Dordrecht, Netherlands

Koningsspelen voor een goed doel; twee sponsorlopen voor Oekraïne

"Zeven, acht, negen én tien", één van de kinderen telt trots haar stempels op haar sponsorloopkaartje. Ze zit in de kleuterklas, maar heeft vrijdagochtend toch al rondjes gerend voor Oekraïense vluchtelingen. Basisschool Geert Grote organiseert elk jaar tijdens de Koningsspelen iets voor een goed doel. Dit jaar wisten ze meteen waar het geld heen zou gaan.
Stephanie Roggekamp | 22 april 2022 16:40 | Aangepast op 22 april 2022 16:40
"Het uiteindelijke bedrag dat we als school gaan ophalen, blijft nog even spannend", vertelt Amber Sörensen. Ze is een leerkracht op de basisschool. "Toen de oorlog net begonnen was, hadden we al wel een flessenactie opgezet. Met de opgehaalde lege flessen hebben we al een mooi bedrag binnengehaald. Het geld van de sponsorloop komt daar nog eens bij. Het uiteindelijke bedrag zal nog even een verrassing blijven tot na de vakantie."

In de tussentijd rennen verschillende klassen over het Koeienveld in Stadspolders. Onder het genot van de vrolijke muziek van kinderen voor Kinderen staan de leerlingen elkaar enthousiast aan te moedigen. Ze dansen en zingen; de sfeer zit er dus goed in. Sanne uit groep 8 keek uit naar deze dag: "Gewoon om gezellig met elkaar rondjes rennen. Ik hoop tussen de vijftien en twintig euro op te halen."

Omdat het óók de Koningsspelen zijn, hadden de leerlingen vanmorgen eerst een start op het schoolplein met muziek. Daarnaast gaan ze nog spelletjes spelen in de klassen. "Het is gewoon een gezellige dag met elkaar", vertelt de juf.

Niet alleen op de basisschool
Hoewel middelbare scholen niet meedoen met de Koningsspelen, had vmbo Yuverta vrijdag ook een sponsorloop voor de Oekraïense vluchtelingen in het Crownpoint-gebouw in Dordrecht. "Als school hadden we het gevoel dat we iets moesten doen. Je kan allemaal individueel geld ophalen voor Giro 555, maar nu kunnen we met elkaar iets voor Dordrecht betekenen door het geld te doneren aan Dordrecht voor Oekraïne", zo vertelt Astrid Huijgen van de middelbare school.

Huijgen merkt dat de kinderen het belangrijk vinden om iets in deze situatie te betekenen. "Iedereen is er op zijn eigen manier mee bezig. De kinderen zijn blij dat ze nu concreet iets kunnen doen."

Tweedehands fietsen en sportkleding
Ook op deze school is het nog een gok wat de opbrengst van deze dag zal zijn. "Ik heb een doel in mijn hoofd, maar dat ga ik nog niet delen", lacht ze. "Volgens sommigen ben ik té optimistisch, maar ik vind dat je dat best mag zijn." Het opgehaalde geld gaan ze besteden aan tweedehands fietsen en sportkleding voor de vluchtelingen.

"Wat ik vandaag leuk vind om te zien", vervolgt Huijgen, "Is dat een hoop collega's - docenten - meerennen. Dat motiveert de kinderen om ook even een tandje bij te zetten." Maar op de vraag of ze zelf ook een rondje meerent, lacht ze: "Nee, laat mij het maar coördineren."

Voor nu kunnen de kinderen -en leerkrachten- van beide scholen rustig bijkomen tijdens de vakantie die voor de deur staat. Toch benieuwd hoe enthousiast de kinderen over het veld vlogen? Bekijk het hier:

Meest gelezen

De Dordtse Rommelroute staat voor de deur

Marjolein Vos | 16 sep 2023 10:00

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

School stuurt iedereen naar huis na bedreiging leerling, minderjarige opgepakt

Scholencomplex Yuverta in Dordrecht is maandagmiddag ontruimd. Rond 13:00 uur zijn alle 650 leerling...

1 jaar oorlog in Oekraïne; zo gaat het met de Oekraïense Alina

De Oekraïense Alina woont, net als ruim 750 andere vluchtelingen, in het Crownpoint gebouw aan de Sp...

Dordtse Marisja rent op Blue Monday voor de mentale gezondheid van jongeren

De feestdagen zijn nog maar net voorbij, en toch staat de “meest depressieve dag” van het jaar alwee...

Terugblik op 2022: Dordtenaren in actie voor Oekraïne

Nog een paar dagen en dan sluiten we dit jaar af. Reden voor ons om terug te blikken op de nieuwsrep...

Het gezin van Tattoo Mick en de Oekraïense Iryna en Alisa blikken terug op rumoerig jaar

Tattoo Mick en zijn gezin werden het afgelopen jaar gevolgd door het NOS. Samen met zijn vrouw beslo...

Leerlingen Insula College halen geld op voor Gambiaanse school

Even geen wiskunde of geschiedenis voor 800 leerlingen van het Insula College aan de Koningstraat, m...