Dordrecht, Netherlands

Het is bijna zover! Circus Royal legt de laatste hand voorstelling voor Oekraïne

Na een gecancelde show in de winter, is Circus Royal nu echt terug. Deze editie volledig in het teken van de samenwerking tussen Oekraïense en Russische artiesten. Dinsdag werden de laatste voorbereidingen getroffen.
Emmely Kokshoorn | 26 april 2022 17:03 | Aangepast op 26 april 2022 17:03
Artiesten warmen zich rekkend en strekkend op voor de generale repetitie, de laatste hekjes worden in elkaar gezet en de mop gaat voor de laatste keer over het podium. Het is bijna zover. De spanning begint te stijgen: “Ik ben wel een beetje zenuwachtig hoor”, vertelt Toni Teuteberg, circusdirecteur. “Maar dat hoort er ook bij. Dat heb je bij elke voorstelling, zowel in het theater als dus in het circus.”

Het hele team is in de weer. De mannen van de techniek zitten fronsend op de hoogste banken van de tribune terwijl ze aan verschillende knopjes draaien. Beneden op het podium zitten twee vrouwelijke artiesten ongeduldig te wachten tot de lichtplannen van hun act volledig zijn doorgesproken. “Ik wil de eerste cue van de act zien”, roept de regisseur vanaf het podium door de microfoon. “Komtie”, antwoordt de lichttechnicus. Tevergeefs, want het licht werkt nog niet zoals het zou moeten werken. Één van de lampen schijnt niet voor de volle honderd procent, iets wat de act verstoort.

De geliefde clown Joop
“Er moet een hoop voorbereid worden, maar gelukkig krijg ik hulp”, zegt Toni al wijzend naar de regisseur achter hem. “Daardoor kan ik me focussen op andere dingen.” De circusdirecteur heeft vandaag namelijk genoeg zaken aan zijn hoofd. Het is een dag met een dubbel gevoel. Maandagavond is zijn vader Joop in het ziekenhuis opgenomen. Ondanks het feit dat de geliefde clown hoogstwaarschijnlijk niet op de bühne te zien zal zijn, doet het gehele team er alles aan om het circus te laten slagen.

Achter Toni klinkt gejuich. Het lampje dat aan het begin van de repetitie zo lastig deed, schijnt eindelijk fel genoeg. Het lichtplan klopt. Een stapje dichterbij de première van donderdag.

Meest gelezen

Lees ook

Burgemeester roept op tot inzamelen voor Oekraïne: 'Het is bizar en onwerkelijk'

Burgemeester Wouter Kolff roept op social media op tot het inzamelen van spullen voor de inwoners va...

Dordrecht bereidt zich voor op komst Oekraïnse vluchtelingen

Bedden worden uitgeladen, pannen en bestek uitgepakt. Aan het einde van deze week moet het Crownpoin...

Kledingbank zoekt vrijwilligers

De Stichting Kledingbank Dordrecht zet zich al jaren in voor minima uit onze stad. Zij mogen twee ke...

Grote zending hulpgoederen vanuit ASz naar Oekraïne

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een grote zending hulpgoederen naar Oekraïne verstuurd. Het ...

Nog een keer te zien: de terugblik van de Ouwe Jonges op 2022

De mannen van Ouwe Jonges Krentebrood waren door de nasleep van corona een tijdje niet te zien op de...

Dordts raadslid roept op vluchtelingen in huis op te vangen: 'Laten we barmhartig zijn'

Loudy Nijhof, raadslid voor Fractie Nijhof en lijsttrekker van de nieuwe partij MOEDD, roept op tot ...