Dordrecht, Netherlands

Bussen rijden toch tijdens staking van Qbuzz

Tientallen buschauffeurs stonden dinsdagochtend op Dordrecht Centraal. Niet te wachten tot ze aan hun dienst konden binnen, maar om te staken. Na het NS-personeel vonden ook zij het tijd voor een beter cao. Desondanks de staking reden er niet per se minder bussen, merkten zo ook een aantal Dordtenaren die graag naar hun bestemming wilde.
Dennis Koorevaar | 6 september 2022 16:16 | Aangepast op 6 september 2022 16:16
Zo vertelt een meneer op een bankje: "Vanmorgen keek ik op Google en zag ik dat mijn traject gewoon nog reed." En ook een jonge dame, net terug uit Suriname, was op de hoogte van de staking: "Maar volgens de reisplanner gaat mijn bus gewoon."

Buschauffeur Natasja Nieuwendorp - Batenburg was 's ochtends niet ontevreden over de opkomst van het aantal stakers. "Het gaat tot nu toe goed. Het percentage wat mag staken meldt zich goed aan." Natasja geeft aan dat bij Qbuzz de chauffeurs onder twee CAO's rijden. Een daarvan hebben al goedkeuring gegeven op de onderhandelingen, maar de vakbond FNV nog niet. Daardoor zitten alleen de chaffeurs, die onder de vakbond van FNV vallen, dinsdag niet achter het stuur.

Maar dat een goede twintig procent van de bussen niet rijden komt volgens Natasja niet alleen door de staking. "Het heeft ook te maken met het lang aanhoudende personeelstekort. Mensen zijn er dus al aan gewend dat soms een bus niet komt."

Ook gaat het volgens de buschauffeur bij de staking niet alleen om een hoger loon, "maar ook om een betere uitstroomregeling voor ouderen. Dat je dus iets minder werkt, maar nog steeds het zelfde betaald krijgt en dus een volledig pensioen opbouwt. En we willen meer vaste banen en een kleiner aantal medewerkers wat flexibel ingezet kan worden", vertelt Batenburg.

Mocht de werkgever niet akkoord gaan met de voorwaarden dan geven de chauffeurs aan weer te gaan staken. 16 september staat in ieder geval alvast in de agenda. Ook het NS-personeel legt dan weer het werk neer. In onze regio rijden er komende vrijdag geen treinen.

Lees meer over:

Qbuzz|staking|

Lees ook

Wéér staking streekbuschauffeurs; 'Qbuzz noemt actie zinloos'

Buschauffeurs met FNV als vakbond willen het streekvervoer 19, 20 en 21 oktober stilleggen. “De ch...

Gratis OV of reizen met flinke korting, kom jij ervoor in aanmerking?

Geen geld voor de bus? Dankzij de nieuwe openbare vervoersregeling van de gemeente kunnen sommige D...

Reizen met Qbuzz in 2023 zeven procent duurder: ‘Onvermijdelijk’

In 2023 ben je ruim zeven procent meer kwijt voor trein- en busreizen met Qbuzz. Qbuzz verhoogt de p...

Weer stakingen regionaal vervoer aangekondigd

Ze hebben het werk al een paar keer eerder neergelegd, maar medewerkers van het streekvervoer zijn h...

Qbuzz wil 'boost geven aan deelmobiliteit in de Drechtsteden' met 230 knaloranje fietsen

Vervoersmaatschappij Qbuzz heeft samen met de provincie Zuid-Holland 230 deelfietsen naar de Drechts...

Machinisten Qbuzz staken op maandag 16 januari, onzekerheid over MerwedeLingeLijn

Komende maandag legt een deel van de Qbuzz machinisten de werkzaamheden neer in een vooraangekondigd...