Dordrecht, Netherlands

Crisisnoodopvang bijna klaar voor gebruik

170 asielzoekers vanaf maandag in Dordt

Bed, bad, brood en veiligheid; dat is wat er wordt aangeboden in de crisisnoodopvang op het industrieterrein Louterbloemen. Het oude nachtopvang van het Leger des Heils aan de Marconiweg is de afgelopen twaalf dagen volledig onder handen genomen. Het opvangcentrum in Ter Apel stroomt over en daarom werd er een verzoek vanuit het ministerie gedaan om 225 vluchtelingen in deze regio op te vangen.
Stephanie Roggekamp | 15 juli 2022 17:21 | Aangepast op 15 juli 2022 17:21
"Het is echt basaal", vertelt burgemeester Wouter Kolff. "Wat we thuis hebben, is hier niet." De asielzoekers slapen op een stapelbed, douchen in een soort dixi-cabine en hebben een gezamenlijke ruimte om te zitten. Alles in een loods, wat tot voorkort nog volstond met allerlei spullen. De mensen hoeven in principe niet zelf van eten te voorzien, want dat wordt verzorgd door een cateraar.

"Verschillende aannemers hebben de afgelopen dagen nog van alles aangepast, zoals extra muren, beschermers op de balustrades en schotjes langs de bedden. "Omdat er trappen in het gebouw zijn, hebben we ook aangegeven dat de locatie niet geschikt is voor kinderen onder de twaalf jaar", legt de burgemeester uit. "Maar het is beter dan slapen in het gras voor de opvang in Ter Apel."

Er zitten straks mensen tussen die vluchten voor een oorlog of voor een andere reden vluchten. "Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en het IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) om te zorgen dat er een goede verdeling is van het mensen. De gemeente heeft wel aangegeven dat ze een verdeling van 60/40 willen. 60 procent man en 40 procent vrouw. Daarvoor is de ruimte nu ook ingericht.

"Het is altijd goed als mensen zich willen melden als vrijwilliger. Dat kan via de regulieren lijnen bij de Veiligheidsregio of gemeente", voegt Kolff nog toe. "In principe zijn er voor de basis nu genoeg mensen beschikbaar om te helpen."

In de regio moeten er in totaal 225 plekken beschikbaar komen om de overstroom aan asielzoekers vanuit Ter Apel op te vangen. 170 plekken zijn daarvan in Dordt en 30 in Ambacht. Voor de overige 25 plekken wordt nog een locatie gezocht. Alle plekken zijn tot en met 1 oktober beschikbaar voor de asielzoekers.

Lees ook

Vluchtelingen verhuizen naar nieuwe opvanglocatie in Papendrecht

Aan de Poldermolen 8 in Papendrecht worden vanaf deze week 85 vluchtelingen opgevangen. 50 van hen v...

Komst asielzoekers naar Zwijndrecht zo goed als zeker

Alle fracties van de Zwijndrechtse gemeenteraad zullen zo goed als zeker instemmen met de komst van ...

Demonstratie aangekondigd bij gemeenteraadsvergadering over opvang asielzoekers

Het plan van de gemeente Zwijndrecht om vanaf dit voorjaar maximaal 300 asielzoekers op te vangen in...

Papendrecht: geen extra voorbereidingen in aanloop naar Spreidingswet

Vorige week is de Spreidingswet door de Eerste Kamer aangenomen en nu heeft staatssecretaris Eric va...

Exacte verdeling asielopvang is bekend: regio moet 3 keer zoveel asielzoekers opvangen, Rotterdam 5 keer zoveel

De verdeling van het aantal asielplekken over het land is officieel bekendgemaakt. Er zijn in totaal...

Onze regio moet nog dit jaar 3 keer zoveel asielzoekers op gaan vangen, Rotterdam nog veel meer

Het aantal asielplekken in de regio Rijnmond moet binnen een jaar flink omhoog. Dat komt door de spr...