Dordrecht, Netherlands

‘Ik ga nooit meer naar de kapper, de kerk en naar school’; de heftige jeugd van tegeldichter Ad

Hij werd bekend door het tv-programma ‘Typisch Dordt’ waarin hij de kijkers trakteerde op gedichten en tegelwijsheden. Maar wat veel mensen niet weten, is dat Ad de Rooij het lange tijd niet gemakkelijk heeft gehad. In ‘Op Pad Met Ad’ vertelt hij aan presentator Ad van den Herik over zijn kinderjaren en de moeilijke tijd na het overlijden van zijn zoon.
Marjolein Vos | 19 mei 2022 16:09 | Aangepast op 19 mei 2022 16:09
De wandeling die Ad en Ad afleggen begint bij zijn woning in Krispijn. “Als ik hier zo omheen loop, moet ik zeggen: het is wel een bijzonder geheel”, merkt Van den Herik op. De tuin staat vol met voorwerpen die allemaal een betekenis hebben. Zo wappert er de Oekraïnse vlag, voor hem een symbool tegen onrecht en pesten. “Oorlog, ik vind het zo laf. Het is hetzelfde als pesten op school. Het is allemaal jaloezie, afgunst”, verzucht De Rooij.

En hij kan het weten: Ad had het zwaar te verduren op school. Hij werd mishandeld door de directeur. “Echt meppen. Toen ik twaalf jaar was, pikte ik het niet langer. Ik besloot: ik ga nooit meer naar de kapper, nooit meer naar de kerk en nooit meer naar school.” En daar heeft hij zich aan gehouden. “Ik had de keuze, of naar school gaan, of mezelf kapot werken. Ik heb op een stoommachine gezeten, ben kraanmachinist geweest. Ook onderhoudsmonteur en ik heb op de sleepboot gevaren.” Daarna werkte Ad als fotograaf en boomchirurg. Een hele rij beroepen, die hij zichzelf stuk voor stuk aan leerde.
‘Ze leken wel gestuurd’
De heftige gebeurtenissen in zijn jeugd, waar hij naar eigen zeggen een cyst ein zijn hoofd aan overhield, waren niet het enige onheil in zijn leven. Anderhalf jaar geleden overleed zijn zoon Edwin. Hij leed aan MS. In zijn tuin heeft Ad een boom die hem elke dag aan hem herinnert. Op de bast staat een vrolijk gezicht geschilderd. “Edwin was de koning van de lach”. Ad heeft het er nog steeds moeilijk mee als hij het over Edwin praat. De opnames voor‘Typisch Dordt’ kwamen precies op het juiste moment. “Het heeft mij gebracht dat ik weer opnieuw het leven aan durf te gaan”, zegt De Rooij. “De makers van het programma leken wel gestuurd. Ze zeiden: Ad, we kijken niet naar gisteren we kijken vooruit.”
Benieuwd hoe de makers van ‘Typisch Dordt’ Ad op het spoor kwamen? Kijk dan vrijdag vanaf 18.00 uur naar ‘Op Pad Met Ad’.

Voor TV Dordrecht droeg Ad een hele reeks gedicht voor. Die zijn te vinden op ons YouTube-kanaal.

Lees ook

Zondag op TV Dordrecht: Op Pad Met Ad over de Kunstkerk

Presentator Ad van den Herik heeft in een nieuwe aflevering van het programma 'Op Pad Met Ad' een on...

Zondag in Op Pad met Ad: Pizzabakker Ercole Gaetano stopt ermee

Presentator Ad van den Herik heeft in een nieuwe aflevering van het programma 'Op Pad Met Ad' deze z...

Op Pad Met Ad zondag over geluk in Dordrecht

Nederland behoort opnieuw tot de vijf gelukkigste landen ter wereld, zo blijkt uit het meest recente...

Man met een Missie vandaag in Op Pad met Ad

Presentator Ad van den Herik heeft deze vrijdag in een nieuwe aflevering van het programma 'Op Pad M...

Bekijk hier een nieuwe aflevering van ‘Op Pad Met Ad’

Bert den Boer is de nieuwste gast van het tv-programma ‘Op Pad Met Ad’. De Dordtse auteur ging i...

Op Pad met Ad: Wat gaan Dordtenaren dit jaar doen met hun vakantiegeld?

In de nieuwe aflevering van ‘Op Pad met Ad’ gaat presentator Ad van den Herik in gesprek met Dor...