Dordrecht, Netherlands

Minakshi vindt tijdelijk verblijf na uithuiszetting

De Hoop GGZ in Dordrecht is gestart met Maatschappelijke Opvang voor vrouwen met kinderen uit de Drechtsteden. Deze pilot loopt naast hun reguliere zorg op het gebied van GGZ en verslavingszorg. Hiermee bieden zij onderdak aan vrouwen met kinderen die als gevolg van betalingsachterstanden hun huis zijn kwijtgeraakt en letterlijk op straat staan.
Stephanie Roggekamp | 30 september 2022 16:46 | Aangepast op 30 september 2022 16:46
De acute hulpvragen uit de regio komen binnen via sociaal wijkteams, de gemeenten en de Toegangspoort, een samenwerking tussen meerdere organisaties. Via deze weg wordt passende ondersteuning aangeboden aan mensen die dak-of thuisloos zijn of dreigen te raken.

Aan de Oudendijk in Dordrecht biedt De Hoop een woonlocatie waar in een woongemeenschap vrouwen en hun kinderen gezamenlijk hun leven proberen opnieuw op te pakken en op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Hier is plaats voor ongeveer twintig vrouwen met kinderen. Het doel is om bewoners binnen drie maanden te helpen naar een nieuw dak boven hun hoofd. De praktijk is dat dit door de grote vraag naar woningruimte niet altijd lukt.

Verlies van baan in horeca
Sinds enkele weken woont Minakshi bij De Hoop, nadat zij samen met haar zoontje van vier jaar dakloos raakte. Voor corona werkte ze in de horeca en stond ze volop in het leven. Tijdens corona raakte ze haar inkomsten kwijt, terwijl de huur bij haar particuliere verhuurder doorliep. De inkomsten stonden stil, waarna alles drastisch veranderde. Via rechtelijke macht heeft de particuliere verhuurder haar uiteindelijk uit huis gezet.

Minakshi vertelt: "Ik kreeg twee weken de tijd om mijn spullen op te halen die ik wilde meenemen en ik had een kind dus mijn focus lag meer op mijn kind. Mijn spullen interesseerde mij niet meer. Ik had zoiets van ik pak mijn kind en ik ben weg, want spullen kan ik opnieuw kopen. Maar ja waar kom je dan terecht?" Door financiële problemen en een betalingsachterstand van drie maanden kreeg Minakshi, ondanks hulp om dit te voorkomen, het bericht om haar huis te verlaten. Haar zoontje van 4 jaar werd door jeugdzorg ondergebracht bij zijn oma in Den Haag.

Minakshi legt uit: "Er speelt heel veel en er komt heel veel bij kijken. Die onzekerheid is dat is echt een dingetje. Je wilt dat het stopt en dat het beter wordt, maar dat gebeurtt niet". Bij De Hoop woont en leeft ze nu samen met andere vrouwen die op zoek zijn naar een nieuwe toekomst.

Spullen inzamelen
Maria Dramoundanis is verpleegkundige bij De Hoop GGZ. Zij zamelt via kerken en haar netwerk kleding en andere spullen in om de bewoners te helpen om zich zo thuis te laten voelen. Maria is een echte doener en wil niets liever dat de bewoners weer hoop krijgen en zich goed voelen. Elke dag helpt zij de bewoners waar het kan.

De Hoop geeft bewoners als Minakshi gepaste begeleiding. "Die betekent dan eigenlijk wel direct inschrijven bij een woningbouwvereniging als zij dat nog niet doen. Want dat is echt de harde norm. Zij moeten laten zien dat zij wekelijks op huizen die aangeboden worden reageren, zegt Els Clements. Zij is ambulant thuisgebeleider van de Hoop. "En dan gaan wij zo snel mogelijk proberen om urgentie aan te vragen. Als zij vanuit deze woongemeenschap urgentie aanvragen, hebben zij wel meer kans daarop. Want zij stromen uit vanuit een instelling en dat is in hun voordeel".

Dit verhaal is geschreven door Sebastiaan van Mill

Lees meer over:

De hoop|

Lees ook

Cycle for Hope: 1200 kilometer in 48 uur is afzien op de fiets om anderen te helpen

Cycle for Hope, ook wel “Rondje Nederland” genoemd, is vandaag van start gegaan. Het is een uitdagen...

Winter bij inloophuis: warme uitdeelmaaltijden en sociaal contact

Al meer dan vijftien jaar bestaat het inloophuis van de christelijke GGZ-instelling De Hoop aan de S...