Dordrecht, Netherlands

Honderden vogelspotters naar Dordrecht om een pestvogel te fotograferen: 'Ze zijn totaal niet mensenschuw'

De Pestvogel Foto: Jaco Gelderblom
Als er een vogel is die elke fotospotter in zijn of haar fotoboek wil hebben, is het wel de pestvogel, zegt boswachter Thomas van der Es. "Het dier heeft prachtige kleuren, een bijzondere tekening in het verendek en een sierlijke kuif."
Alexander Eleveld | 10 januari 2022 10:34 | Aangepast op 10 januari 2022 10:34
Sinds vrijdag is het een drukte van jewelste bij de Louisapolder in Dordrecht. "Die begint al om een uur of 9 in de ochtend", aldus Van der Es. En het gaat dan door tot het donker wordt. Voor de natuur is de drukte van de telelens dragende menigte die op zoek is naar de relatief zeldzame zangvogel niet schadelijk, denkt Van der Es. "Het is een gebied waar honden los mogen lopen. Er komen normaal gesproken veel mensen met honden."

Dat de pestvogel nu juist in de Louisapolder is geland, verbaast hem niet. "Deze vogel broedt in Rusland, Lapland en andere delen van Scandinavië. Als er in de winter weinig eten is, trekken ze onder andere naar Nederland. Ze eten dan vooral bessen. Staatsbosbeheer heeft bessenstruiken in de Louisapolder geplaatst", zegt Van der Es. "Zoals de Gelderse roos en liguster. Voor de bessen van de Gelderse roos is het belangrijk dat er vorst overheen gegaan is. Dan pas zijn de bessen eetbaar voor de vogel. Dat is nu gebeurd."
Drukte aan fotografen Rijnmond
Voor zonsopgang in de struiken
Vogelspotter Jaco Gelderblom uit Sliedrecht is vanochtend voor zonsopgang al gaan kijken of hij de vogel ergens in de struiken zag zitten. Toen waren er al tien man, zegt hij. "Een paar uur later waren het er al tachtig." Gelderblom was er vroeg bij dit keer om zeker te zijn dat hij de foto zou kunnen maken. "Want drie of vier jaar geleden zaten er zeven pestvogels in Utrecht. Die heb ik toen gemist. Drie weken geleden zat er eentje in Noordwijk. Maar dat vond ik te ver."

Dus nu heeft hij zijn slag geslagen. "Ik heb daarna ook nog een paar goudvinkjes gefotografeerd." Dat kan kloppen, blijkt uit de toelichting van boswachter Van der Es. "Goudvinken komen ook op de bessen af. Het zijn leuke beestjes."

De pestvogel die in de Louisapolder zit, is een vrouwtje. Dat is volgens Van der Es te zien aan het verendek. Bij een mannetje zitten er streepjes op. Ze is alleen naar de polder gevlogen, zo lijkt het. "Dat we nu een pestvogel zien is zeldzaam, omdat er waarschijnlijk genoeg te eten is in het broedgebied. Anders zouden we er nu veel meer zien. Ze komen soms in groepen. Dat een pestvogel individueel de drang voelt om Europa te gaan verkennen, komt ook vaker voor. Als het een goede, gezonde vogel is kan ze dat prima alleen."

Parkeren in de berm
De vogelspotters verdringen elkaar nog net niet in de Louisapolder, zegt Gelderblom. "Maar ik heb wel het idee dat sinds de lockdowns door corona iedereen ineens een camera gekocht heeft."

Met parkeren ging het ook allemaal wel. "Al zie je ook auto's in de berm staan. Daar kan je wel een boete voor krijgen."

Voor de pestvogel maakt de drukte van de loerende vogelspotters niet uit, denkt Van der Es. "In haar broedgebied heb je geen mensen. Daarom is ze totaal niet mensenschuw."
Bron: Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

Pestvogel|Louisapolder|Biesbosch|

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Biesboschcentrum opent seizoen met tal van activiteiten

De seizoensopening van het Biesboschcentrum komt er weer aan. Van 1 tot en met 3 april zijn er weer ...

Honden bezitters opgelet: nieuwe parkeerplaats voor losloopgebied honden in de polder

Honden die in alle vrijheid rondrennen in een stuk natuur en niet hoeven op te passen voor verkeer. ...

Plannen aangepast aan Hel- en Zuilespolder: ‘Blijft meer groen behouden’

Rijkswaterstaat krabbelt terug op het idee om de Hel- en Zuilespolder onder water te zetten. Het nie...

Etende en datende Grutto's in de Biesbosch

"Het is een romantisch beeld", vertelt boswachter Blom als hij door de Kleine Noordwaard in Werkenda...

Tweede visarend van ‘webcamnest’ in Biesbosch slaat zijn vleugels uit

Na wat oefenen is het ook de tweede visarend van het ‘webcamnest’ in de Biesbosch gelukt om zijn...

Visarend landt weer in Biesbosch: '1 dag eerder dan vorig jaar!'

Elk jaar rond 24 maart landt er een koppel visarenden in de Biesbosch. Ook dit jaar zijn ze weer sti...