Dordrecht, Netherlands

Dordrecht wil spreidingswet voor zijn met opvang asielzoekers, al is er ook kritiek

Beeld ter illustratie Shutterstock
De gemeente Dordrecht wil zelf met plannen komen voor een asielzoekerscentrum voordat het Rijk de gemeente verplichtingen oplegt. Dat vertelde wethouder Chris van Benschop zaterdag in radioprogramma Studio de Witt. Dordrecht neemt dus zelf het heft in handen, maar stuit daarbij ook op kritiek vanuit de raad.
Corrado Francke | 24 januari 2023 10:57 | Aangepast op 24 januari 2023 10:57
“Het wordt over de schutting geflikkerd door de overheid omdat ze hun eigen problemen niet kunnen oplossen. Wij moeten hier dan weer mee om zien te gaan”, is VVD-raadslid John van der Net fel. Hij vindt dat de gemeente pas verder moet nadenken over een asielzoekerscentrum als er een wettelijke opvangverplichting komt. “Binnen onze fractie hebben we veel vraagtekens.”

Met de nieuwe asielwet kunnen gemeenten gedwongen worden om asielzoekers op te vangen. Als ze voor 1 mei een opvangplan presenteren en gedurende vijf jaar meer dan 100 opvangplekken bieden, kunnen ze een bonus krijgen. Als er nog geen plan is, kan de staatssecretaris gemeenten dwingen.

Ongelijke spreiding
Commissielid Gertjan Kleinpaste (Gewoon Dordt) is vooral kritisch op de volgens hem ongelijke spreiding van asielzoekers. De provincie Zuid-Holland moet 18.500 asielzoekers opvangen. “Het is een Europees probleem terwijl de kleinste overheid, de gemeente, het allemaal mag oplossen.” Wel begrijpt Kleinpaste de noodzaak van het opvangen van mensen die vluchten voor oorlog en geweld.

Coalitiepartijen CDA en GroenLinks zijn voorstander van de plannen. “Ik hoop ook dat het azc gaat voldoen aan allerlei vormen van leefbaarheid, zowel voor de asielzoekers als de omgeving”, benadrukt CDA-fractievoorzitter Franciske van Vugt.

Noodopvang
Abdullah Uysal (GroenLinks) vult aan: “We moeten niet vergeten dat asielzoekers nu nog steeds in noodopvanglocaties verblijven”, wijst hij naar onder meer de Dordtse noodopvang aan de Marconiweg. “Daar horen ze eigenlijk niet langer dan twee weken te blijven, maar ze zijn er al zes maanden.”
De noodopvang aan de Marconiweg vlak voor de aankomst van de eerste asielzoekers RTV Dordrecht
Toch blijft Van der Net kritisch, ook op zijn coalitiegenoten. De VVD’er vraagt de gemeente “om ook aandacht te hebben voor het welzijn van de Dordtenaren” en vindt dat de instroom van vluchtelingen “niet zo kan doorgaan”.

Van Vugt pareert: “Als we kijken wat er in Dordrecht is gebeurd dit jaar bij de opvanglocaties, is er niks misgegaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat als er hier een asielzoekerscentrum komt.”

Volgende week een locatie
De gemeente komt volgende week met een locatie voor een asielzoekerscentrum. De week erna worden de plannen in de Dordtse raad besproken. Het nieuwe azc komt in ieder geval op een bedrijventerrein, zo vertelt wethouder Van Benschop. “We moeten goed voor de mensen zorgen die daar worden opgevangen, maar ook denken aan de bedrijven in de omgeving.”

Luister via SoundCloud naar het hele gesprek van presentator Ben Corino met de Dordtse politici:

Lees ook

Tijdelijke opvang asielzoekers in sporthallen Zwijndrecht gaat niet door

Het was de bedoeling dat 150 vluchtelingen een tijdelijk onderkomen van zouden krijgen in de Develha...

Crisisnoodopvang bijna klaar voor gebruik

Bed, bad, brood en veiligheid; dat is wat er wordt aangeboden in de crisisnoodopvang op het industri...

Dordtse VVD kritisch op eigen Kamerfractie

Dordtse VVD’ers spreken hun ongenoegen uit over het asielbeleid via een brandbrief aan de kamerfra...

Verlenging crisisnoodopvang Marconiweg én extra asielzoekers

Op verzoek van het kabinet wordt de crisisnoodopvang voor asielzoekers aan de Marconiweg in Dordrech...

Crisisnoodopvang asielzoekers aan de Marconiweg zeker tot 31 maart 2023 open

Op verzoek van het kabinet wordt de crisisnoodopvang voor asielzoekers aan de Marconiweg in Dordrec...

Gemeente wil vluchtelingen opvangen in Stadskantoor en een AZC bouwen

De druk om meer vluchtelingen en asielzoekers op te vangen in Dordt neemt toe. Daarom stelt het coll...