Dordrecht, Netherlands

Crisisnoodopvang bijna klaar voor gebruik

170 asielzoekers vanaf maandag in Dordt

Bed, bad, brood en veiligheid; dat is wat er wordt aangeboden in de crisisnoodopvang op het industrieterrein Louterbloemen. Het oude nachtopvang van het Leger des Heils aan de Marconiweg is de afgelopen twaalf dagen volledig onder handen genomen. Het opvangcentrum in Ter Apel stroomt over en daarom werd er een verzoek vanuit het ministerie gedaan om 225 vluchtelingen in deze regio op te vangen.
Stephanie Roggekamp | 15 juli 2022 17:21 | Aangepast op 15 juli 2022 17:21
"Het is echt basaal", vertelt burgemeester Wouter Kolff. "Wat we thuis hebben, is hier niet." De asielzoekers slapen op een stapelbed, douchen in een soort dixi-cabine en hebben een gezamenlijke ruimte om te zitten. Alles in een loods, wat tot voorkort nog volstond met allerlei spullen. De mensen hoeven in principe niet zelf van eten te voorzien, want dat wordt verzorgd door een cateraar.

"Verschillende aannemers hebben de afgelopen dagen nog van alles aangepast, zoals extra muren, beschermers op de balustrades en schotjes langs de bedden. "Omdat er trappen in het gebouw zijn, hebben we ook aangegeven dat de locatie niet geschikt is voor kinderen onder de twaalf jaar", legt de burgemeester uit. "Maar het is beter dan slapen in het gras voor de opvang in Ter Apel."

Er zitten straks mensen tussen die vluchten voor een oorlog of voor een andere reden vluchten. "Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en het IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) om te zorgen dat er een goede verdeling is van het mensen. De gemeente heeft wel aangegeven dat ze een verdeling van 60/40 willen. 60 procent man en 40 procent vrouw. Daarvoor is de ruimte nu ook ingericht.

"Het is altijd goed als mensen zich willen melden als vrijwilliger. Dat kan via de regulieren lijnen bij de Veiligheidsregio of gemeente", voegt Kolff nog toe. "In principe zijn er voor de basis nu genoeg mensen beschikbaar om te helpen."

In de regio moeten er in totaal 225 plekken beschikbaar komen om de overstroom aan asielzoekers vanuit Ter Apel op te vangen. 170 plekken zijn daarvan in Dordt en 30 in Ambacht. Voor de overige 25 plekken wordt nog een locatie gezocht. Alle plekken zijn tot en met 1 oktober beschikbaar voor de asielzoekers.

Lees ook

Vluchtelingenboot Papendrecht blijft langer liggen; nieuwe opvanglocatie is nog niet klaar

De crisisnoodopvangboot aan de Anthony Fokkerkade in Papendrecht blijft 3 maanden langer liggen. Ee...

Op bezoek bij Javed in het AZC ‘s-Gravendeel

Gezellig met je buren bij elkaar komen voor een kopje koffie of een bbq en elkaar zo beter leren ken...

Eén dag oude kitten mét navelstreng gevonden in Bankastraat

Hard gepiep onder een veranda in Dordrecht bleek zondag afkomstig van een wel heel jonge kitten. Het...

Ontevreden bewoners asielboot Bellriva starten handtekeningenactie

Het is onrustig op de Bellriva, de hotelboot die ook een paar jaar dienst deed als opvanglocatie voo...

Dierenpensions in Nederland overvol, Louterbloemen geen uitzondering

Het dierenpension van Louterbloemen is voor de zomerperiode al volgeboekt, en daarmee is het Dordtse...

Vluchtelingen Marconiweg verhuizen waarschijnlijk samen naar nieuwe opvanglocatie

De groep vluchtelingen die in de oude nachtopvang woont van het Leger des Heils aan de Marconiweg ka...