Dordrecht, Netherlands

Kier Haringvlietsluizen draagt bij aan biodiversiteit in Biesbosch

Het gaat goed met de biodiversiteit in de Biesbosch en dat zou ook te maken hebben met een kier in de Haringsvlietsluizen. Door die kier kunnen vissen vanaf de zee de rivier op trekken naar Duitsland of naar de Dordtse Biesbosch bijvoorbeeld.
Marie Frenay | 14 oktober 2022 16:30 | Aangepast op 14 oktober 2022 16:30
De Haringvlietsluizen beschermen ons tegen het zeewater sinds de jaren zeventig. Daarnaast zorgen de sluizen ervoor dat er genoeg zoetwater beschikbaar blijft voor de landbouw en het drinkwater. “ We lieten het rivierwater naar buiten richting zee, maar het zeewater kon niet naar binnen”, vertelt Pieter Beeldman projectmanager van de kier in de Haringsvlietsluizen.
Opening in Haringvlietsluizen
Vissen konden door de gesloten sluizen niet de rivier op bij de Haringvliet. Daarom worden de Haringvlietsluizen sinds begin 2019 op een kier gezet. “Zalmen en zeeforrelen die komen weer van zee, vreten zich vol in de zee en dan gaan ze terug naar de rivieren om te paaien”, legt de projectmanager uit.

Ook kleinere vissen die maar met moeite tegen de stroom in zwemmen, kunnen nu langs de sluizen. “Wij hebben het over een kier, maar de opening is best groot. Zeehonden zwemmen er ook doorheen”, vertelt Pieter Beeldman.

Kier langer openhouden voor de vissen
Boswachter Harm Blom is wel wat kritischer over deze kleine opening in de Haringvlietsluizen. Volgens hem zou de sluis wat langer open moeten staan zodat de vissen kunnen wennen aan de overgang van het zoute naar het zoete water. Die opening kan nu nog niet langer opengehouden worden legt de projectmanager uit: “vijftien kilometer verderop liggen de inlaadpunten van drinkwater, daar mag niet te veel zoutwater bij komen.”
In de toekomst kunnen de sluizen misschien langer openstaan. Er wordt nu nog onderzocht hoe ver het zoute water het land binnentrekt en wat voor effect de kier heeft op de vispopulatie. De resultaten zien er tot nu toe wel possitief uit.

Lees ook

Gezocht: Enthousiaste Biesbosch-gidsen

Wegens de grote belangstelling voor diverse excursies zijn er nieuwe plekjes beschikbaar voor vrijwi...

Ook de derde visarend vliegt uit; leeg nest syndroom

Groot feest bij de visarenden, ook de derde visarend maakte vanmiddag rond half 4 zijn eerste vlucht...

Een velduil, een ree en een vos, maar geen zeearend

Boswachters in de Biesbosch hebben op een eilandje een wildcamera geplaatst. Ze hoopten een zeearend...

Ideeën gezocht om te vergroenen: Gouden Laars Verkiezing beloont mooiste initiatieven

Om de natuur een handje te helpen en om droge voeten te houden is De Gouden Laars Verkiezing op zoek...

Dit maakt de visarend zo uniek

Wat fladderen, opstijgen en snel weer dalen. De afgelopen tijd was via de webcam Beleef de Lente te ...

Zwemmende zeearend jaagt op meerkoet

Heb je ooit een peddelende zeearend gezien? Waarschijnlijk niet. Boswachter Joey ook niet. Hij keek ...