Dordrecht, Netherlands

Francis liet alles achter en vertrok naar Spanje: 'Het was een fantastische reis'

Francis en haar camper Dennis Koorevaar
Francis de Mik had 16 jaar lang een winkel aan de Vriesestraat. Maar eind vorig jaar deed zij voor het laatst de deur van Lades Smaakvol op slot, zei ze de huur van haar woning op en vertrok Francis afgelopen april naar het buitenland. "Ik heb voornamelijk Spanje en Portugal gezien. En dat was geweldig!"
Dennis Koorevaar | 4 november 2022 15:19 | Aangepast op 4 november 2022 15:19
In haar omgebouwde Fiat Doblo uit 2006 tourde zij door het zuiden van Europa. "Alles zit er in. Een bed van 1 meter 90, waar ik net in pas. Een keukentje, wc en licht. Stroom komt van het zonnepaneeltje op het dak dus ik ben volledig zelfvoorzienend."
De camper van binnen RTV Dordrecht
Slapen op de oprit
"Het verhaal wat me nog het meeste bijstaat van het half jaar reizen is het verhaal van Francois en Elisabeth. Die kwam ik tegen bij het zoeken van een camping." Francis kon de camping niet vinden, kwam Elisabeth tegen en samen zochten ze naar de verblijfplaats. "Na de camping gevonden te hebben kwamen we erachter dat de camping dicht was. Elisabeth nam me mee naar de burgemeester van het dorpje om te vragen of de camping open mocht." Maar de burgemeester weigerde dat en uiteindelijk sliep Francis op de oprit van het net tegengekomen stel. "Dat was uiteindelijk een heel intieme periode. Ik had bij hun en trok vaak met ze op."
De route van Francis Francis de Mik
Heel Spanje heeft Francis wel gezien. "Ik kwam erachter hoe goed mijn Spaans eigenlijk nog is en heb ontzettend veel mensen gesproken. Het is een heel fijn idee dat je aan niets en niemand vast zit."

Reizen is anders dan vakantie
Veel mensen zeiden tegen de oud-winkelier dat ze gewoon op vakantie was. "Maar dat klopt dus niet. Als je op vakantie bent, weet je wanneer je weer naar huis gaat. Reizen is zonder einddatum en zonder bestemming. Reizen en vakantie is echt wel anders. Als ik op weg was ergens naar toe en ik bedacht na 20 minuten 'o, maar die weg is veel mooier', dan keerde ik om en pakte ik de andere route."

Nu ze weer terug in Dordrecht is, om weer even bij vrienden en familie te zijn, is ze aan het nadenken over wat ze nu wilt. "Ik wil sowieso weer terug. Maar eerst mijn Spaans wat bijspijkeren. Ook wil ik leren goede foto's te maken, want ook de natuur sprak mij heel erg aan. Vooral de vogels en andere dieren die daar leven. Het is nog een hele opgave die goed in beeld te krijgen."

In de tussentijd wil Francis ook weer aan het werk in Nederland. "Ik heb wel wat gesprekken lopen dus dat moet ook wel goed komen." Wanneer ze weer op reis gaat weet ze niet, maar dat ze gaat is een ding dat zeker is.

Lees ook

Fietsenstalling Dordrecht Centraal wisselt van exploitant

Wie een abonnement heeft op de fietsenstalling bij Dordrecht Centraal, moet even opletten. De NS roe...

Voormalig eigenaresse Lades Smaakvol Francis de Mik is eindelijk op weg: ‘Super trots’

Weet u het nog? Afgelopen oktober startte de opheffingsuitverkoop van de winkel Lades Smaakvol in de...