Dordrecht, Netherlands

Oppositie woedend om uitstel verplaatsing omstreden rioolgemaal: ‘Dit is the bloody limit’

In februari kon de vlag uit, toen de bewoonster de rechtzaak had gewonnen RTV Dordrecht
Het was de bedoeling dat de bewoonster van de woning aan de Hazalaarlaan niet lang meer tegen groene rioolgemaal, dat pal voor haar raam staat, aan hoefde te kijken. Voor eind 2022 zou de kast weg zijn, had de rechter bepaald. Maar dat gaat niet meer lukken. Tot ergernis van de bewoonster en de oppositiepartijen.
Marjolein Vos | 5 december 2022 13:32 | Aangepast op 5 december 2022 13:32
De soap duurt al even voort: in 2018 bleek er is mis gegaan te zijn bij de tekeningen van de nieuwbouwwijk in Dubbeldam, op het voormalige terrein van Tuincentrum Pap. Voor één van de huizen verrees een rioolgemaal. De bewoonster pikte dit niet en stapte naar de rechter. Na veel (juridisch) gesteggel werd de kast begin dit jaar al wel verlaagd. Voor Oud- en Nieuw zou het gemaal verplaatst worden. Maar het is inmiddels begin december en de kast staat er nog steeds.

“Hier ga je het vertrouwen van de burger niet mee terugwinnen”, zegt Marco Stam van Beter voor Dordt in het radioprogramma Studio De Witt. Stam was in het vorige college wethouder. Er zijn veel fouten gemaakt, het is helemaal niet goed verlopen, geeft hij toe. Stam wilde de kast al langer weg hebben, maar werd teruggefloten door zijn collega’s toen hij het voor de bewoonster opnam. “Er waren veel tegenstrijdige geluiden in het college, vooral over de kosten. Zolang je dit soort problemen niet oplost, kun je nog 30 initiatiefvoorstellen indienen over een burgerberaad. Als je zoveel fouten maakt bij een project als gemeente en ontwikkelaar, dan heb je gewoon de plicht om dat op te lossen.”

De gemeente is op dit moment wel in gesprek met de bewoonster en de buurtgenoten over welke manier van verplaatsen het beste is, zodat er zo min mogelijk overlast wordt ervaren. Volgens Rolin den Heijer van de VVD een goede zaak. “Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Maar het helpt niet als een aantal politici langs zijlaan staat te roepen dat het snel moet.”
Stam snapt het college ook wel. De ondergrondse infrastructuur is lastig (met allerlei kabels red.) “Iedereen zegt dat het snel snel snel moet, maar het moet wel goed gebeuren.” Als het een maand of twee langer duurt, is het volgens Stam vervelend, maar acceptabel áls er maar een oplossing komt.

Leren van fouten uit het verleden
Daar is Kitty Krüger van GroenLinks het mee eens, maar ze vindt dat het eigenlijk gelijk aan het begin al opgelost had moeten worden. Het heeft nu veel meer geld gekost, met de rechtzaak erbij, denkt ze. “Reden te meer om volgende keer eerder naar mensen te luisteren en dan een goed onderzoek te doen”, zegt Krüger. Nu heeft het dossier volgens haar ook te lang stilgelegen door de verkiezingen in maart. Margret Stolk van de Verenigde Senioren Partij kan daar niet bij. “Ambtenaren werken toch gewoon door? Onbegrijpelijk. Tuurlijk zijn er mensen hard aan het werk, maar dit is een ‘gevalletje’ van drie jaar terug. Als we het dan hebben over vertrouwen in de politiek, verdient dit niet de schoonheidsprijs. Dit is the bloody limit om zo met een gerechtelijke uitspraak om te gaan.” Reden te meer om er in de toekomst nog meer bovenop te zitten, zegt Krüger. “Ik hoop dat we ervan geleerd hebben.”

Daar is Stam het mee eens en hoopt dat het college zich anders gaat opstellen in de toekomst. “Niet continue vasthouden aan het beleid, maar gewoon eens naar omstandigheden kijken waarin dingen gebeuren en daarop je oordeel te vellen. Ik hoop dat er voor de bewoner een oplossing komt.
Die dame is daar niet gaan wonen toen die put er al lag en is gaan zeuren omdat ze er last vanheeft. Nee, ze heeft een huis gekocht waarbij de put niet op de tekening stond. Je moet je niet achter je fouten verschuilen.”

Luister hier het hele gesprek met Stam, Den Heijer, Krüger en Stolk terug.

Lees ook

Schipperskind, tegelzetter en spuitgast: de nieuwe burgemeester van Zwijndrecht

Hij groeide op als schipperskind in havendorpje Rozenburg, werd tegelzetter en ging daarna bij de br...

Nog steeds geen oplossing voor ontsluiting Wilgenwende

De VVD en CU-SGP hebben vragen gesteld aan het college over de situatie in de Dordtse wijk Wilgenwen...

VVD pleit voor gebruikersruimte bij Leger des Heils Kromhout/Kasperspad

Er gaat gesproken worden over een gebruikersruimte voor hardnekkig verslaafden in het pand van het L...

VSP: ‘Hef stopverbod Bagijnhof direct weer op’

Het stopverbod, dat sinds 1 februari geldt op het Bagijnhof, moet direct weer opgeheven worden. De ...

Verplaatsen rioolgemaal Hazelaarlaan kostte ruim een ton meer dan begroot

Een conflict tussen een bewoner van de Hazelaarlaan en de gemeente over een rioolkast heeft de gemoe...

Bakkerij Boender neemt winkels Bakkerij Korteweg over

Gestegen huren, energiekosten en lonen zorgde ervoor dat broers DirkJan en Henk Korteweg geen mogeli...