Dordrecht, Netherlands

De verborgen parel van de Biesbosch: 'Uniek voor heel Europa'

De lente is alweer even bezig; de bomen krijgen weer hun groene bladeren en de dieren beginnen met paren. De natuur in de Biesbosch is daarin geen uitzondering. Maar verborgen, op een plek waar niemand kan komen, zijn de Rietpolders. Volgens boswachter Harm Blom een unieke plek voor heel Europa waar sinds een paar jaar weer kritische broedende diersoorten om de hoek komen kijken.
Stephanie Roggekamp | 28 april 2022 16:45 | Aangepast op 28 april 2022 15:50
"Hier! De waterral, hij klinkt als een schreeuwend biggetje", vertelt Blom enthousiast, maar toch op een fluitstertoon om de vogels niet te laten schrikken. We lopen met hem door die unieke Rietpolders. Met een boot van Staatsbosbeheer is het ons gelukt om aan te meren aan een dijkje.

Zodra we daar bovenop staan zien we een wereld opduiken vol riet, waterbeekjes tot aan de knieën, groene bomen en geluid van allerlei vogelsoorten. "Normaal gesproken mag hier niemand komen. We willen een plek waar dieren in alle rust kunnen verblijven. Maar soms moet er ook even van dit stukje natuur genoten worden door de mens."

Op andere plekken ontstaat er bos
De Rietpolder is een biotoop: "Een stuk gebied dat je eigenlijk niet meer ziet", vertelt Blom. Op datzelfde moment kijkt hij door zijn verrekijker; op zoek naar een bijzondere vogel. "Dit is een plek die jaar en dag onder water staat. Het verdampt wel door de zon, maar het komt niet droog te staan. Er is hier echt een basis aan amfibieën, grote insecten en keverachtigen." Die grote hoeveelheid beestjes - voedsel voor vogels - maakt het een aantrekkelijke plek voor kritische vogelsoorten.

"Als een vogel zoals de roerdomp hier komt, dan heeft hij niet alleen geschikt broedgebied maar ook genoeg voedsel. Die combinatie is cruciaal voor dit soort kritische soorten", zegt Blom. Wanneer dit soort gebieden niet gereguleerd worden, komen ze in Nederland droog te staan. Er ontstaat dan uiteindelijk bos. "Elk voorjaar, na de winter, laten we de rietpolders vollopen tijdens de hoogwaterstanden in de Biesbosch." Staatsbosbeheer reguleert zo de gebieden, maar laat het wel zo natuurlijk mogelijk.

'Hop daar is 'ie'
Al dat werk vanuit Staatsbosbeheer is niet voor niks. Een van de kritische vogelsoorten - als het gaat om broeden - is de roerdomp. Blom: "Hij wil echt nat waterriet, rust, voldoende waterdiepte en voedsel. Dit gebied helpt zo'n soort over de drempel om hier te blijven." De afgelopen jaren zat deze vogelsoort maar incidenteel in dit gebied, maar volgens Blom is dat nu wel anders. "We hoeven maar een rietpolder te ontwikkelen en hop, de roerdomp is aanwezig. Toch is hij echt kritisch en als we hem een plek kunnen bieden; ja, daar doen we het voor", vertelt de boswachter trots.

Benieuwd hoe 'de verborgen parel' er nu echt uitziet en wat voor kritische vogelsoorten hier nog meer voorkomen? Bekijk het hier:

Lees meer over:

Biesbosch|Rietpolders|

Meest gelezen

Minister opent zorginitiatief Verwijspunt 078: ‘Uniek concept voor de regio’

Dennis Koorevaar | Corrado Francke | 7 dec 2022 15:40

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 dec 2022 09:00

Lees ook

Gezocht: Enthousiaste Biesbosch-gidsen

Wegens de grote belangstelling voor diverse excursies zijn er nieuwe plekjes beschikbaar voor vrijwi...

Graven bij de Nieuwe Dordtse Biesbosch: 'Geven extra impuls'

De nieuwe Dordtse Biesbosch; vijf jaar geleden ging het volledig op de schop om er een (recreatief) ...

Feest: visarenden leggen eerste ei

Het is groot feest in de Biesbosch. De visarenden hebben hun eerste ei gelegd, maar het ging dit jaa...

Voedselconcurrentiestrijd tussen de honing- en wilde bij

De kleine zwart-gele zoemende beesten, ze zijn niet meer weg te denken uit onze natuur. Dat is maar ...

En dat is twee: visarenden Biesbosch leggen weer een ei

Enkele dagen na ei nummer één is ook een tweede ei gearriveerd bij de visarenden in de Biesbosch. ...

'Nu zijn we milieucriminelen': onrust onder Dordtse ruiters en boeren

De Dordtse ruiters en paardenhouderijen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch houden rekening met klappen d...