Dordrecht, Netherlands

Dordrecht krijgt er in zeven jaar honderden deelauto's bij: 'De vraag neemt echt toe'

MyWheels, de gemeente en Greenwheels tekenden woensdag het 'convenant autodelen' Corrado Francke
De gemeente Dordrecht wil in 2030 vierhonderd deelauto's rond laten rijden in de stad. Nu zijn dat er ongeveer dertig. "Als je in de stad woont en je maar een paar keer per maand een auto nodig hebt, kun je heel goed van een deelauto gebruikmaken", stelt vervoerswethouder Rik van der Linden.
Corrado Francke | 22 maart 2023 16:00 | Aangepast op 22 maart 2023 15:27
De wethouder tekende woensdag, namens de gemeente, het 'convenant autodelen Dordrecht' met aanbieders Greenwheels en MyWheels. In het document staan afspraken over het aantal en de spreiding van deelauto's over de stad, het toewerken naar vaste aanbiedplaatsen en het vergroten van de bekendheid van de deelauto's.

Het plaatsen van de auto's gebeurt in stappen. In 2025 moeten er tweehonderd deelauto's rondrijden, in 2030 is dat aantal verdubbeld. "Het zal niet zo zijn dat we met andere aanbieders de stad ineens volplempen met deelauto's", vertelt Greenwheels-directeur Andrew Berkhout aan. "Maar we zien dat in heel Nederland, ook in Dordrecht, de vraag naar deelauto's echt toeneemt."
De prijs is nog wel een dingetje: wie vanuit Dordrecht een dagje naar Utrecht wil, moet 95 euro aftikken. Naar Diergaarde Blijdorp is dat ongeveer 70 euro. "Maar als je maar twee keer per maand de auto gebruikt, is het ongelooflijk kostbaar een eigen auto voor de deur te hebben staan", ziet Van der Linden.

Afschrijving
Berkhout vult aan: "Mensen met een eigen auto hebben niet altijd door dat afschrijving een van de grootste kostenposten is van hun auto." Daarom pleit hij ook voor btw-verlaging voor deelauto's, zoals dat nu ook bij het openbaar vervoer het geval is.

De wethouder voelt er niets voor om er met een financiële bijdrage voor te zorgen dat de deelauto's goedkoper worden, maar zegt wel dat de gemeente Dordrecht veel gaat investeren in parkeerruimte voor deelautos.

Parkeertarieven
De Greenwheels-directeur vindt wel dat de gemeente iets mag doen aan de parkeertarieven voor deelauto's in de stad. "Dordrecht hanteert een van de hoogste parkeertarieven in heel Nederland, dus je zou je af kunnen vragen waarom dat het geval is." Van der Linden zegt juist dat Dordrecht "al behoorlijk goedkoop" is voor deelauto's is.
Het moment van het ondertekenen in het Stadhuis Corrado Francke

Lees meer over:

deelvervoer|Deelautos|

Lees ook

Deelscooters krijgen minder ruimte in Dordrecht, want ze staan te vaak in de weg

Deelscooters stonden vaak overal en nergens, maar sinds vorige week is dat in Dordrecht verleden tij...

Go Sharing is terug in Dordrecht, naast scooters ook met deelfietsen

De groene deelscooters van Go Sharing komen, na enkele maanden afwezigheid, “stapsgewijs” terug in D...

Stickers geplakt op Dordtse deelscooters, vervoerder waarschuwt voor nepsite

Onbekenden hebben vorige week stickers geplakt op deelscooters van Go Sharing in Dordrecht. Gebruike...

Eerste vijfduizend fietstochtjes op oranje Qbuzz-deelfietsen een feit

De oranje deelfietsen van Qbuzz hebben samen de vijfduizend ritten aangetikt in onze regio. De vervo...