Dordrecht, Netherlands

Hoe gaat het nu met de opvang van Oekraïners in Dordrecht?

Drie maanden is Rusland al in oorlog met Oekraïne. De Oekraïense vluchtelingen zitten alweer even in Dordrecht. Hoe gaat het met hen hier in de stad? Wat gaat er goed en waar is er nog ruimte voor verbetering? RTV Dordrecht gaat in gesprek met verschillende mensen die zich inzetten voor deze vluchtelingen.
Stephanie Roggekamp | 25 mei 2022 16:30 | Aangepast op 25 mei 2022 14:47
Benieuwd hoe iemand die een Oekraïense vluchteling in huis heeft, een vrijwilliger bij Crownpoint en iemand van de gemeente tegen de ontwikkelingen aankijken? Bekijk het hierboven.
Het maximale aantal Oekraïense vluchtelingen in de opvanglocaties van Dordrecht is bijna bereikt, maar de stroom aan vluchtelingen is nog niet gestopt. Het is iedere dag weer gissen hoeveel Oekraïeners erbij komen. "Sinds kort zit er naast het Crownpoint-gebouw een crisisnoodopvang voor de gehele regio. Voorheen zat deze in Gorinchem", vertelt Inge Hulswit, beleidsmedewerker bij de gemeente Dordrecht.

"Je moet je voorstellen dat mensen eerst via de crisisnoodopvang binnenkomen. Ze worden gebeld en dan kunnen ze er bij wijze van spreken binnen een uur staan." Hulswit legt uit dat op die locatie ongeveer honderd mensen terecht kunnen, maar ze mogen daar ook maar drie dagen verblijven. "Daarna moeten ze worden doorgeplaatst. Sommigen gaan dan naar het kantorenpand van Crownpoint of de hotelboot (op de Korte Wantijkade, red.). Anderen gaan naar andere plekken in de regio."

Niet opgesloten
Hoewel de gemeente dus van te voren niet weet hoeveel vluchtelingen eraan komen, staat de privacy van deze mensen voorop. Zo staan er aan de achterkant van het Crownpoint-gebouw allemaal schermen met witte zeilen. Hulswit: "We willen gewoon dat deze mensen hier tot rust kunnen komen. Er zijn ook kleine kinderen, waardoor we niet willen dat er heel de tijd mensen langskomen."

Volgens Hulswit is het absoluut niet zo dat ze opgesloten zitten. "Ze zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Met Koningsdag waren er bijvoorbeeld allemaal activiteiten georganiseerd. Maar mensen krijgen ook een tocht door de binnenstad aangeboden."

Jeroen Bus, vrijwilliger bij Crownpoint, heeft onder zo'n tocht mede georganiseerd. "Je merkt dat ze daar echt in geïnteresseerd zijn." Toch blijft de taalbarrière volgens Bus wel een ding, maar via Google Translate komen ze een heel eind. "Gelukkig zijn er ook tolken aanwezig, mocht het nodig zijn."

Vluchtelingen in gastgezinnen
Naast de ruim zevenhonderd vluchtelingen in de opvanglocaties, zijn er ook een hele hoop bij de gastgezinnen. Chantal Kluft vangt sinds een maand de 38-jarige Oekraïense vrouw Allah op. "Voor ons is de kerk wel de plek waarop we kunnen terugvallen. Als we vragen hebben waar wij niet uitkomen of waar we hulp bij nodig hebben, dan kunnen we de kerk daarvoor benaderen. De kerk heeft tevens de plaatsing geregeld."

Iemand thuis opvangen, heeft impact op een gezin. Om de regels duidelijk te houden, heeft Kluft elke maand een evaluatiemomentje met Allah. "Dat is fijn", legt Kluft uit. "Zo kunnen we het ook langzaam aangeven als het genoeg is geweest. De kerk adviseert om iemand drie maanden in huis te houden. We hebben het daar nog niet met haar over gehad, maar we zullen daarover binnenkort gesprekken gaan voeren."

Mocht Allah een andere plek moeten zoeken, dan wordt dat geregeld door de kerkengemeenschap. Kluft heeft vooral een duidelijke boodschap voor de mensen die er nog over nadenken om hun huis open te stellen. "Als gastgezin moet je je realiseren dat als je iemand in huis neemt, je diegene moet helpen met allerlei praktische dingen. Vanmorgen ben ik bijvoorbeeld met Allah naar de huisarts gegaan. We hebben er ook voor gezorgd dat ze een fiets heeft. Bij al deze punten moet je iemand ondersteunen. Dat is wel iets wat je je moet realiseren als je een vluchteling opneemt."

De gemeente regelt al een hoop voor de Oekraïense vluchtelingen, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. RTV Dordrecht blijft de ontwikkeling rondom de Oekraïners in Dordrecht volgen. Houd onze website daarvoor in de gaten.

Lees meer over:

Crownpointpand|Vluchtelingen|

Lees ook

Dordrecht vraagt buurgemeenten om hulp bij opvang vluchtelingen

Dordrecht heeft omliggende gemeenten verzocht te helpen bij de tijdelijke huisvesting van Oekraïense...

Van vluchteling tot vernieuwer: kunstenaars verbeelden veerkracht in Dordrechts Museum

De Galatea Kunstprijs voor kunstenaars met een vluchtverleden wordt dit jaar weer uitgereikt. De pri...

‘Geen 340, maar 250 vluchtelingen’, gemeente maakt bezwaar

Er is straks plek voor 250 vluchtelingen en meer is niet mogelijk. Dat is in het kort de reactie van...

Weg met de douchegordijnen en dunne wanden, Oekraïense vluchtelingen krijgen menswaardige plek

Het leeft in heel het land: de opvang van vluchtelingen. De havenkerk in Alblasserdam zit midden in ...

Kunstenaars met een vluchtverleden gezocht voor Galatea Kunstprijs 2025

Het Dordrechts Museum roept kunstenaars met een verleden als vluchteling op zich aan te melden voor ...

Nieuwe lokalen en dertig extra leerlingen voor vluchtelingenschool Schoorweg

Het aantal leerlingen dat les krijgt in de noodleslocatie aan de Schoorweg wordt na de zomervakantie...