Dordrecht, Netherlands

Coalitieakkoord onder embargo naar de fracties

Het coalitieakkoord gaat komend weekend onder strikt embargo naar de fracties van de Dordtse gemeenteraad. De kiezer moet nog even geduld hebben.
Robin Nanninga | 26 mei 2022 10:36 | Aangepast op 26 mei 2022 10:36
Het coalitieakkoord gaat komend weekend onder strikt embargo naar de fracties van de Dordtse gemeenteraad. De kiezer moet nog even geduld hebben.

Eigenlijk zou dinsdagavond de avond worden van een nieuw college met daarin de VVD, GroenLinks, CDA de Christenunie/SGP. Dat feestje ging niet door. Het wordt een weekje later.

Maandagmiddag en -avond zijn de laatste puntjes op de ‘i’ gezet en volgens de coalitiepartijen ligt er een ‘mooi akkoord waarin ook veel ideeën van de oppositie zijn meegenomen’. Het feit dat er geen enkele van de lokale partijen meedoet in het college levert binnen de gemeenteraad nog steeds frustratie en verbazing op.

Wonen en het milieu worden twee van de vijf speerpunten, maar verder wil GroenLinks-lijsttrekker Chris van Benschop geen mededelingen doen. “De primeur is voor de gemeenteraad”, zegt zij als beoogd wethouder. Daar waar GroenLinks nog tot dinsdag probeert de boel gesloten te houden, laat de VVD nu al weten dat raadslid Rolin den Heijer Marc Merx op gaat volgen als fractievoorzitter. Merx is immers kandidaat-wethouder. Dinsdag gaan dus ook de kiezers, na weken van onderhandelen, horen wat zij de komende jaren kunnen verwachten en of dit keer verkiezingsbeloften nagekomen worden.

'Gesloten als een oester'
De oppositie is verbaasd over hoe het na de verkiezingen allemaal gegaan is. Een deel van de partijen heeft een inhoudelijke bijdrage aan het akkoord geleverd, anderen hebben gezegd ‘als we niet mee mogen doen, dan doen we niet mee, lees ons verkiezingsprogramma maar’. Alle onderhandelaars waren ‘gesloten als een oester’. Van de gevraagde openheid in de politiek is tot nu toe niets terechtgekomen, zegt de oppositie. “Als dit de nieuwe politiek is, dan kunnen we de komende vier jaar nog wat verwachten”, aldus een van de oppositieleden dinsdagavond.

Eerder liet formateur Pauline Bouvy-Koene aan RTV Dordrecht weten dat de formatiegesprekken wat langer duurden, omdat ze zorgvuldig te werk wilden gaan. De problemen lagen volgens haar niet aan onenigheid tussen de partijen.

Lees ook

Dordtse raad 'teleurgesteld' in Programma Sportparken: 'Veel te mager en onvolledig'

De Dordtse gemeenteraad - zowel de coalitie als oppositie - is niet tevreden met het Programma Sport...

Dordtse VVD kritisch op eigen Kamerfractie

Dordtse VVD’ers spreken hun ongenoegen uit over het asielbeleid via een brandbrief aan de kamerfra...

VVD vraagt om verbetering tijdelijke situatie Krispijnseweg. Wethouder: 'Hebben we al gedaan'

De werkzaamheden op de Krispijnseweg zorgden al eerder voor een hoop onduidelijkheid en ongeveilige ...

Geen vuurwerkmeldpunt GroenLinks, gemeente roept op overlast te melden

Ook dit jaar komt de Dordtse partij van GroenLinks niet met een eigen meldpunt voor vuurwerkoverlast...

VVD op zoek naar nieuwe voorzitter

Wordt het Eric Wetzels of Onno Hoes? In Kinepolis kruisten deze top VVD-ers dit weekend de degens in...

Komt het Nationaal Historisch Museum naar Dordt? Gemeente onderzoekt mogelijkheden

Een extra museum in het bestaande museumpalet van Dordrecht. De ChristenUnie/SGP dacht hier al eerde...