Dordrecht, Netherlands

Nu al schaatsen in het donker en kouder zwemmen: Sportboulevard moet deze winter misschien een tijdje dicht

De stijgende energielasten zijn een grote bedreiging voor sportclubs en zeker voor schaatsbanen en zwembaden. Tijdens de wintermaanden hebben ze veel energie nodig en dat is onbetaalbaar geworden voor veel accommodaties. Als er geen redding van de regering komt, dreigt een rampzalig scenario voor één derde van alle zwembaden en ijsbanen in Nederland. Door de enorme stijging van de energiekosten zullen ze hun deuren (tijdelijk) moeten sluiten.
Dennis Koorevaar | RTV Rijnmond | 14 september 2022 09:36 | Aangepast op 14 september 2022 09:36
Bij de Sportboulevard in Dordrecht is de temperatuur in het zwembad al een paar graden lager gezet. En op de kunstijsbaan trainen de talenten in het donker. “Alles om de energiekosten te drukken en het sporten door te laten gaan”, vertelt locatie-manager Dennis van Rijswijk.

Het vaste energiecontract loopt eind dit jaar af en alles wordt dan variabel. Dit jaar is het contract voor de helft al overgegaan in variabel en zijn de kosten gestegen van zes ton naar 1,1 miljoen euro. Voor volgend jaar verwachten ze 2,2 miljoen euro kwijt te zijn. De energielasten waren voorheen 10 procent van de begroting, dat stijgt naar 40 tot zelfs 50 procent.

Noodfonds
En dat is ondoenlijk. “Dat betekent sluiten”, zegt Van Rijswijk resoluut. Samen met de sportkoepel NOC-NSF is er een brandbrief naar het kabinet gegaan. "De oproep richting de politiek is om een noodfonds in het leven te roepen en de extra kosten op energie daaruit te betalen.” Hij verwacht dat de energieprijzen een keer weer gaan dalen en dat de zwembaden en ijsbanen het dan weer zelfstandig kunnen.

Alle zwembaden en kunstijsbanen in Nederland hebben uitgerekend dat ze door de energieprijzen over 2022 en 2023 te maken hebben met een lastenstijging van 378 miljoen euro.

De deuren sluiten doet Van Rijswijk liever niet. Zo makkelijk is dat niet. “We kunnen niet zomaar van het gas af. We moeten het zwembad wel blijven onderhouden, anders nemen de algen het over en komen de tegels van de muur.” Een structurele oplossing is het verduurzamen van zwembaden en ijsbanen. Daarvoor heeft het kabinet geld uitgetrokken, maar zonder overbrugging lukt dat niet. Van Rijswijk: "Door de extreme prijzen voor gas en elektriciteit zijn de investeringen in verduurzaming binnen één tot vijf jaar terug te verdienen. Maar er is geld nodig om in deze periode overeind te blijven."

"De Russen verdienen grof geld aan deze crisis maar onze eigen regering ook. Daarmee kunnen ze best zwembaden redden" - Zwemmer Leo Holthuijsen

De zwemmers duimen dat het niet op een sluiting uitdraait. “We komen graag en iedere week”, zegt een moeder die met haar zoontje van vier jaar op zwemles zit. Dat het wat kouder is, voelen ze wel maar nemen ze voor lief.

Ook de langebaanzwemmers hopen dat het niet zover komt. “Ik wil niet zeggen dat het funest voor me is, maar ik vind het wel vreselijk”, zegt Leo Holthuijsen. Hij zwemt voor zijn conditie om te herstellen van een zware operatie. Hij vreest voor een terugkeer van zijn klachten als hij moet stoppen met zwemmen. “Dan kan ik weer terug naar het ziekenhuis en dat is nog duurder.”

Hij vindt dat het kabinet over de brug moeten komen. "De Russen verdienen grof geld aan deze crisis maar onze eigen regering ook. En met dat geld mogen ze best zwembaden overeind houden."

Zwemkaartje van 40 euro
Het Dordtse zwembad zou de toegangskaartjes moeten verhogen naar 40 euro om de huidige energietarieven te compenseren. “En dat kan niet. Dat is onmogelijk”, zegt de locatiemanager.

Een andere zwemmer vindt het ook jammer als zijn wekelijkse duik tijdelijk zou stoppen, maar begrijpt dat het zwembad niet tegen elke prijs open kan blijven. “Je zou de kaartjes iets duurder kunnen maken, de temperatuur nog verder omlaag zetten en paar lampen nog uit. Maar als dat niet helpt, dan stopt het helaas”, zegt zwemmer Martin Koch. Tijdens de coronacrisis heeft hij ook het zwemmen tijdelijk moeten opgeven en daarna weer opgepakt. Daar gelooft hij dit keer ook in.

Toch is de vrees dat een sluiting meer gevolgen heeft. “Dan krijg je een kaalslag in de binnensport. Soms lijkt het wel alsof we er nog niet allemaal van doordrongen zijn, maar dit wordt de grootste naoorlogse crisis. Ook alle andere sportaccommodaties gaan straks de pijn voelen en contributies verhogen. We hebben sinds corona al een enorme teruggang gezien in het sporten. Als er niets gebeurt, gaan miljoenen kinderen niet meer vanzelfsprekend sporten”, schetst Van Rijswijk een somber scenario. Volgens hem zijn gemeenten en rijksoverheid zijn wel doordrongen van de noodkreet vanuit de zwembaden en sportclubs, maar vooralsnog is er nog geen oplossing.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond

Lees ook

De Sportboulevard renoveert en verduurzaamt, maar waarvoor eigenlijk?

De Sportboulevard zit in een lastige periode door hoge energieprijzen en een gebrek aan topsporteven...

De provincie verlengt negatief zwemadvies recreatieplas Merwelanden

De provincie Zuid-Holland blijft adviseren om niet te zwemmen in recreatieplas Merwelanden in Dordre...

Oranjemannen waterpolo winnen in volgepakte Sportboulevard Dordrecht

Het Nederlands mannen waterpolo-team versloeg dinsdagavond in een oefenwedstrijd in Dordrecht China ...

Vakantie in Dordt: van kamperen in Krispijn tot zwemmen in het Wantijbad

De regen kwam deze week af en toe met bakken uit de lucht en ook dit weekend is de kans op neerslag ...

“Haar opa staat nog altijd op de club, hij is de tostikoning van de vereniging”

De voorzitter van de Dordtse zwem- en waterpolovereniging MNC is apetrots op de prestatie van de Ned...

Weer lekker afkoelen bij de Paddenstoel

Voor wie zich afvraagt waar je dit weekend, als het 30 graden, de verkoeling kan zoeken is er goed n...