Dordrecht, Netherlands

BvD wuift beschuldigingen weg: ‘Ze waren niet bereid om in gesprek te gaan’

Beter voor Dordt-fractievoorzitter David Schalken Corrado Francke
De vertrokken fractieleden van het uiteen gevallen Beter voor Dordt waren niet bereid om in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen. Dat stelt voorman David Schalken. De vier opgestapte leden maakten dinsdag bekend te vertrekken uit de partij omdat zij zich geïntimideerd en bedreigd voelden.
Corrado Francke | 13 december 2022 13:18 | Aangepast op 13 december 2022 13:18
Schalken, die zelf forse kritiek krijgt omdat hij niets zou doen aan de onveilige situatie, reageert in een schriftelijke verklaring op het nieuws. De vertrokken fractieleden waren volgens hem “niet bereid om als voltallige fractie met elkaar in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen”.

Na het zomerreces zou volgens hem “een vervelende situatie met betrekking tot de samenwerking” zijn ontstaan. Beter voor Dordt, dat het nu zonder ex-wethouder Marco Stam, raadslid Claudia van Waardhuizen en commissieleden Astrid Koole-Bruurmijn en David Boone moet doen, vergaderde sinds september al niet meer als voltallige fractie. De vier vertrekkers gaan samen verder als de fractie Van Waardhuizen.

‘Bereidheid niet aanwezig’
De fractieleden die nog overblijven, naast Schalken ook Jan-Willem Wringer en (de wegens intimidatie bekritiseerde) Jacques Katif, hebben “voortdurend getracht om tot een gezamenlijk gesprek te komen en werkbare afspraken te maken”, zo zegt fractievoorzitter Schalken. “Die bereidheid was bij de overige fractieleden helaas niet aanwezig.”

Schalken, Wringer en Katif herkennen zich ook niet in de geschetste redenen (intimidatie en bedreigingen, red.) van de opgestapte fractieleden. “Wat er nu gebeurt is jammer en ook niet goed voor Beter voor Dordt en de politiek in het algemeen”, besluit Schalken.

Stam, Van Waardhuizen, Koole-Bruurmijn en Boone leggen in deze video uit waarom zij vertrekken bij Beter voor Dordt:
Kolff: laat de rust terugkeren
Burgemeester Wouter Kolff spreekt van een ‘droevig bericht uit de Dordtse politiek’ en wenst alle betrokkenen sterkte en wijsheid. “Ik doe een beroep op hen om het aanzien van de lokale politiek niet verder te schaden en de rust te laten terugkeren.”

Ook andere raadsleden reageren op het nieuws. Robert de Heer (CU/SGP) spreekt van nare situatie, “ook omdat deze politieke onrust afstraalt op de hele raad en de lokale politiek”. Jan van Dam-Timmers (CDA) schrijft dat afsplitsingen niet goed zijn voor de stad. “Juist in de politiek gaat het erom dat je ondanks meningsverschillen elkaar via dialoog en argumenten weet te vinden.”

Commissielid Gertjan Kleinpaste (Gewoon Dordt) ziet dat de grootste verliezers de kiezers zijn die op Beter voor Dordt stemden. “Omdat ze de mooie praatjes dat het allemaal weer koek en ei was zomaar geloofden.”

Lees ook

Vuuwerkverbod Louterbloemen is 'niet Beter voor Dordt'

De vragen die politieke partij Beter voor Dordt heeft gesteld aan het gemeentebestuur over een vuur...

Partij voor de Dieren wil strengere regels voor gebruik van dieren voor vermaak

De Partij voor de Dieren uit zich kritisch over kooien met duiven, konijnen en cavia's die afgelopen...

Jongeren in stevig debat met politici: 'Onmogelijk om op mezelf te gaan wonen'

Het openbaar vervoer, discriminatie en de natuur: allerlei kwesties die jongeren belangrijk vinden r...

Gemeente wil vanaf maart opkoopbescherming in heel Dordrecht

Alle bestaande woningen in Dordrecht met een WOZ-waarde tot €355.000 moeten een opkoopbescherming ...

Begin juni moet er dan echt een coalitieakkoord komen; Dit is de update van de formatie

Hoewel de formatiegesprekken volop bezig zijn, duurt het langer dan verwacht. 10 mei had het nieuwe ...

Van gevangenis tot raadzaal: rondleiding door stadhuis moet Dordtenaren enthousiast maken voor lokale politiek

De gemeenteraad en burgemeester Kolff nodigden onlangs inwoners van Dordrecht uit voor een rondleidi...