Dordrecht, Netherlands

Nieuwe restauratie aan molen Kyck over den Dyck

Nadat vorig jaar de wieken van de enige overgebleven Dordtse molen werden vervangen, is het nu tijd voor een opknapbeurt van een deel van het voegwerk.
Marjolein Vos | 29 maart 2022 13:20 | Aangepast op 29 maart 2022 13:20
En dat is hoog nodig, laat Marianne Mulders, voorzitter van de molenstichting, weten. “Afgelopen week zijn de molenrestaurateurs gestart met het uitslijpen van de eerste slechte delen van het voegwerk. Eerdere inspectie leerde dat aan het onderstuk zo’n 70 m2 en aan het bovenstuk circa 60 m2 dringend hersteld moet worden.”

Langer wachten is geen optie, want dat betekent meer kans op schade door vorst in de winter met lekkages tot gevolg. Deze klus stond eigenlijk al voor vorig jaar gepland. “Toen kwamen onze slechte wieken er onverwacht tussendoor. Wat we met grote steun van de provincie en van donateurs overigens binnen een jaar konden verhelpen. Want je wilt geen onveilige wieken op je molen!” Gelukkig hielp de provincie ook al een stukje met subsidie voor herstel van het metselwerk, vertelt Mulders. “Omdat we onderzoek hadden gedaan en wisten dat dit eraan zat te komen. 70 en 60 m2 lijkt veel, maar de molen is zó groot. Dit zijn die klussen die essentieel zijn voor het langdurig behoud van de molen.”

Hopelijk geen verrassingen

“We hopen vooral dat onder een schijnbaar goede toplaag van het overige metselwerk zich niet meer onheil verbergt”, voegt Mulders er wel aan toe. “Je wéét het niet, met zo’n oud historisch gebouw. Op een dergelijke verrassing zitten we niet te wachten. Niet in de laatste plaats omdat dat financieel een zeer, zeer zware wissel zou trekken. Want dit voorjaar zijn we ook begonnen met de elektra in de molen te vervangen. Daar zijn geen subsidiepotjes voor – we dachten vorig jaar even dat de gemeente zou meedoen, maar dat veranderde helaas – dus daar moeten we eigen middelen voor aanspreken. En er zit nogal wat kabelwerk in een 32 meter hoge molen.”
Veel steun voor de molen
De Dordtenaren bleken vorig jaar de molen een warm hart toe te dragen. Via inzamelingsacties werd toen ruim 32.000 euro opgehaald voor het herstel van Kyck over den Dyck. Ook ontving het bestuur landelijke
subsidie voor de restauratie. De gemeente wilde ook een bijdrage leveren, maar zag daar vanaf toen het streefbedrag al behaald bleek te zijn.

Lees meer over:

Molen|Kyck over den Dyck|

Meest gelezen

Minister opent zorginitiatief Verwijspunt 078: ‘Uniek concept voor de regio’

Dennis Koorevaar | Corrado Francke | 7 dec 2022 15:40

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 dec 2022 09:00

Lees ook

Molen Kyck over den Dyck doet mee aan landelijke recordpoging

Meer dan 770 molens in Nederland lieten zaterdagochtend tussen 11:00 en 12:00 hun wieken draaien. Di...

Vrijwilligers gezocht! Organisaties zoeken helpende handen via Open Deuren Dag

De deuren van Dordtse vrijwilligersorganisaties stonden zaterdag wagenwijd open om bezoekers kennis ...

Wieken Molen Kyck over den Dyck in rouwstand; oud-molenvrijwilliger overleden

Verdrietig nieuws bij Molen Kyck over den Dyck in Dordrecht. Afgelopen weekend overleed oud-molenvri...

Bloemkunst fleurt molen op tijdens Kunstrondje

Wie aan kunst denkt, denkt waarschijnlijk niet direct aan de molen Kyck over den Dyck. Maar toch wor...