Dordrecht, Netherlands

Moet Dordt zich zorgen maken om drinkwater?

In de landelijke media horen we het continu; er dreigt in 2030 een tekort aan drinkwater. Maar hoe zit dat precies in Dordrecht? Moet het eiland zich zorgen maken om stromend water uit de kraan?
Stephanie Roggekamp | 28 september 2022 14:25 | Aangepast op 28 september 2022 14:25
Waterbedrijf Evides liet eerder deze week al aan Rijnmond weten dat in 2030 een probleem kan ontstaan. Het richt zich dan op twee dingen: de hoeveelheid water (bevolkingsgroei en steeds meer huizen) en de waterkwaliteit, als gevolg van klimaatverandering. Nederlandse drinkwaterbedrijven zijn per wet verplicht om drinkwater te leveren.

Als geen maatregelen worden genomen, kunnen de waterbedrijven niet garanderen dat de 900 duizend nieuwe woningen die het kabinet wil bouwen, op tijd kunnen beschikken over water, zeiden ze maandag in een rapport.

Moet Dordt zich zorgen maken?
De communicatieadviseur van Evides laat aan RTV Dordrecht weten dat de bewoners in Dordt zich minder zorgen hoeven te maken om het watertekort. Het drinkwater komt bij de spaarbekkens in de Biesbosch vandaan. “In deze locatie hebben we geïnvesteerd,” laat Evides weten. Zo kan de locatie goed omgaan met de droogtes.

Via een zogenoemde innamepompstation wordt water vanuit de Maas in de spaarbekkens gepompt. Zo is het mogelijk om het waterpeil bij te houden. “Door dit systeem is in Dordrecht een andere situatie dan in de rest van Nederland. Wel moeten we opletten op het waterkwaliteit”, waarschuwt het drinkwaterbedrijf.

Meerdere bedrijven lozen vervuild water in de rivier en dat is volgens Evides wél een probleem. “Landelijk besteden we hier ook aandacht aan. Als een fabriek minder vervuild water lost, hoeven wij het water niet extra te filteren.”

Ondanks dat het eiland zich geen zorgen hoeft te maken om een toekomstig watertekort, waarschuwt Evides wel dat er zuinig omgegaan moet worden met het kraanwater. "Laat de kraan niet onnodig lopen.”

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Watertappunt Fortius eerste in reeks nieuwe taps

Een grote slok koud tapwater, voorheen moesten de dorstige sporters bij omnisportvereniging Fortius ...

Dordts schip vertrokken met 4 miljoen liter Spaans kraanwater aan boord

Het Dordtse schip Dutch Spirit van de Duitse rederij E & S Tankers is vrijdagmiddag vanuit Bilbao ve...