Dordrecht, Netherlands

Dordts schip vertrokken met 4 miljoen liter Spaans kraanwater aan boord

Het Dordtse schip Dutch Spirit van de Duitse rederij E & S Tankers is vrijdagmiddag vanuit Bilbao vertrokken naar de Spaanse havenstad Bermeo met vier miljoen liter kraanwater aan boord.
Ingrid de Groot | 12 augustus 2022 16:01 | Aangepast op 12 augustus 2022 16:01
De tanker, ontworpen en gebouwd door de Dordtse Gebroeders Broere, is in ieder geval voor twee maanden ingehuurd om zestien dorpen in Spanje voorlopig van kraanwater te voorzien. Door de extreme droogte, zelfs voor Spaanse begrippen, zijn natuurlijke waterbronnener uitgeput.

De dorpen zijn nog niet aangesloten op het grote waterleidingnet in de stad Bilbao waar voorlopig nog wel kraanwater is.
In die plaatsen is de noodtoestand uitgeroepen. Er is een waterrantsoen. Mensen mogen hun zwembad niet meer vullen en fonteinen staan uit. 
Kapitein Thomas Keizer zei gisteren tijdens een telefonisch interview dat het wachten was op een aantal testen door de nationale autoriteiten. Die beoordelen aan boord van de Dutch Spirit  eerst de kwaliteit van het water, voor zij groen licht geven, het te lossen.
Het Dordtse schip is geregistreerd in Dordrecht en vaart onder de Nederlandse vlag. Het schip is volgens de kapitein geknipt voor de klus, omdat het weinig diepgang nodig heeft en tegelijkertijd veel lading kan hebben. 
Het is de eerste keer dat in Spanje een tanker ingezet wordt om mensen aan kraanwater te helpen.  Rederij E & S verwacht dat het mogelijk vaker te hulp zal worden geroepen tijdens langere periodes van grote droogte. 

Lees ook

Moet Dordt zich zorgen maken om drinkwater?

In de landelijke media horen we het continu; er dreigt in 2030 een tekort aan drinkwater. Maar hoe z...