Dordrecht, Netherlands

In oorlogs- en vredestijd: stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog

Deze week is het weer 4 mei en dat betekent een week vol herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Woensdagavond wordt dat in Dordrecht gedaan met een twee minuten stilte op het Sumatraplein, maar zondag werd er al stilgestaan bij de slachtoffers op De Essenhof.
Marjolein Vos | 2 mei 2022 13:25 | Aangepast op 2 mei 2022 13:25
Op de begraafplaats is een permanente herdenkingsplek ingericht voor de soldaten die in Dordrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Tientallen burgers en (ex-)militairen verzamelden zich dit weekend bij het monument. Na het spelen van de taptoe en het Wilhelmus legde burgemeester Kolff de eerste krans. Vervolgens plaatsten de aanwezigen witte rozen bij de witte grafstenen, één voor elke omgekomen militair.
Voor volk en vaderland
Daarna werd er ook stilgestaan bij de Nederlandse militairen die zijn omgekomen in voormalig Nederlands-Indië. Een jaarlijks terugkerend moment waarbij oud-militair Cees Makkelie al meerdere keren aanwezig is geweest. Voor hem de gelegenheid om terug te denken aan zijn eigen diensttijd. Hij was voor de Verenigde Naties in de jaren 70 aanwezig in Cambodja, waarbij de Nederlandse militairen hielpen de Rode Khmer, het gewelddadige leger van dictator Pol Pot, te ontwapenden en zo weg vrij te maken voor eerlijke verkiezingen.

Opnieuw oorlog
Naast zijn herinneringen aan zijn tijd in Cambodja gaan zijn gedachten ook uit naar de huidige situatie in de wereld. “Ik heb VN-taken gedaan in het buitenland. Ik heb niet de situatie meegemaakt die nu in Oekraine speelt. Het lijkt me echt heel vervelend”, vertelt Makkelie. “Maar ik vind die Oekrainse militairen echt goed, ze zijn bikkelhard. En ze gaan voor hun vaderland. En ik denk dat als je voor de vrede strijdt, dat dat een hoop kracht geeft.
Nationale herdenking
Op 4 mei is het in heel het land om 20.00 uur twee minuten stil. In Dordrecht wordt net als ieder jaar op het Sumatraplein een plechtigheid gehouden. RTV Dordrecht is daarbij aanwezig. Een uitgebreid verslag daarvan is donderdag te zien op onze website en in het TV Dordrecht Nieuws.

Lees ook

Vrijdag bij TV Dordrecht: uitgebreide reportage Dodenherdenking Sumatraplein

Het was afgelopen woensdag drukker dan normaal op het Sumatraplein rond 20.00 uur. Dordtenaren kwa...

Unieke lichtparachute uit de Tweede Wereldoorlog gevonden

“Je kan hem niet meer gebruiken hoor”, lacht Arnold Leevenson van stichting Bunkerbehoud Dordrec...

Deze zondag bij TV Dordrecht: film over Tweede Wereldoorlog ‘De Trein’

Toneelvereniging Atos uit Hendrik-Ido Ambacht speelt normaal vrolijke stukken. Voor de afgelopen Dod...

Overtollig museumwaar? Museum 40/45 zet het (nog steeds) op Marktplaats

Opnieuw, of eigenlijk nog steeds, staan er de afgelopen weken spullen uit Museum 40/45 op Marktplaat...

Dief verstoort rust op begraafplaats: ‘We dachten al langer dat hier iemand 's avonds was'

Een 35-jarige man is zondagavond aangehouden nadat hij had geprobeerd verschillende beeldjes en kett...

'Dochter van Dordrecht' Lenie Dicke herdacht op de Essenhof

Verzetsstrijder Lenie Dicke is woensdagmorgen op begraafplaats de Essenhof herdacht. Samen met famil...