Dordrecht, Netherlands

Ook inzamelingsacties op het eiland: “Zelfs mooi ingepakte cadeaupakketjes”

Donaties bij Stokholm Gym Jordy Nijenhuis
In Dordrecht is het sinds deze week mogelijk om de Oekraïense burgers te helpen. Verschillende organisaties en bedrijven hebben de bewoners van Dordrecht opgeroepen om spullen voor Oekraïense burgers langs te brengen. Zo ook Stokholm Gym en de winkel No. 28 Wonen & Lifestyle. “Het slaat ontzettend aan”, aldus Gerben Jansen, trainer bij Stokholm Gym.
Alexander Eleveld | 3 maart 2022 16:18 | Aangepast op 3 maart 2022 16:18
Bij de sportschool zijn er afgelopen week al behoorlijk wat spullen geleverd. Wanneer je de hal van de gym binnenloopt, zie je de stapel dozen gelijk liggen. “De eerste lading hebben we van de week al weggereden. We hadden al twee transportbusjes vol”, vertelt Jansen, “In de gang stond een rij mensen die allemaal iets wilden doneren. Dat was geweldig.” De stapel met donaties was volgens Jansen gister dan ook drie keer zo groot.

Lijst met benodigheden
De eigenaar van Stokholm Gym, Zoltan Vilagi, is zelf Hongaars en voor hem komt de situatie dichterbij vertelt Jansen. Dit was dan ook de reden van het ontstaan van de inzamelingsactie.
De gym heeft een lijst van spullen ontvangen die nu in Oekraïne niet te verkrijgen, maar wel hard nodig zijn. Donaties bevatten onder andere: dekens, kussens, winterjassen, schoenen en houdbaar eten. “Het geeft mensen een reden om de zolder weer op te ruimen”, aldus Jansen, “Er stond zelfs een meisje in de rij met een mooi ingepakt cadeaupakketje”, vertelt hij trots.

Je weer een beetje mens voelen’
Ook in de winkel No. 28 Wonen & Lifestyle staan er al een aantal gevulde dozen naast de toonbank. Vanaf donderdag kunnen Dordtenaren verzorgingsproducten zoals shampoo, zeep en bijvoorbeeld maandverband doneren. “Wij hopen dat we mensen op deze manier weer een beetje mens kunnen laten voelen”, vertelt Carolien Schram, medewerkster van de winkel. Naast de ingezamelde verzorgingsproducten overweegt de winkel ook om hun eigen oude collectie te doneren.

“Na het zien van de beelden op TV kregen wij het gevoel dat we iets moesten doen. We zagen al meerdere inzamelacties ontstaan en wilde hier in onze eigen winkel ook aan meedoen”, vertelt Schram. No. 28 heeft de inzamelingsactie beperkt tot toilletartikelen, omdat het maar een kleine winkel is en ze nog niet precies weten wat de volgende stap zal zijn. De gevulde dozen die nu nog naast de toonbank staan zullen in de loop van de dag dan ook naar de kelder verhuizen, maar ook daar is er volgens Schram maar beperkte ruimte.

De inzameling verloopt donderdagochtend al vlot: “Er zijn mensen die speciaal voor de actie inkopen doen en dit te doneren.”

Opweg naar Oekraïne
Wellicht kunnen de donaties van No. 28 bij die van Stokholm Gym gevoegd worden. Alle verzamelde spullen van Stokholm Gym worden namelijk naar Vlaardingen gebracht en vrijdag in een vrachtwagen geladen. “Een klant van ons heeft een eigen transportbedrijf en wilde ons een vrachtwagen en chauffeur doneren”, aldus Jansen. Deze chauffeur zal de ingezamelde spullen hoogstwaarschijnlijk zelf in Oekraïne afleveren. “Je moet het maar durven, een echte waaghals”, zucht Jansen vol bewondering.

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Inzamelingsacties in regio voor Oekraïne: 'Het is een komen en gaan van auto's'

Medicijnen, ziekenhuismateriaal, winterkleding, beddengoed, batterijen, luiers. Vanaf de Stougjesdij...

‘Ze werden betast en bestolen’: Beschermde wieg terug van Oekraïense grens

Gelaten kindergezichtjes en het gevoel van dreiging door de aanwezigheid van militaire voertuigen. "...

Verwarming lager? 'Dat doen wij al, want we hebben het nooit koud'

De verwarming thuis op maximaal 19 graden zetten en korter douchen. Het kabinet roept iedereen op ee...

Eerste vluchtelingen Ter Apel binnen twee dagen in Dordtse crisisopvang verwacht

De eerste vluchtelingen uit het bomvolle opvangcentrum Ter Apel worden binnen twee dagen in de crisi...

Ondernemer Menno Defeo verlicht stadhuis met de kleuren van Oekraïne

De 21-jarige ondernemer Menno Defeo liet maandagavond het stadhuis blauw en geel kleuren, dat zijn d...

Eerste deel vluchtelingen kan worden opgevangen in Crownpoint gebouw

In het Crownpoint gebouw aan de Spuiboulevard worden eind volgende week 600 Oekraïense oorlogsvluch...