Dordrecht, Netherlands

Jules coacht ex-gedetineerden: "Hoeveel kansen heeft iemand nodig?"

Jules Rasoelbaks en Gerko Brink staan langs het veld Foto: John Groeneweg John Groeneweg
De World Police and Fire Games van vorige week stond in het teken van sport, politie, brandweer en justitiepersoneel. Maar, in Rotterdam stond ook het bijzondere team van coach Jules Rasoelbaks en zijn assistent Gerko Brink op het veld. Hun team bestaat uit ex-gedetineerden, rolmodellen, personeel van Dienst Justitiële Inrichting en samenwerkingsverbanden vanuit het landelijke project Werk via Sport. Zij mochten spelen tegen FC de Rebellen, ex-profvoetballers dus.
Marie Frenay | 5 augustus 2022 13:44 | Aangepast op 5 augustus 2022 13:44
“Zonder training zijn wij gaan spelen tegen de rebellen, dat was een flinke uitdaging die wij niet hebben gewonnen. Toch ben ik trots op wat wij hebben neergezet”, vertelt coach Rasoelbaks. Jules is niet alleen coach voor de voetballers. In het dagelijks leven is hij: re-integratie coach bij Pakkans, eindverantwoordelijke voor sportactiviteiten van de GGZ-instelling De Hoop, casemanager in de gevangenis van Dordrecht en ervaringsdeskundige bij een motivatiegroep.Voordat Jules coach werd, belandde hij maar liefst zeven keer in detentie voor geweldsdelicten, maar daarna draaide hij de knop om en besloot hij te doen waar hij het beste in is: coachen. “Wij helpen iedereen die hulp nodig heeft en geven het niet op. Het lukt niet altijd in een keer”, een van de mensen die Jules moest helpen kwam veertien keer terug naar De Hoop, “Na de veertiende keer lukte het hem wel. Hadden we hem na negen keer niet moeten helpen?” vraagt Jules zich hardop af. "Hoeveel kansen heeft iemand nodig? Zeggen jullie het maar", roept Jules uit.
In het heetst van de strijd John Groeneweg
Netwerken tijdens potje voetbal
De voetbalwedstrijd tijdens De World Police and Fire Games is niet de eerste wedstrijd, noch de laatste. “Wij doen wel vaker mee aan sportwedstrijden, wel vaak voetbalspellen. Daarnaast organiseren wij binnen de GGZ vaker toernooien. Tijdens zo’n wedstrijd kunnen ex-gedetineerden ook netwerken”, vertelt Jules. Directeurs uit het werkleven worden uitgenodigd om met of tegen de ex-gedetineerden te spelen. “Op het voetbalveld zie je helemaal niet wie in de gevangenis heeft gezeten en wie niet”, iedereen is gelijk op het veld verklaart Jules.

Op het veld kunnen beide partijen elkaar leren kennen. “Je neemt niet zo snel iemand aan die in de gevangenis heeft gezeten, maar tijdens een potje voetbal leren ze de ex-gedetineerden op een andere manier kennen.” Het is daarnaast goed voor de ex-gedetineerden om kennis te maken met nieuwe mensen zodat zij mensen hebben om op terug te vallen als ze vrijkomen", vertelt Jules. Zo worden allerlei partijen of organisaties uitgenodigd voor een ouderwets, maar stevig potje voetbal.
Actiefotootje John Groeneweg
Gedrag boven voetbaltechniek
In zijn rol als voetbalcoach let Jules niet alleen op de voetbaltechniek van zijn spelers. Op het veld stuurt Jules zijn jongens ook emotioneel aan. “Ik let op gedrag. Wanneer ze behulpzaam zijn of de ander in zijn kracht zet, geef ik ze daar complimenten voor. Maar als iemand de hele tijd egoïstisch speelt, dan zeg ik daar ook wat van”, legt Jules uit.

Het is volgens hem belangrijk dat mensen zich bewust worden van hun gedrag wanneer zij re-integreren. Hij spiegelt het gedrag van de jongens, zodat zij leren wat sociaal acceptabel gedrag is. “Deze jongens hebben vaak geen rolmodel gehad of een hele slechte”, legt de coach uit. De mensen die Jules begeleidt moeten in de meeste gevallen nog leren dealen met allerlei gevoelens, waaronder angstgevoelen en hoe om te gaan met agressieproblemen.
Het voetbalteam John Groeneweg
Succesverhalen
“Wanneer we in een WhatsApp-groep een van de jongens zie met een big smile en een baan, dan krijg we een glimlach op ons gezicht. Daar doen we het voor”, vertelt Jules trots. Jammer genoeg, heeft de coach niet altijd te maken met succes. “Van alle mensen die ik heb begeleid, heb ik ook een paar keer begrafenissen moeten bijwonen. Het lukt niet bij iedereen, dat mag ook wel eens gezegd worden”, vertelt de doorgewinterde coach geëmotioneerd.

Over een paar weken staat de volgende wedstrijd ingepland, ook jongens uit Dordrecht doen mee. Dit keer doen ze mee aan een toernooi van Life Goals Amsterdam. “Ricardo Ottevanger gaat waarschijnlijk weer mee als trainer, niet als ex-gedetineerde dus,”, roept Jules uit.

Meest gelezen

Laatste tocht voor overleden Johnny (38)

Jordy Hijman | 30 sep 2022 19:42

Cliënten van ASVZ deden mee aan de Buddyrun

Alexander Eleveld | 2 okt 2022 10:50

´Chaos´ bij aanbesteding Biesboschhal

Ingrid de Groot | 29 sep 2022 11:02

Lees ook

Tijdelijke opvang asielzoekers in sporthallen Zwijndrecht gaat niet door

Het was de bedoeling dat 150 vluchtelingen een tijdelijk onderkomen van zouden krijgen in de Develha...

Vliegende libelles van kaasschaven en vorken: Zomersymfonie neergestreken in Park Merwestein

Hoe laat je mensen die niet snel naar een tentoonstelling gaan toch kennis maken met kunst? Dat vroe...

Waar moet een laadpaal komen? Laat het de gemeente weten!

In Dordrecht komen steeds meer elektrische auto's, deelfietsen en deelscooters. De gemeente stimulee...

‘Verkenner’ voor huisartsenpost is vanaf nu structureel in dienst

Wie buiten de openingstijden van de eigen huisartsenpraktijk hulp vraagt aan Huisartsenpost Drechtdo...

Bijstandsmoeder Mia helpt arme buurtkinderen: Rijnmonders schieten massaal te hulp met aanhanger vol spullen na oproep

Mia Hansen uit Dordrecht leeft zelf van een bijstandsuitkering, maar spendeert haar laatste cent om ...

Dordtse pluktuin: ‘Onkruid heeft dit jaar gewonnen’

Vierhonderd mensen die met elkaar op de zaterdagochtend over het land lopen op zoek naar hun perfect...