“Het wordt over de schutting geflikkerd door de overheid omdat ze hun eigen problemen niet kunnen oplossen. Wij moeten hier dan weer mee om zien te gaan”, is VVD-raadslid John van der Net fel. Hij vindt dat de gemeente pas verder moet nadenken over een asielzoekerscentrum als er een wettelijke opvangverplichting komt. “Binnen onze fractie hebben we veel vraagtekens.”
Met de nieuwe asielwet kunnen gemeenten gedwongen worden om asielzoekers op te vangen. Als ze voor 1 mei een opvangplan presenteren en gedurende vijf jaar meer dan 100 opvangplekken bieden, kunnen ze een bonus krijgen. Als er nog geen plan is, kan de staatssecretaris gemeenten dwingen.
Ongelijke spreiding
Commissielid Gertjan Kleinpaste (Gewoon Dordt) is vooral kritisch op de volgens hem ongelijke spreiding van asielzoekers. De provincie Zuid-Holland moet 18.500 asielzoekers opvangen. “Het is een Europees probleem terwijl de kleinste overheid, de gemeente, het allemaal mag oplossen.” Wel begrijpt Kleinpaste de noodzaak van het opvangen van mensen die vluchten voor oorlog en geweld.
Coalitiepartijen CDA en GroenLinks zijn voorstander van de plannen. “Ik hoop ook dat het azc gaat voldoen aan allerlei vormen van leefbaarheid, zowel voor de asielzoekers als de omgeving”, benadrukt CDA-fractievoorzitter Franciske van Vugt.
Noodopvang
Abdullah Uysal (GroenLinks) vult aan: “We moeten niet vergeten dat asielzoekers nu nog steeds in noodopvanglocaties verblijven”, wijst hij naar onder meer de Dordtse noodopvang aan de Marconiweg. “Daar horen ze eigenlijk niet langer dan twee weken te blijven, maar ze zijn er al zes maanden.”