Dordrecht, Netherlands

Ouderen vermaken zich met knutselen, dansen en spelletjes tijdens CultuurCamping

In de zomermaanden kan het soms best stil zijn voor ouderen als veel familieleden op vakantie zijn. Daarom bedacht Pieter Jan den Hartigh een evenement speciaal voor deze doelgroep. Maandagmorgen werd de eerste dag van zijn CultuurCamping feestelijk geopend. Drie dagen lang kunnen ouderen daar terecht voor leuke activiteiten en een hapje en een drankje.
Marjolein Vos | 4 juli 2022 20:00 | Aangepast op 4 juli 2022 17:23
In een tent op het terrein van zorgcentrum de Merwelanden zitten ouderen en kinderen met elkaar aan tafel. Kinderen van Basisschool De Regenboog zijn samen met een medewerker van Duurzaamheidscentrum Weizigt eerst naar de moestuin in de buurt geweest. Daar hebben ze nieuwe plantjes geplant en de gewassen verzorgd. “De dingen die we daar hebben gezien, moeten we nu tekenen”, vertelt één van de leerlingen, terwijl hij met een krijtje op het grote vel papier, dat over de tafels ligt, tekent. Een oudere bewoonster van de Merwelanden doet met hem mee. Ze is blij met het bezoek. “Ik dacht, heerlijk al die kinderen, nou gaan ze zingen. Maar dat was niet zo.” Toch valt het niet tegen. Ze tekent champignons en een prei op het papier. Of ze zich nu ook weer jong voelt? “Ja hoor, zeker! Ik ben ook pas 88”, zegt ze lachend.

Het tekenen is maar één van de activiteiten die de komende dagen georganiseerd worden tijdens de CultuurCamping. Voor de middag staat salsa-dansen op het programma. Dinsdag kunnen de oudere bezoekers schilderen en moodboards maken. En woensdag worden de oud-Hollandse spelletjes uit de kast gehaald. Genoeg te doen dus voor de ouderen. En dan te bedenken dat het idee voor de CultuurCamping pas een paar weken oud is. “Ik heb het een maand geleden opgezet”, vertelt Den Hartigh. “In samenwerking met de activiteitenbegeleider van De Merwelanden. Ik probeer een ontmoeting tussen de ouderen en de kinderen tot stand te brengen. En dat is gelukt. We gaan kijken of dit zo werkt. Ik verwacht dat het een groot succes wordt. Als het een succes wordt, dan zou ik ervoor pleiten om dit jaarlijks te laten komen, steeds in een andere wijk.”

Wie zin heeft kan dinsdag en woensdag nog een kijkje komen nemen bij de camping. Een slaapzak meenemen hoeft niet: de tent staat er alleen tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Aanmelden is ook niet nodig. De toegang is gratis.

Lees ook

Chaos en enorme rij bij Dordtse vaccinatielocatie

Er staat maandagmiddag een lange rij bij de priklocatie in Dordrecht. De GGD roept de mensen op niet...

Dordtse Kerken: 'Volg kerstdiensten vooral online'

Het Platform Dordtse Kerken en de stichting Missie Dordt roepen ook deze kerst weer op de kerstdiens...

Qbuzz wil 'boost geven aan deelmobiliteit in de Drechtsteden' met 230 knaloranje fietsen

Vervoersmaatschappij Qbuzz heeft samen met de provincie Zuid-Holland 230 deelfietsen naar de Drechts...

'Ook mensen op wielen moeten van Park Merwestein kunnen genieten'

Een rondje door Park Merwestein 'door de ogen van' mensen in een rolstoel of scootmobiel leverde vee...

Manci uit Dordrecht werd honderd door elke dag twee glazen wodka te drinken

Ze was de mooiste vrouw van de Hongaarse stad Győr, weigerde om te spioneren voor de geheime dienst...

Hebben Dordtenaren nog goede voornemens voor 2022?

Het nieuwe jaar is begonnen en dus is het weer tijd voor goede voornemens. Maar hebben de Dordtenare...