Dordrecht, Netherlands

Opkomst bij AED-oproepen sterk toegenomen

Noodoproepen voor vrijwilligers om te komen helpen bij een hartstilstand leiden steeds vaker tot resultaat. Vorig jaar kwam bij ruim acht van de tien oproepen een vrijwilliger opdagen om een AED te bedienen. Dat waren er in 2019 nog maar zes op de tien, blijkt uit cijfers van HartslagNu, de organisatie die de verspreiding en het gebruik van AED's stimuleert.
Redactie RTV Dordrecht | NOS | 9 oktober 2023 12:17 | Aangepast op 9 oktober 2023 12:17
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator, een draagbaar apparaat dat bij een hartstilstand het hartritme weer kan herstellen. Er zijn verdeeld over het land voldoende defibrillators. Uit een analyse van de locaties van alle 25.840 geregistreerde AED's blijkt dat 15,6 miljoen Nederlanders hemelsbreed binnen 500 meter van een AED wonen, de norm die de Hartstichting aanhoudt.

In Dordrecht zijn er 159 AED’s. Bijna alle Dordtenaren wonen binnen 500 meter van een AED (99,2%). Ook in de rest van bijna alle Drechtsteden is er in 99% van de gevallen een AED in de buurt (binnen een halve kilometer). Alleen in Hardinxveld-Giessendam staat het percentage op 94,6%. Kijken we per provincie naar het percentage inwoners dat binnen 500 meter van een AED woont dan scoort Friesland het slechtst en Zuid-Holland het best.

Vrijwilligers
Hoe eerder je een AED inzet, hoe groter de overlevingskans. Zo'n apparaat wordt bij voorkeur bediend door burgerhulpverleners die kunnen reanimeren en enige ervaring met een defibrillator hebben. Zij staan ingeschreven bij HartslagNu en zijn als vrijwilliger oproepbaar bij een calamiteit. Het zijn er nu zo'n 235.000. Het is de bedoeling dat minimaal 60 vrijwilligers binnen een straal van 2 kilometer wonen. In Zuid Holland lukt dat prima: in 93% is dat het geval. In Friesland en op onder meer de waddeneilanden Schiermonnikoog, Terschelling, Vlieland wordt niet voldaan aan de norm.

Opkomstcijfers
Maar ook de cijfers over het aantal vrijwilligers (burgerhulpverleners) dat in de buurt van een AED woont zegt niet zoveel. Nog interessanter is het om te kijken naar de opkomstcijfers. Die laten zien hoe betrokken vrijwilligers zijn als er een melding gedaan wordt. Het opkomstcijfer geeft namelijk aan bij hoeveel procent van de oproepen vrijwilligers positief hebben gereageerd en aangegeven hebben naar de melding toe te gaan.

Het aantal oproepen voor hulp lag in 2022 (13.555) fors hoger dan in 2019 (11.260). Een toename van 20%. Wat vooral opvalt is dat het opkomstpercentage landelijk ook fors is toegenomen. Van 63,45% in 2019 naar 85,12% in 2022. Een toename van 34%. In Dordrecht is het opkomstpercentage gestegen van 60 naar 80%. Ook in de rest van de Drechtsteden kwamen er in 2019 fors meer hulpverleners opdagen bij een oproep dan in 2019. Alleen in Papendrecht is het percentage vrijwel gelijk gebleven (84,21% in 2019 en 84,62% in 2022). In Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam is het percentage in 2022 zelfs gestegen naar 100%. De verklaring voor de stijging van het opkomstpercentage zit volgens HartslagNu in een aantal zaken. Zo is het aantal burgerhulpverleners toegenomen, is er meer bekendheid voor het innitatief en is het gebruik van de app toegenomen.

Verantwoording gegevens
De cijfers die in dit artikel vemeld worden, zijn afkomstig uit onderzoek dat BureauRegio heeft uigevoerd. BureauRegio is het journalistieke samenwerkingsverband tussen de 13 regionale omroepen en de NOS. De informatie over de locaties van de AED's en het aantal vrijwilligers is verkregen via de website van HartslagNu. Het gaat om de stand van zaken in juni 2023.

Vorig jaar juli werd in Dordrecht een klein feestje gevierd: toen behaalde de stad de titel 'hartveilig'. Bekjik hier onze reportage over deze gebeurtenis.

Lees meer over:

Reanimatie Drechtsteden|AED|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

15-jarige Ryan spaart voor AED in zijn buurt: bijna 1400 euro opgehaald

De inzamelingsactie van de 15-jarige Dordtse Ryan loopt bijna op zijn eind. De teller staat ondertus...

15-jarige Ryan spaart voor AED in zijn buurt: ‘Ik wil kunnen helpen als het misgaat’

Eigenlijk mag je je pas burgerhulpverlener noemen als je 18 jaar bent. Maar de 15-jarige Dordtse Rya...

Ambulancedienst kwaad op vandalen die AED-kast opblazen: ‘Oerdom’

Ambulancedienst Zuid-Holand Zuid is op zoek naar de vandalen die woensdagnacht een AED-kast hebben o...

Overal in Dordrecht kan je nu binnen zes minuten gereanimeerd worden

Er hangen op het moment 148 AED's op ons eiland en dat betekent dat Dordrecht officieel hartveilig g...