Dordtse Biesbosch: 'Geven extra impuls'

De nieuwe Dordtse Biesbosch; vijf jaar geleden ging het volledig op de schop om er een (recreatief) ...

Marjon van Kuijk-Rooseboom krijgt Biesbosch Natuurprijs

Marjon van Kuijk-Rooseboom heeft de Biesbosch Natuurprijs 2021 gekregen. Zij zette zich meer dan 25 ...

Ei numero drie is gelegd: gezinnetje visarenden breidt verder uit

Het wordt steeds gezelliger op het nest van de welbekende visarenden in de Biesbosch. Maandag werd e...

Voedselconcurrentiestrijd tussen de honing- en wilde bij

De kleine zwart-gele zoemende beesten, ze zijn niet meer weg te denken uit onze natuur. Dat is maar ...

Honderden vogelspotters naar Dordrecht om een pestvogel te fotograferen: 'Ze zijn totaal niet mensenschuw'

Als er een vogel is die elke fotospotter in zijn of haar fotoboek wil hebben, is het wel de pestvoge...