Dordrecht, Netherlands

Etende en datende Grutto's in de Biesbosch

"Het is een romantisch beeld", vertelt boswachter Blom als hij door de Kleine Noordwaard in Werkendam loopt om grutto's te spotten. "Het is echt genieten." Momenteel zijn er ruim vierduizend grutto's in de Biesbosch gespot. Een piek die veel eerder is gekomen dan verwacht. "En het aantal stijgt misschien nog wel.”
Stephanie Roggekamp | 10 maart 2022 11:01 | Aangepast op 10 maart 2022 11:01
Boswachter Blom heeft zelden zo'n grote groep bruine vogels bij elkaar gezien op het water rond de Kleine Noordwaard. De grutto is niet alleen te herkennen aan zijn bruine kleur, maar ook aan zijn hoge poten en lange snavel. "Als hij vliegt heeft hij een witte streep op de vleugel. Als je gelukt hebt, roepen ze massaal 'grutto, grutto'", vertelt Blom trots. "Het is een mooi hulpmiddel om ze te spotten."

Benieuwd hoe de boswachter de vogels in de Biesbosch spot? Bekijk het hier:
Uniek voor héél Europa
Blom noemt het natuurgebied voor de grutto’s een keuken en slaapkamer: “Ze doen hier volop aan eten en daten. Ze zoeken een man of een vrouw en moeten heel veel eten om goed in conditie te komen voor het komende broedseizoen.” Volgens de boswachter kan dat perfect in zoetwatergetijdengebieden zoals de Biesbosch.

De grote opkomst van deze vogelsoort is voor Blom de bevestiging dat bovengenoemde getijdengebieden er echt toe doen. “Het feit dat juist de grutto, die onderweg is naar de broedgebieden, hier veilig komt bijtanken, is de reden waar we het voor doen”, vertelt Blom.

Volgens de boswachter heb je in Europa weinig landgebieden zoals de Biesbosch: “Het stroomt hier twee keer per dag vol met water en loopt ook twee keer per dag weer leeg. Hierdoor ontstaat een enorme bron van voedsel”. In de kleibodem zit een massa van leven. Doordat het water dat hier twee keer per dag stroomt alle zaden van bomen en struiken wegspoelt, ontstaat er in de Biesbosch geen bos. Het blijft een kale vlakte. “Deze vlaktes zijn in maart echt ‘tafeltje dekje’ voor de vogels. Het gebied is voor de grutto’s dus een bijzondere plek.

Tot eind maart
Voor degene die de bijzondere vogel nog wil spotten; wees snel. Eind maart zullen de meeste grutto's door trekken naar de broedgebieden in Nederland, zoals Friesland. De beste plekken om ze nu nog te bekijken zijn de Kleine Noordwaard, de Tongplaat bij Dordrecht en de Nieuwe Dordtse Biesbosch. "Het zijn mooie plekken voor het zien van zoveel grutto's."

Toch hoeven we ons volgens Blom nog geen zorgen te maken over een ‘gruttoloze Biesbosch’: “Eind maart zullen we de IJslandse grutto’s op bezoek krijgen. We kunnen nog weken genieten van ‘grutto-geweld.”

Lees meer over:

Biesbosch|Vogels|Boswachter|Grutto|

Meest gelezen

VVD: Onderzoek overlast asielzoekers

Ruud Elmendorp | 20 sep 2022 17:06

Man probeert vogel te pakken, valt uit boom en overlijdt

Annelot Bezemer | 24 sep 2022 11:43

Lees ook

Biesboschpad in de race voor titel 'Wandelroute van het Jaar'

In onze stad werd vorig jaar uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het precies 600 jaar geleden wa...

Biesbosch gevangen in penseelstreken

De Biesbosch, ooit ruig en ondoordringbaar terrein waar hooguit vissers, boeren en griendwerkers hun...

Dít is de nieuwe boswachter ecologie voor de Biesbosch

"Toch wel speciaal. Eigenlijk iets wat vroeger altijd al een droom was." Joey Braat is in zijn nopje...

Ruzie in nest jonge visarenden: “Eentje wil de baas zijn”

Eind mei kropen ze uit het ei: drie kleine visarenden in de Biesbosch. In een maand tijd is er al v...

Visarendnest in de Biesbosch binnenkort weer live te volgen

Goed nieuws voor vogelliefhebbers: binnenkort opent 'Beleefdelente.nl' weer de livestream vanaf het ...

Honden bezitters opgelet: nieuwe parkeerplaats voor losloopgebied honden in de polder

Honden die in alle vrijheid rondrennen in een stuk natuur en niet hoeven op te passen voor verkeer. ...