Dordrecht, Netherlands

Nieuwe restauratie aan molen Kyck over den Dyck

Nadat vorig jaar de wieken van de enige overgebleven Dordtse molen werden vervangen, is het nu tijd voor een opknapbeurt van een deel van het voegwerk.
Marjolein Vos | 29 maart 2022 13:20 | Aangepast op 29 maart 2022 13:20
En dat is hoog nodig, laat Marianne Mulders, voorzitter van de molenstichting, weten. “Afgelopen week zijn de molenrestaurateurs gestart met het uitslijpen van de eerste slechte delen van het voegwerk. Eerdere inspectie leerde dat aan het onderstuk zo’n 70 m2 en aan het bovenstuk circa 60 m2 dringend hersteld moet worden.”

Langer wachten is geen optie, want dat betekent meer kans op schade door vorst in de winter met lekkages tot gevolg. Deze klus stond eigenlijk al voor vorig jaar gepland. “Toen kwamen onze slechte wieken er onverwacht tussendoor. Wat we met grote steun van de provincie en van donateurs overigens binnen een jaar konden verhelpen. Want je wilt geen onveilige wieken op je molen!” Gelukkig hielp de provincie ook al een stukje met subsidie voor herstel van het metselwerk, vertelt Mulders. “Omdat we onderzoek hadden gedaan en wisten dat dit eraan zat te komen. 70 en 60 m2 lijkt veel, maar de molen is zó groot. Dit zijn die klussen die essentieel zijn voor het langdurig behoud van de molen.”

Hopelijk geen verrassingen

“We hopen vooral dat onder een schijnbaar goede toplaag van het overige metselwerk zich niet meer onheil verbergt”, voegt Mulders er wel aan toe. “Je wéét het niet, met zo’n oud historisch gebouw. Op een dergelijke verrassing zitten we niet te wachten. Niet in de laatste plaats omdat dat financieel een zeer, zeer zware wissel zou trekken. Want dit voorjaar zijn we ook begonnen met de elektra in de molen te vervangen. Daar zijn geen subsidiepotjes voor – we dachten vorig jaar even dat de gemeente zou meedoen, maar dat veranderde helaas – dus daar moeten we eigen middelen voor aanspreken. En er zit nogal wat kabelwerk in een 32 meter hoge molen.”
Veel steun voor de molen
De Dordtenaren bleken vorig jaar de molen een warm hart toe te dragen. Via inzamelingsacties werd toen ruim 32.000 euro opgehaald voor het herstel van Kyck over den Dyck. Ook ontving het bestuur landelijke
subsidie voor de restauratie. De gemeente wilde ook een bijdrage leveren, maar zag daar vanaf toen het streefbedrag al behaald bleek te zijn.

Lees meer over:

Molen|Kyck over den Dyck|

Lees ook

Molen Kyck over den Dyck deels uit de steigers

Weken was de enige overgebleven Dordtse molen aan de Noordendijk aan het zicht onttrokken. Achter he...

Is Dordrecht bereid structureel geld op tafel te leggen voor deze molen?

Er moet een oplossing komen voor geldproblemen rond de Dordtse molen Kyck Over Den Dyck. Dat vinden ...

Vanuit je luie stoel: binnenkijken bij molen Kyck over den Dyck

De enige overgebleven Dordtse molen staat op dit moment stil: het gebouw is ingepakt vanwege de rest...

Dordtse molen wordt opgeknapt met stenen van oude boerderij

Molen Kyck over den Dyck staat bijna geheel in de steigers. Dat is nodig omdat de voegen een opknapb...

Koningsspil gerepareerd, maar Molen Kyck over den Dyck kan nog steeds niet iedere dag malen

Molen Kyck over den Dyck kreeg afgelopen zomer een enorme tegenvaller te verwerken. Een onderdeel va...

Voegenbrood moet broodnodige restauratie molen Kyck bekostigen

Het is samengesteld uit verschillende graansoorten die zelf in de molen gemalen zijn: het nieuwste p...