Dordrecht, Netherlands

Dordtse VVD kritisch op eigen Kamerfractie

Dordtse VVD’ers spreken hun ongenoegen uit over het asielbeleid via een brandbrief aan de kamerfractie. De brief is ook ondertekend door VVD’ers uit andere gemeenten en is in handen van RTV Dordrecht: “Maar het Rijk heeft cynisch genoeg simpelweg andere prioriteiten.”
Marie Frenay | 23 augustus 2022 11:42 | Aangepast op 23 augustus 2022 11:42
De kritiek op de landelijke partij doet flink wat stof opwaaien. Lokale politici spreken namelijk hun zorg en ongenoegen uit over het besluit van het rijk om asielzoekers met dwang in gemeenten te plaatsen. De politici verwijzen hiermee naar de maatregelen die al zijn getroffen in de gemeente Tubbergen. Het kabinet droeg de gemeente vorige week op om vluchtelingen op te vangen in een hotel.

Grens over
De liberalen uit verschillende gemeenten schrijven in de brandbrief dat deze beslissingen worden genomen tegen de wil van het democratisch gekozen bestuur van de gemeente Tubbergen: “en gaat daarmee een principiële grens over.”

En daar blijft het niet bij. De lokale politici nemen de landelijke partij nog verder onder vuur. Zij vinden dat de opbouwende problemen rondom het asielbeleid onder toeziendoog zijn gebeurd van VVD-bestuurders. Gezien de leidende positie van de VVD in het kabinet vinden de lokale VVD’ers het extra pijnlijk en vinden zij dat de partij volledig verantwoordelijk is voor de problemen.

Prioriteiten
De ondertekenaars van de brief spreken daarnaast ook hun ongenoegen uit over de prioriteiten die de landelijke partij stelt: “Het is steeds opnieuw het Rijk dat weigert terugkeer in de relatie met derdelanden belangrijk genoeg te maken, en dat richting de Europese Unie weigert om het oplossen van grens- en migratieproblemen belangrijk genoeg te maken.”

De ondertekenaars sluiten de kritische brief af met hun visie op de toekomst. Volgens lokale VVD’ers moet de partij zich hervinden: “Deze crisis vereist leiderschap, ook als dat op lastige politieke consequenties aankomt.”

Lees meer over:

VVD|Asielzoekers|

Lees ook

Veel gejuich bij uitslagenavond gemeenteraadsverkiezingen: 'Enorm mooie winst'

Gejuich bij de een, teleurstelling bij de ander. De uitslagen van de Dordtse gemeenteraadsverkiezing...

Coalitieakkoord onder embargo naar de fracties

Het coalitieakkoord gaat komend weekend onder strikt embargo naar de fracties van de Dordtse gemeent...

Tijdelijke opvang asielzoekers in sporthallen Zwijndrecht gaat niet door

Het was de bedoeling dat 150 vluchtelingen een tijdelijk onderkomen van zouden krijgen in de Develha...

Crisisnoodopvang bijna klaar voor gebruik

Bed, bad, brood en veiligheid; dat is wat er wordt aangeboden in de crisisnoodopvang op het industri...

Verlenging crisisnoodopvang Marconiweg én extra asielzoekers

Op verzoek van het kabinet wordt de crisisnoodopvang voor asielzoekers aan de Marconiweg in Dordrech...

VVD op zoek naar nieuwe voorzitter

Wordt het Eric Wetzels of Onno Hoes? In Kinepolis kruisten deze top VVD-ers dit weekend de degens in...