Dordrecht, Netherlands

Gebrek aan zonnebloemolie tijdens Ramadan, copieuze maaltijden dit jaar vaker zonder grote smaakmaker

Ramadan staat weer voor de deur, de rituele vastenmaand gaat vrijdag van start. En wie ramadan zegt, zegt ook eindeloos bakken en braden voordat de zon onder gaat. Alleen dreigt er een probleem in de keuken: de aanvoer van zonnebloemolie stokt.
Marjolein Vos | 29 maart 2022 14:31 | Aangepast op 29 maart 2022 14:31
Ramadan staat weer voor de deur, de rituele vastenmaand gaat vrijdag van start. En wie ramadan zegt, zegt ook eindeloos bakken en braden voordat de zon onder gaat. Alleen dreigt er een probleem in de keuken: de aanvoer van zonnebloemolie stokt.
Het is verleidelijk om ramadan te zien als een maand van honger. Maar voor veel klanten van supermarkt Shami Food in de Dordtse Goeverneurstraat is de vastenmaand juist het tegenovergestelde. "Ik ben al weken bezig met wat ik allemaal ga koken", zegt een vrouw met twee tassen vol boodschappen. "Koekjes, gegrilde groenten, linzensoep: we hebben elke avond een bomvolle tafel met gerechten. Het wordt heerlijk. Maar geloof me, van ramadan val je niet af. Nee, ramadan is zeker niet goed voor je buik", lacht ze.
Toch is er dit jaar een kans dat wel meevalt met de extra kilo's. Oekraïne en Rusland zijn namelijk producent van ongeveer de helft van alle zonnebloemolie wereldwijd en de aanvoer stokt. Er dreigt straks halverwege de vastenmaand een tekort. En zonnebloemolie is onmisbaar als de pannen vanaf vrijdag extra uitgebreid op het vuur worden gezet. "Daarom heb ik een beetje gehamsterd", zegt de vrouw. "Ik heb thuis best
veel flessen staan, dat zeg ik eerlijk. Eerst wc-papier, nu zonnebloemolie."
Winkeliers hebben doorgaans nog wel een beetje voorraad. Maar het raakt op. "Het is moeilijk om zonnebloemolie te krijgen", zegt eigenaar Khaled van Shami Food. "Ik heb vandaag vijf bedrijven gebeld. Allemaal niks. Behalve één, maar die was een euro per fles duurder dan normaal. Ik zoek daarom nog even verder." Khaled heeft nog vijf dozen met zonnebloemolie in zijn voorraadruimte. Mondjesmaat zet hij de flessen in de schappen. Daarop staat duidelijk: maximaal één fles per klant. "Maar mensen eten veel tijdens ramadan: brood, koekjes, vlees, echt van alles. Maar elke klant mag maar één fles zonnebloemolie meenemen. En anders is er nog maisolie. Die is er wel gewoon."
Geen andere olie dan zonnebloemolie

En daar raakt Khaled een gevoelig punt. Je zou zeggen: bak dan in olijfolie, arachideolie of kokosolie of een van de vele andere soorten olie. Maar die zijn niet allemaal geschikt voor verhitting en hebben soms een te dominante smaak. In de Turkse en Arabische keuken vol kruiden, smaken en geuren luistert de samenstelling van de olie heel nauw. En laat die van zonnebloemolie nu boven iedere twijfel verheven zijn.

Abdurrahman Yalniz van Avantage Supermarkt in Dordrecht glundert als de klep van de vrachtwagen open gaat. Een heel pallet vol forse flessen zonnebloemolie. "Kijk, wij hebben nog wel even. Maar dan wel maximaal twee flessen per klant. De olie is nu wel duurder dan normaal. Soms wel 100 procent, twee keer zo duur. Verder zijn er ook problemen met meel, ook dat is moeilijk. Maar het komt goed. We blijven zoeken. Ramadan is altijd een drukke tijd, maar de tafel staat straks gewoon vol met lekker eten." Met een knipoog: "Schrijf maar op dat wij nog wel even olie hebben."

Lees meer over:

Ramadan|

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Bij deze iftar is iedereen welkom: 'We willen goede daden verrichten'

Linzensoep, gehaktschotel, rauwkostsalade en uiteraard baklava: het was zaterdag goed toeven tijdens...

Jafar organiseert gratis iftar-maaltijd voor 250 mensen: 'Verbinding is heel belangrijk'

Jong of oud, Dordtenaar of niet: iedereen was maandag welkom bij de gratis iftar-maaltijd die Jafar ...