Dordrecht, Netherlands

Honderden asielzoekers op Dordts bedrijventerrein: gemeente wacht flinke uitdaging

De kavel op het bedrijventerrein Distripark in Dordrecht Corrado Francke
Wie de beoogde locatie voor het asielzoekerscentrum in Dordrecht opzoekt, valt op dat de plek ver buiten de stad ligt. De dichtstbijzijnde supermarkt is bijna vier kilometer verderop, veel andere voorzieningen liggen nog verder. "Als je daar minstens vijfhonderd mensen opvangt die niet weg kunnen, is dat geen houdbare situatie", laat wethouder Chris van Benschop weten.
Corrado Francke | 1 februari 2023 15:37 | Aangepast op 1 februari 2023 15:37
Bij de gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ligt de komende maanden de taak om vervoer, daginvulling en voorzieningen zoals zorg en onderwijs te regelen. "Dat zijn al die voorwaarden die we nu met elkaar moeten bespreken." Het COA moet wel eerst akkoord gaan met de locatie.

Nu toendra, straks azc
De kavel aan de zuidzijde van bedrijventerrein Distripark lijkt nu nog op een stuk toendra. Over een jaar is dat anders: in de eerste drie maanden van 2024 moet het azc er staan en plek bieden aan minstens vijfhonderd mensen.

"We hebben een verkenning gedaan waar de gemeente genoeg eigen grond heeft en waar we geen woningbouw gepland hebben. Uiteindelijk kwamen we, ook met geluids- en milieufactoren, uit op deze locatie", beschrijft Van Benschop de zoektocht naar de ideale plek voor het azc.
Brief aan bewoners
Bewoners van de verderop gelegen Wieldrechtse Zeedijk en de Rijksstraatweg zijn middels een brief op de hoogte gesteld. Een aantal omwonenden is woensdag in gesprek gegaan met de gemeente. "Zij hebben vooral hun zorgen geuit over de leefbaarheid in het gebied", laat Van Benschop weten. "Er kwam geen afwijzende reactie vanuit de bewoners, maar meer oprechte zorgen. Dat kan ik me goed voorstellen, het is iets waar we echt wat mee moeten." De gemeente heeft ook een speciaal mailadres geopend waar buurtbewoners hun zorgen kunnen aangeven.

Als het COA akkoord gaat, volgen er gesprekken over de voorwaarden. Daar worden ook de 'wensen en bedenkingen' van de gemeenteraad in meegenomen. Komende dinsdag wordt hierover gedebatteerd. Dat het azc er komt, staat vast: het gemeentebestuur is namelijk bevoegd om deze keuze te maken.

'Binnen het redelijke'
Het college mikt op vijfhonderd opvangplekken, maar meer is ook nog een optie. Dan moet het gemeentebestuur eerst nog met de regio in gesprek. Het college heeft geen maximumaantal opvangplekken voor ogen, "maar alles moet binnen het redelijke blijven".

Lees ook

Op bezoek bij Javed in het AZC ‘s-Gravendeel

Gezellig met je buren bij elkaar komen voor een kopje koffie of een bbq en elkaar zo beter leren ken...

Groen licht voor azc op Distripark, gemeente komt met veiligheidsplan

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is akkoord met de door de gemeente voorgestelde plek v...

Bijeenkomst omwonenden azc vol emotie: ‘We hebben niet op alle vragen antwoord kunnen geven’

De plannen voor een toekomstig asielzoekerscentrum vielen de bewoners van de Wieldrechtse Zeedijk be...

Dordtenaren over de komst van een AZC: ‘Iedereen is welkom’

Het kwam voor veel mensen als een verrassing: de plannen voor een asielzoekerscentrum die de gemeent...

Gemeente ziet in Distripark geschikte plek voor opvang vijfhonderd asielzoekers

Een kavel op het bedrijventerrein Distripark is volgens het gemeentebestuur van Dordrecht de ideale ...

Dordrecht wil spreidingswet voor zijn met opvang asielzoekers, al is er ook kritiek

De gemeente Dordrecht wil zelf met plannen komen voor een asielzoekerscentrum voordat het Rijk de ge...