Dordrecht, Netherlands

Nieuwe Dordtse acties voor slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Bij de buurtkamer aan de Vrieseweg werden pannenkoeken gebakken en verkocht. RTV Dordrecht
In onze stad worden twee weken na de verwoestende aardbeving nog altijd nieuwe acties op touw gezet om de slachtoffers een hart onder de riem te steken en geld voor ze in te zamelen.
Marjolein Vos | 21 februari 2023 11:22 | Aangepast op 21 februari 2023 11:22
In Oud-Krispijn kwamen zondag aan het begin van de avond tientallen mensen bijeen op het Goeverneursplein. Een bewoonster van de wijk had het samenzijn op touw gezet. Mehmet Safranti, fractievoorzitter van DENK Dordrecht, hield een toespraak. Daarna werd er een minuut stilte in acht genomen om de slachtoffers te herdenken. De wijkagenten van Krispijn waren ook aanwezig en noemden de bijeenkomst indrukwekkend op hun Instagram-kanaal.
In Oud-Krispijn werd zondagavond stilgestaan bij de slachoffers. ©wijkagenten.krispijn Instagram
Benefietconcert voor Syrië
In de Grote Kerk wordt op 3 maart stilgestaan bij de getroffenen. Het Christelijk Gemengd Drechtstedenkoor “Praise Him” , het Hollands Mannenkoor en het Christelijk mannenkoor “Prins Alexander” werken aan deze avond mee. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Wel is er een collecte voor Kerk in Actie. De opbrengst van de collecte is voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Syrië. Dit omdat Kerk in Actie in Syrië medewerkers heeft. “De mensen die meewerken aan deze avond, doen dit geheel belangeloos, zodat de opbrengst van deze collecte geheel ten goede komt aan de noodhulp”, laat de organisatie weten.
Actiedag DaVinci
Leerlingen van het Da Vinci College organiseren donderdag 23 een actiedag. Op verschillende manieren proberen zij zoveel mogelijk geld in te zamelen. Onder andere door de verkoop van eigen gemaakte producten. De actiedag wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur op het Leerpark.

Benefietgala Grote Kerk
Op 19 maart is de Grote Kerk nogmaals het decor voor een bijeenkomst. Dan wordt er een benefietgala gehouden voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. De middag wordt georganiseerd door het Platform Turkse Dordtenaren, maar krijgt alle steun van het Platform Dordtse Kerken en de Grote Kerk.

Volgens het Platform Turkse Dordtenaren moet de aandacht voor de getroffen mensen blijven, zeker na alle aandacht voor de noodzakelijke grote hulpacties. “De gevolgen zullen tientallen jaren en meerdere generaties merkbaar en voelbaar blijven. We mogen het niet vergeten. Het verhaal dat doorgaat hoort beslist ook bij onze gemeenschap Dordrecht. Hier wonen zevenduizend mensen met Turkse wortels.  We hebben gemerkt en gevoeld, dat de harten van veel betrokken Dordtenaren nog huilen. Dat geldt ook voor het grote leed net over de grens van Turkije in Noord-Syrië". 

Het Platform Turkse Dordtenaren maakt juist nu de datum van zondag 19 maart bekend om zoveel mogelijk mensen te bereiken en om het herdenkingsprogramma de komende weken nog verder uit te kunnen werken aan de hand van reacties uit de samenleving ,,We zijn allemaal Dordtenaren. Dan past een bijeenkomst in de Grote Kerk: een plek van grote symbolische en historische betekenis in de geschiedenis van Dordrecht. We zijn samen sterker solidair." 

De Turkse gemeenschap heeft de voorzitter van het Platform Dordte Kerken, Hans Berrevoets gevraagd om de bijeenkomst te leiden. Berrevoets  laat weten dat de kerkelijke wereld enorm meeleeft met de slachtoffers van de aardbevingsramp en dat de nasleep jaren en jaren zal doorgaan. ,,Het directe verhaal van zevenduizend mensen met Turkse wortels hoort ook bij het verhaal van Dordrecht als wereldstad. Het is van belang om telkens aan herinneringen te werken, als teken van troost, meeleven en hoop. Daarvoor is de bijeenkomst in de Grote Kerk van 19 maart - waarvoor de Turkse gemeenschap het initiatief heeft genomen - ook bedoeld."
Burgemeester Kolff zal het gala om 14.00 uur openen. De bijeenkomst is ook te volgen via YouTube.

Pannenkoeken bakken
Naast grote bijeenkomsten worden er ook nog steeds kleinere acties gehouden om geld in te zamelen. Zo werden er in de buurtkamer aan de Vrieseweg pannenkoeken gebakken. De opbrengst van de verkoop, 750 euro in totaal, gaat naar de slachtoffers van de aardbeving. Bekijk hieronder de reportage die wij maakten.

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Koffie, croissants en maatschappelijke breinbrekers bij het ontbijt

Het jaarlijkse Prinsjesdagontbijt van Platform Dordtse Kerken stond dit jaar in het teken van maatsc...

Video-analist Kenny maakte aardbeving van dichtbij mee: ‘Was best heftig’

Een klus voor de nationale voetbalselectie van Congo-Brazzaville kreeg voor Kenny Basteleus (32) een...

Levend erfgoed trekt duizenden bezoekers tijdens Open Monumentendagen

‘Levend erfgoed’ was dit jaar het thema van de Open Monumentendagen. Ook in Dordrecht kon je weer ee...

Anderhalf miljoen euro voor restauratie glas-in-lood Grote Kerk

Zo’n vijftien glas-in-loodramen van de Grote Kerk zijn aan herstel toe en daar zit een prijskaartje ...

Kritisch rapport over discriminatie in Dordrecht

Het rapport is geschreven door Platform Turkse Dordtenaren. Het bevat de resultaten van een diepgaan...

Dominee Paul Wansink vertrekt na acht jaar uit Dordrecht; ‘lang geaarzeld’

Na acht jaar vertrekt dominee Paul Wansink, predikant in de Grote Kerk, uit Dordrecht. Binnenkort st...