Dordrecht, Netherlands

Justitie eist 12 jaar cel en tbs voor Dordtenaar die agenten en omstander neerschoot

Het Openbaar Ministerie eist 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 39-jarige Niels W. uit Dordrecht. De persfotograaf wordt ervan beschuldigd dat hij vorig jaar augustus in de Dordtse Transvaalbuurt twee agenten en een omstander heeft neergeschoten met een afgepakt politiewapen. De voorbijganger raakte daarbij blijvend verlamd. W. erkent dat hij heeft geschoten, maar zegt vrijwel zich niets meer van de situatie te herinneren door een waas van drank en drugs.
Marie Frenay | 29 juni 2022 14:32 | Aangepast op 29 juni 2022 14:32
"Twee mensen moeten leven met een beperking. Zes mensen met een vreselijke herinnering. Verder is de kans op herhaling groot", zei de officier van justitie over het drama dat afspeelde op de warme zomeravond van 25 augustus 2021 in de De La Reystraat in Dordrecht. Verdachte Niels W. verklaarde al eerder spijt te hebben van de actie. Hij zou die avond in een delirium verkeren door overmatig drank- en drugsgebruik.

Niels W. schoot op de bewuste woensdagavond twee agenten neer in de Dordtse Transvaalbuurt, niet ver van het centrum van de stad. Eén van hen trof hij in het gezicht. De agenten kwamen af op een overlastmelding waarbij W. vermoedelijk tegen auto’s aanschopte. De politiemannen troffen W. aan in een auto van een van de omstanders. Toen de agent hem vroeg uit te stappen, zou W. het wapen van de agent hebben afgepakt en hebben geschoten. Eén agent werd in zijn been geraakt, de ander kreeg een kogel door zijn wang. Op opnames was te horen hoe er tientallen schoten over en weer worden afgevuurd in de Dordtse woonwijk.

Volgens W.'s advocaat moet er rekening worden gehouden met een verminderde toerekeningsvatbaarheid op het moment van het incident. W. wordt door justitie aangeklaagd voor het schieten op zes personen: twee agenten, twee handhavers en twee omstanders. Over twee weken doet de rechtbank in Dordrecht uitspraak.

Dit artikel is ook verschenen op de website van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Politie Dordrecht|

Meest gelezen

Lees ook

Snorfietsbestuurder valt door de mand

Een controle resulteerde zaterdag in een merkwaardige aanhouding.

Wie weet waar Dunya (16) is?

De 16-jarige Dunya uit Dordrecht is nog steeds niet terecht. Op 23 maart vertrok ze naar haar stage,...

Woning Oranjestraat gesloten vanwege vondst harddrugs

De burgemeester heeft een woning aan de Oranjestraat 15a voor drie maanden gesloten. Afgelopen weeke...

Lichaam gevonden in water bij Spuiboulevard

Aan de Spuiboulevard in Dordrecht is dinsdagmorgen een lichaam in het water gevonden ter hoogte van ...

60 arrestanten opgevangen in politiebureau Dordt na klimaatprotest

Het was een dolle boel op het politiebureau in Dordt. Een grote groep klimaatactivisten, van 177 man...

Het regende boetes na overlastactie in Dordt

Samen met de handhaving organiseerde de politie dinsdag een overlastactie in de wijken Krispijn, Wie...