Dordrecht, Netherlands

Motoren, ridders en een keizerin: Stadsopera Maria eindelijk in première

Eigenlijk zou de voorstelling al in 2020 opgevoerd worden, toen het precies 800 jaar geleden was dat Dordrecht stadsrechten kreeg. Maar de coronamaatregelen gooiden roet in het eten en daarom moest het publiek twee jaar langer wachten. Afgelopen zaterdag was het zover: een spannend moment voor de acteurs en muzikanten.
Marjolein Vos | 11 juli 2022 16:55 | Aangepast op 11 juli 2022 16:55
Volgens het publiek was het het wachten meer dan waard. “Het was schitterend”, zegt één van de toeschouwers. “Ik heb genoten!”Aan de voet van de Grote Kerk voerde Muziektheater Hollands Diep dit weekend twee keer de voorstelling op, die geheel draait om Maria van Brabant. Zij kreeg Dordrecht als huwelijkscadeau. De opera vertelt het verhaal van haar leven, vol hoogte- en dieptepunten.

Maria, Keizerin van Dordrecht
Hoe zat het ook alweer met Maria? Uit pure machtshonger werd ze als pion gebruikt op het schaakbord van haar vader, zo gaat het verhaal. Op haar achtste werd ze voor het eerst uitgehuwelijkt, maar dit huwelijk werd net zo hard weer gecanceld. Uiteindelijk trouwde ze met een keizer en ontving de titel keizerin. Maria stond bekend als hét feestbeest van Europa, de gokschulden van de keizer en keizerin liepen zo hoog op, dat niemand ze meer kon betalen. Keizer Otto stierf én opnieuw werd Maria uitgehuwelijkt door haar vader. Maar was ze gelukkig? Ze moest doen wat haar vader bepaalde. Als ook haar tweede man sterft, weet ze het niet meer. Ze zadelt haar paard, vertrekt naar een onbekende bestemming en haar leven krijgt een onverwachte wending in een moeras. En de rest, dat is geschiedenis.

Professionals en amateurs
Een Middeleeuwse geschiedenis die nu verbeeld is op een moderne manier. Voorafgaande aan de voorstelling waren de uitvoerders gespannen. Het was dan ook een hele klus om het levensverhaal van Maria op een aansprekende en opvallende manier te vertellen. En dat met mensen die niet dagelijks op het toneel staan. Het theatergezelschap bestaat namelijk niet alleen uit professionals, maar voor ook uit amateurs. Twee jaar geleden werden Dordtenaren opgeroepen om mee te doen aan de repetities. En daar werd gehoor aan gegeven. Ze oefenden maanden lang mee als acteur, figurant, danser, maar ook als muzikant in het Groot Film en Musical Orkest Timbres Divers.

Benieuwd hoe het er tijdens de repetities aan toe ging? Bekijk hier de beelden van het kinderkoor.

En achteraf zijn ook zij trots op het resultaat. “Ik heb een verhoogde stem, de adrenaline zit hoog”, zegt Willem Eekhof, één van de acteurs. “Ik heb net met een paar mensen staan praten die hebben gekeken, en die waren zo lief om complimenten te geven. Niet alleen aan mij natuurlijk maar aan iedereen. Mijn beste vriend was er en die had tranen in zijn ogen.”

Wie de voorstelling gemist heeft: RTV Dordrecht heeft uitgebreide opnames gemaakt van alle voorbereidingen en van het stuk zelf. Houd voor beelden en interviews onze kanalen in de gaten.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Zondag op RTV Dordrecht: herhaling Stadsopera Maria

RTV Dordrecht zendt de hele maand januari bijzondere concerten uit het afgelopen jaar uit. De ene ke...

Achter de schermen bij de première van de Stadsopera Maria

De premiere van de opera ‘Maria Keizerin van Dordt’ nam op 9 juli plaats en RTV Dordrecht was erbij....

Dordrecht als huwelijksgeschenk: Stadsopera Maria te zien op TV Dordrecht

De vrouw die aan het begin stond van de geschiedenis van onze stad: Maria van Brabant. Maar wat wete...

Achter de schermen bij de première van de stadsopera of ‘The making of’ Maria keizerin van Dordt

De premiere van de opera ‘Maria Keizering van Dordt’ nam op 9 juli plaats en RTV Dordrecht was erbij...

Stadsopera Maria in première op TV Dordrecht

De vrouw die aan het begin stond van de geschiedenis van onze stad: Maria van Brabant. Maar wat wet...

Pontje uit de vaart door ongeluk

Wie zondagmiddag het pontje bij de Kop van ‘t Land wilde pakken, moest even geduld hebben. Die kon n...