Dordrecht, Netherlands

‘Kijk, nog een zanglijster!’ Dordtse vogelaars doen mee aan Europese vogeltelling

Veel mensen zien het verschil tussen een merel en een meeuw misschien nog wel, maar als het om vinken, koperwieken en graspiepers gaat, wordt het toch wat lastiger. Daar hadden de vogelspotters op de Tongplaat zaterdag geen last van; zij weten precies wat ze zien vliegen.
Marjolein Vos | 4 oktober 2022 13:10 | Aangepast op 4 oktober 2022 13:10
Ze deden mee aan de Euro Birdwatch, een Europese vogeltelling die voor de 27ste keer werd gehouden. In Nederland coördineert de Vogelbescherming de telling. De Birdwatch vestigt de aandacht op trekvogels en de gebieden die ze in Europa nodig hebben om bij te tanken voor hun reis. En het evenement maakt zichtbaar hoe groots het fenomeen vogeltrek is. De organisatie hoopt dat het evenement mensen enthousiast maakt voor vogels en hun bescherming.

Soorten afvinken
Leo Apon van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch is één van de vogelspotters. Met een verrekijker speurt hij de hemel af. “De meest bijzondere zijn de beflijsters, noordelijke beesten die hier doortrekken. Maar vooral de aantallen zijn vandaag heel erg leuk. Met name zanglijsters, koperwieken, boerenzwaluwen. Vooral lijsters vliegen erg goed vandaag. Duizenden exemplaren vliegen langs.” Niet alleen in Dordrecht werden veel lijsters gespot. De zanglijster eindigde dit jaar op de eerste plaats van de Euro Birdwatch. Vorig jaar stond de spreeuw nog op nummer één, maar die moet nu genoegen nemen met plaats twee. De vink maakt de top drie compleet.
Goed weer of slecht weer?
De Dordtse vogelaars zijn blij met elke vogel die ze zien, want de weersomstandigheden zijn niet super, vertelt Apon. Welke vogels gezien worden, hangt erg af van het weer. Helder zicht is ideaal om te tellen, net als een lichte tegenwind want dan vliegen de vogels lager en worden ze eerder opgemerkt, en dat vergemakkelijkt het tellen. Goed trekweer voor de vogels zelf is juist rugwind (dus noorden en/of oostenwind). Maar dan gaan ze juist vaak hoog vliegen, waardoor ze vanaf de grond minder goed worden waargenomen en geteld.

Alle zintuigen op scherp
Om goed te weten met welke vogel je te maken hebt, is het opletten geblazen. “Je bent continue 360 graden om je heel de lucht aan het checken”, legt Apon uit. “Je luistert veel naar de vogels. Je hoort nu de ganzen over trekken. Veel doe je op silhouet.” Persoonlijk had hij gehoopt op een paar roofvogels, maar hij is ook blij met de beflijster. Heel zeldzame exemplaren werden in Dordt niet gespot. Maar tijdens de trek in Europa zijn wel paar pareltjes gezien: onder meer drie vale stormvogeltjes, een reuzenstern en twee Cetti’s zangers. In totaal werden bijna 5 miljoen vogels geteld in 33 landen. Benieuwd naar de volledige uitslag? Die is te vinden op de website van de Euro Birdwatch.

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Veerdienst Kop van 't Land Koningsdag weer in de vaart

Eerder dan verwacht wordt de veerdienst tussen Dordrecht en Werkendam weer gevaren. Vanaf Koningsdag...

'Tekorten spelen hier ook', maar de Drechthopper komt steeds vaker op tijd

De stiptheid van de Drechthopper is, op basis van de cijfers, betrouwbaar genoeg. Dat concludeert he...

Twee slimme bandenpompen in Papendrecht

Op twee locaties in Papendrecht zijn slimme bandenpompen geplaatst. Eén staat op de parkeerplaats va...

Hangt jouw kunstwerk straks in een museum in Varna?

De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgar...

Vanavond geen treinen tussen Dordrecht en Breda

Het treinverkeer tussen Dordrecht en Breda ligt er vanavond en vannacht een tijdlang uit. Vanwege we...

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...