Dordrecht, Netherlands

Een relatief rustige jaarwisseling, discussie vuurwerkverbod laait weer op

Het is ieder jaar een terugkerende discussie: wel of geen vuurwerkverbod? Ook dit jaar ging er weer voor heel veel geld aan vuurwerkwerk de lucht in. Naar schatting zo'n 110 miljoen euro. In Den Haag leidde het groot aantal incidenten tot het opnieuw bespreken van een mogelijk vuurwerkverbod. In Dordrecht zijn er al een aantal vuurwerkvrije zones. Bijvoorbeeld rondom het ziekenhuis en in de binnenstad. Een totaal, lokaal verbod daar voelt de burgemeester in ieder geval niet heel veel voor.
Dennis Koorevaar | 3 januari 2023 15:49 | Aangepast op 3 januari 2023 15:49
Vuurwerkshow
"We hebben een paar jaar geleden het aantal vuurwerkvrije zones uitgebreid. Het mocht al niet rondom het ziekenhuis, verzorgingstehuizen en sinds 2019 ook niet meer in de binnenstad", vertelt burgemeester Wouter Kolff. "Wel hebben we natuurlijk dit jaar de vuurwerkshow op het Drierivierenpunt weer georganiseerd." De indruk van de burgemeester is is dat een groot deel van de Dordtenaren zich daar redelijk goed aan lijkt te hebben gehouden.

Een landelijk verbod staat Kolff achter. "Maar dat moet wel geleidelijk gaan. In een lokaal verbod geloof ik niet, omdat je dan een lappendeken krijgt door het hele land. Terwijl het nog wel overal verkocht kan worden."

'Onveilig'
Ook op straat klinken er verschillende geluiden over het verbod. Zo zegt een vrouw dat ze siervuurwerk heel mooi vindt, "maar als je over straat fietst voel je je wel onveilig soms." Ook een meneer die vroeger hondjes had is voor een verbod: "Maar ook als je hoort over de gewonden die gevallen zijn. Dat had voorkomen kunnen worden. Van mij hoeft het allemaal niet."

De vuurwerkshow zoals die ook dit jaar weer plaatst vond op het Drierivierenpunt is volgens de burgemeester dan ook een goed alternatief. "Alhoewel ik snap dat het voor een deel geen alternatief is. Omdat het te ver weg is van hun huis of dat ze het gewoon leuk vinden om vuurwerk af te steken. Daarbij zorg je ervoor dat er een hoop mensen bij elkaar staan. Ik denk dat dat ook past bij Oud en Nieuw. Samen het nieuwe jaar in gaan."

Lees ook

Geen vuurwerkmeldpunt GroenLinks, gemeente roept op overlast te melden

Ook dit jaar komt de Dordtse partij van GroenLinks niet met een eigen meldpunt voor vuurwerkoverlast...

Kolff over oorlog Oekraïne: ‘Kon niet bedenken dat we van de ene naar de andere vijand zouden gaan’

Burgemeester Wouter Kolff heeft in een brief aan alle Dordtenaren gereageerd op de oorlog in Oekraï...

Burgemeester sluit seksclub Club Happy Gentleman

Seksbedrijf Club Happy Gentleman aan de Spuiweg mag voorlopig geen gasten meer ontvangen. Burgemeest...

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens ...

Burgemeester Kolff roept op tot stemmen: 'Blij dat we hier kunnen kiezen'

Burgemeester Wouter Kolff heeft vanochtend zelf zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezin...

Jaarwisseling in Dordrecht: alles over vuurwerk

Nog een paar dagen en dan is het jaar 2022 officieel ten einde. Traditiegetrouw wordt dat in Dordrec...