Dordrecht, Netherlands

Gemeente overstag na vele klachten; nachtelijke werkzaamheden gestopt

De lawaaierige werkzaamheden bij het BP-station aan de Laan der Verenigde Naties vinden woensdag plaats tussen 12.00 en uiterlijk 22.00 uur, in plaats van midden in de nacht. Zo laat de gemeente Dordrecht weten. “De damwanden zitten al zover in de grond dat er veel minder risico is voor het verkeer”, legt de woordvoerder uit. Intussen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag meer dan honderd klachten over het indringende geluid van het intrillen van de stalen damwanden binnengekomen bij Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid. Zelfs voor hen waren dit hoge aantallen, vooral vergeleken met de tientallen meldingen van de voorgaande nachten.
Stephanie Roggekamp | 3 augustus 2022 17:08 | Aangepast op 3 augustus 2022 17:08
Door het besluit van de gemeente hoeft er nu tevens niet meer 's nachts gewerkt te worden. De gemeente is met de aannemer tot deze oplossing gekomen vanwege de grote aantal klachten over geluidsoverlast. "Dat is maar goed ook", benadrukt wethouder Marc Merx. "Te veel mensen hebben 's nachts wakker gelegen, terwijl de nachtrust zo belangrijk is. Dit mag nooit meer gebeuren."

Benieuwd wat de wethouder nog meer van de nachtelijke werkzaamheden vindt? Bekijk het hier:
Bij het benzinestation wordt een waterstofstation gebouwd. Daarvoor moesten er heipalen en damwanden de grond in. Het was vooraf duidelijk dat dit veel geluidshinder zou geven. De direct aanwonenden zijn daarover vooraf geïnformeerd, maar in de praktijk bleken er veel meer bewoners geluidsoverlast te ervaren. De gemeente en Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid hebben de afgelopen dagen veel meldingen ontvangen. De eerste dagen ging het om het heien, daarna om het intrillen van de damwanden.

Aangepast
De gemeente laat weten geschrokken te zijn van de geluidssterkte en hoever het geluid draagt. Daarom is er overleg geweest met de ontwikkelaar. Wethouder Merx: "We hebben van te voren niet goed ingeschat wat de gevolgen waren." Die heeft de planning aangepast. De damwanden zijn de afgelopen nacht allemaal ver genoeg in de grond geplaatst zodat er minder veiligheidsrisico is. Hierover zijn op social media veel berichten binnengekomen van inwoners die veel last hadden van deze werkzaamheden.


Doordat deze werkzaamheden zijn afgerond, worden de overige werkzaamheden tussen de tussen 12.00 – 22.00 uur uitgevoerd. “Daarvoor zijn er slechts beperkte omleidingen nodig”, vertelt de woordvoerder. “Na vandaag wordt er nog wel gewerkt aan het waterstofstation, maar dat geeft niet de geluidshinder die er de afgelopen dagen was.”

Voorkomen
De gemeente betreurt dat er zoveel mensen overlast hebben gehad. “Voor het werk van de eerste dagen was er geen andere oplossing mogelijk. Maar we gaan dit stevig met elkaar bespreken om te voorkomen dat we nog eens zo'n situatie krijgen", aldus wethouder Marc Merx.

Meest gelezen

Minister opent zorginitiatief Verwijspunt 078: ‘Uniek concept voor de regio’

Dennis Koorevaar | Corrado Francke | 7 dec 2022 15:40

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 dec 2022 09:00

Lees ook

Kiltunnel weekend afgesloten voor autoverkeer vanwege werkzaamheden

Van vrijdag 21.00 tot maandag 06.00 uur is de Kiltunnel afgesloten voor autoverkeer. Er worden dan w...

Midden in de nacht heien, overlast voor bewoners

Al dagen trillen ze midden in de nacht uit hun bed; de bewoners aan de Laan der Verenigde Naties. Bi...

Gemeente na overlastmeldingen: we hadden bewoners eerder moeten informeren over bouwactiviteiten Laan der VN

Maartje Wildeman kon er vorige week niet van slapen. Ze woont vlak bij de Laan der Verenigde Naties ...

Motorrijder vliegt tien meter door de lucht bij ongeluk

Aan de Laan der Verenigde Naties is donderdagmiddag een eenzijdig ongeluk gebeurd met een motorrijde...

Omrijden: Haringvlietbrug gesloten tijdens weekend

De Haringvlietbrug op de A29 gaat dicht voor het hele weekend, meldt Rijkswaterstaat. Dat wordt omri...

De Toulonselaan gaat op de schop en krijgt een tijdelijke make-over

De Toulonselaan gaat vanaf maandag op de schop. Een van de twee rijstroken gaat weg en het fietspad ...