Dordrecht, Netherlands

Gemeenteraad stemt in met komst AZC

Met 26 stemmen voor en 12 stemmen tegen is de gemeenteraad akkoord gegaan met de komst van een asielzoekerscentrum. Hoewel een gemeenteraad hier niet over gaat, vroeg het college toch of de raad bezwaar had tegen het voornemen om op het Distripark 500 vluchtelingen op te vangen.
Marjolein Vos | 8 februari 2023 17:07 | Aangepast op 8 februari 2023 17:07
VSP en PVV zien een AZC helemaal niet zitten. VSP-fractievoorzitter Stolk liet weten dat de stad eerst de andere grote problemen zoals huisvesting op moet lossen. Verder noemde zij het niet te verkopen dat er een nieuwe buslijn naar het AZC gaat lopen terwijl er net vanuit wijken lijnen geschrapt zijn. Overigens stemden alle lokale partijen behalve Gewoon Dordt tegen. Niet omdat zij tegen asielzoekers zijn, maar omdat in dit voorstel nog teveel onduidelijk is.

Onduidelijkheid over de spreidingswet
De grootste fractie in de raad, de VVD, stemde in met de komst van het AZC .Volgens woordvoerder Van der Net niet omdat de partij deel uitmaakt van de coalitie, maar omdat de partij vooruitlopend op de spreidingswet de regie in handen wil houden. Die spreidingswet moet het mogelijk maken dat het kabinet gemeenten dwingt om vluchtelingen op te gaan vangen. Tegen die wet is veel verzet en zelfs de Raad van State heeft het voorstel afgeraden. Toch zegt de Dordtse VVD: “Als er dan toch opgevangen moet worden dan maar op een plek die wij willen.” Alle fracties waren het eenst met Gewoon Dordt waarvan fractievoorzitter Irene Koene liet weten dat ‘Politiek Den Haag’ moet stoppen problemen waarvoor het landelijk bestuur verantwoordelijk is over de schutting richting gemeenten te gooien.

Goede begeleiding is keihard nodig
Op voorstel van de Partij van de Arbeid komt er een speciale begeleidingscommissie met daarin alle betrokkenen, van COA tot asielzoekers zelf en bewoners in de buurt van het AZC, om alle problemen die kunnen ontstaan op te lossen. Verder vinden alle partijen dat er gekeken moet worden naar een zinvolle dagbesteding van de toekomstige bewoners van het AZC.


Dordrecht eist regionale afspraken
Zowel de raad als het college wil dat er de komende maanden harde afspraken komen met gemeenten rond Dordrecht over hun bijdrage aan de opvang. Wethouder Heijkoop is al een tijdje in overleg met de buurgemeenten, maar daar is tot nu toe weinig uitgekomen. De wethouder verwacht in de komende weken resultaten te kunnen melden. Dordrecht wil onder andere dat omliggende gemeente een bijdrage gaan leveren in de opvang van statushouders (vluchtelingen die al te horen hebben gekregen dat zij hier mogen blijven). Dordrecht vraagt vooral om huisvesting zodat er hier woningen beschikbaar komen voor anderen.

Weer eens een goed debat
Voor- en tegenstanders waren het er over eens dat er dinsdagmiddag en -avond weer eens een goed debat in de gemeenteraad plaatsvond. Geen harde woorden zoals in de Tweede Kamer van PVV en Forum voor Democratie. Wel werd Marco Stam van de kersverse Fractie Van Waardhuizen, die liet weten dat de binnenstad last heeft van teveel nationaliteiten, terecht gewezen door de burgemeester. Toen hem door de SP gevraagd werd waar die overlast uit bestaat, liet Stam weten dat bijvoorbeeld de toename van messentrekkerij on-Nederlands gedrag is. De voorzitter van de raad burgemeester Kolf liet weten dat het verbinden van crimineel gedrag aan nationaliteit niet kan en verzocht hem hier mee te stoppen. Stam bood nog tijdens de vergadering zijn excuses aan en nam de woorden terug.

Lees meer over:

AZC|Gemeenteraad|

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Komst azc de druppel voor bewoners van Rijksstraatweg en Wieldrechtse Zeedijk

De komst van een asielzoekerscentrum blijft de gemoederen bezig houden. Dat bleek dinsdagavond toen ...

Bomen maken tongen los in Dordtse raad: 'Gevecht tussen verstand en hart'

Hoe intensief moeten bomen onderhouden worden? Die vraag stond dinsdag centraal in de Dordtse raad. ...

Exacte verdeling asielopvang is bekend: regio moet 3 keer zoveel asielzoekers opvangen, Rotterdam 5 keer zoveel

De verdeling van het aantal asielplekken over het land is officieel bekendgemaakt. Er zijn in totaal...

College wil snel nieuw horecabeleid

Burgemeester en wethouders willen dat de gemeenteraad haast maakt met de besluitvorming over een ni...

Buurgemeente niet blij, maar Sliedrecht pakt door met azc: 'Wij kunnen dit aan'

De gemeente Sliedrecht staat, ondanks kritiek van 'buurman' Hardinxveld-Giessendam, pal achter de ge...

Zorgen over komst azc Zwijndrecht, maar burgemeester stelt omwonenden gerust

Dat Zwijndrecht een asielzoekerscentrum voor driehonderd mensen opent, is voor verschillende omwonen...