Dordrecht, Netherlands

Overal in Dordrecht kan je nu binnen zes minuten gereanimeerd worden

Er hangen dus 148 AED's op het eiland van Dordrecht RTV Dordrecht
Er hangen op het moment 148 AED's op ons eiland en dat betekent dat Dordrecht officieel hartveilig genoemd kan worden. Dordt is één van de weinige steden in Nederland (met meer dan 100.000 inwoners) die dat gelukt is. "En dus niet alleen in de binnenstad, maar overal op het eiland."
Alexander Eleveld | 13 juli 2022 11:28 | Aangepast op 13 juli 2022 11:28
Alle 148 AED's hangen op maximaal zes minuten loopafstand en die zijn cruciaal aldus Robert Vreugdenhil: "Op de ambulance wachten duurt namelijk meestal iets langer." Hij is trots op deze mijlpaal waar hij ruim 16 jaar aan gewerkt heeft: "Het heeft lang geduurd en het was soms trekken aan een dood paard, maar ik ben blij dat er nu zoveel aandacht voor is." Ook wethouder Rik van der Linden is trots: "Dat moet toch een goed gevoel geven voor ons allemaal, want je weet nooit wanneer je zelf hartproblemen krijgt."

De laatste AED is opgehangen aan het pand van ondernemer Rob Bakker:
De rode puntjes op deze kaart zijn gebieden waar het nog niet hartveilig is RTV Dordrecht
Meer burgerhulpverleners
Genoeg AED's betekent niet dat het project nu afgerond is. Er kunnen altijd meer AED's bij en er zijn op dit moment 'maar' ongeveer 1500 burgerhulpverleners. Dat moeten er wel meer worden om de dichtheid, en dus de kans op overleven, te vergroten: "Hoe meer AED's, hoe minder ver je hoeft te lopen. Meer burgerhulpverleners betekent ook dat er voldoende mensen reageren en ik weet zeker dat er genoeg mensen in deze stad zijn die kunnen reanimeren", vertelt Vreugdenhil.
Burgerhulpverleners hebben zich aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Zij komen in actie als er bijvoorbeeld een hartstilstand is bij hen in de buurt. Vaak zijn zij eerder dan een ambulance en dat vergroot de kans op overleven. Hoe eerder er gehandeld wordt, hoe beter tenslotte. Volgens Vreugdenhil is het niet moeilijk, maar moet je wel voorbereiden op heftige situaties.

Lees ook

Ambulancedienst kwaad op vandalen die AED-kast opblazen: ‘Oerdom’

Ambulancedienst Zuid-Holand Zuid is op zoek naar de vandalen die woensdagnacht een AED-kast hebben o...

15-jarige Ryan spaart voor AED in zijn buurt: ‘Ik wil kunnen helpen als het misgaat’

Eigenlijk mag je je pas burgerhulpverlener noemen als je 18 jaar bent. Maar de 15-jarige Dordtse Rya...

15-jarige Ryan spaart voor AED in zijn buurt: bijna 1400 euro opgehaald

De inzamelingsactie van de 15-jarige Dordtse Ryan loopt bijna op zijn eind. De teller staat ondertus...