Dordrecht, Netherlands

'Er zijn wat dingen beter, maar ook slechter': Zo staat het er voor in partnerstad Dordrecht

Welkom bord in Dordrecht Wouter Kolff/Gemeente Dordrecht
"Wat mij altijd bijblijft is dat wij het hier toch wel heel erg goed hebben en hoe ongelooflijk arm de mensen in Zuid-Afrika daar zijn", vertelt Anneke Maagdeberg, oud-voorzitter van de Dordrechtse Ondernemers Vereniging (DOV) over de de reis naar Dordrecht, Zuid-Afrika begin deze maand die op zowel Anneke Maagdenberg, als burgemeester Wouter Kolff een diepe indruk heeft achterlaten. Samen met een aantal andere leden van de DOV gingen zij op bezoek bij een van de vijf steden waar ons eiland een stedenband mee heeft.
Dennis Koorevaar | 29 maart 2023 09:00 | Aangepast op 28 maart 2023 14:18
Het regelen van stoeltjes voor leerlingen van een basisschool omdat een deel van hen op tafel moet zitten, of het mede mogelijk kunnen maken van het aanschaffen van zonnepanelen voor een lokale ondernemer. Volgens de burgemeester kunnen dat soort kleine dingen een groot verschil maken.

Tegelijkertijd was dat ook een reden van het bezoek aan de stad die dezelfde naam draagt als ons eiland. "Met sommige stedenbanden doen we dat op het gebied van sport of culturele uitwisselingen. Met andere meer economisch. In Afrika is het toch helpen van de lokale ondernemers en het jongerenwerk. Door er bijvoorbeeld ook voor te zorgen dat er wat activiteiten zijn." Kolff en Maagdenberg vinden het beide ook belangrijk dat de werkloosheid in Zuid-Afrika verminderd.Anneke Maagdenberg ontkent niet dat er in Nederland geen uitdagingen zijn, "maar de uitdagingen daar zijn van hele andere orde." Zo geeft zij het voorbeeld van een jonge ondernemer, lichamelijk gehandicapt en runt zijn eigen internet faciliteit. "Maar door de constante stroomuitval kan hij zijn bedrijf niet runnen. Dus wat heeft hij nodig? Zonnepanelen. Alleen kan hij daar zelf niet aankomen. Daar helpen wij hem dan bij."

Toch gaat dat niet zomaar en moet de jonge ondernemer daar zeker wel wat zelf voor doen. "Zo moet hij nog een businessplan schrijven, verschillende offertes opvragen bij voorkeur uit Dordrecht zelf zodat we de lokale economie kunnen steunen. Ik vind dat hier belangrijk en ik vind dat daar ook belangrijk", legt de oud-voorzitter van de DOV uit.
Wouter Kolff en de gedoneerde stoeltjes Wouter Kolff/Gemeente Dordrecht
Zowel Wouter Kolff als Anneke Maagdenberg zijn al een keer eerder in Zuid-Afrika geweest en weten dus waar behoefte aan is. Soms gaat het om hulp voor individuele ondernemers, maar ook voor hele schoolklassen. Zo kwam de burgemeester bij een basisschool met zo'n 200 leerlingen, waar hij vier jaar geleden ook was geweest en deze keer werd herkent. "Maar toen kwam ik erachter dat meer dan de helft op tafel moest zitten omdat er geen stoelen waren. Ik vond het belangrijk dat wij niet eerder weggingen voordat er stoelen waren en voor ons vertrek waren die er uiteindelijk ook."

'Niet te vergelijken'
In de afgelopen jaren hebben ze ook veel zien veranderen in het Afrikaanse Dordrecht. "Er staan heel veel mandelahuisjes tegenwoordig." Toen Maagdenberg voor het eerst in 2014 in Zuid-Afrika kwam waren dat nog veel golfplatenhutjes. "Dat is een grote verandering. Verder is er iets meer ondernemersactiviteit. Denk aan een winkel en een supermarkt. Maar verder is het niet te vergelijken met hier."

Er komt nog meer hulp vanuit het Nederlandse Dordrecht. De ondernemers doneren geld, rechtstreeks aan diegene die dat nodig hebben. Dat niet alleen ook gaat het om uit wisselen van kennis. "Wij waren bijvoorbeeld benaderd door een bejaardentehuis. Die hadden een managementvraag. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. En dat heeft erin geresulteerd dat we ze gaan helpen om de bedrijfsvoering een beetje beter op orde te krijgen."
Wouter Kolff en de schoolkinderen Wouter Kolff/Gemeente Dordrecht
Verbeteringen
Toch is de stad er nog lang niet, zag ook de burgemeester. "Op sommige vlakken vond ik dat er wat verbeteringen zichtbaar waren, zoals behuizing of kleine stapjes vooruit op het gebied van de economie. Ik wil ook echt benadrukken dat dat echt kleine stapjes zijn. Tegelijkertijd waren er ook wel wat dingen minder. De vorige keer was er geen water. Dat is nu opgelost." Kolff vertelt verder dat dat ook te maken heeft met de hoeveelheid regen die gevallen is in de afgelopen periode. "Wat nu een probleem is is de stroom die de helft van de dag uitvalt. En dat is ook niet zomaar opgelost. Dus het is van belang dat zij volledig over elektriciteit kunnen beschikken."

Terug in Nederland probeert de burgemeester het contact met de andere steden te onderhouden. "De burgemeester van Dordrecht zit ook op WhatsApp. Op die manier hebben we wel eens contact. Met onze partnerstad in Duitsland gaat dat bijvoorbeeld veel makkelijker. Recklinghausen ligt op twee uur rijden hier vandaan."

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Hangt jouw kunstwerk straks in een museum in Varna?

De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgar...

‘Heeft Nielson een zoontje gekregen?’ Dordtenaren verrast met beschuit met muisjes

Geboortenieuws op het Stadhuis: burgemeester Wouter Kolff is opnieuw vader geworden. En daar zijn Do...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

Dordrecht en Recklinghausen vieren 50 jaar stedenband

Burgemeester Kolff heeft dit weekend samen met een delegatie uit Dordrecht een bezoek gebracht aan d...

Regio Drechtsteden-Gorinchem ontvangt 25 miljoen euro van Rijk voor tweede Regio Deal

De Regio Drechtsteden-Gorinchem ontvangt een tweede Regio Deal van 25 miljoen euro van het Rijk. Dit...

'Gevolgen van de holocaust generaties lang voelbaar'

Het is druk in het Stadhuis deze zaterdagavond. Veel mensen zijn bij elkaar gekomen om stil te staan...