Dordrecht, Netherlands

OVV: overheid moet bewoners beter beschermen tegen schadelijke uitstoot Chemours

De Chemours-fabriek in Dordrecht Corrado Francke
Burgers moeten beter worden beschermd tegen de schadelijke uitstoot van industriële bedrijven, zoals het Dordtse Chemours. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeert in een rapport dat dat mogelijk en zelfs noodzakelijk is.
Corrado Francke | NOS | 13 april 2023 11:28 | Aangepast op 13 april 2023 11:28
Omwonenden klaagden de afgelopen jaren meerdere keren over Chemours, evenals staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden en Asfalt Productie Nijmegen. Omdat ze naar eigen zeggen geen gehoor kregen bij lokale overheden of bedrijven zelf, begon de OVV een onderzoek naar deze drie bedrijven, zo schrijft de NOS.

Volgens de Onderzoeksraad vervallen bedrijven en overheden bij klachten vaak in procedurele antwoorden als "het bedrijf voldoet aan de vergunning". Provincies, gemeenten en toezichthoudende omgevingsdiensten hebben te weinig kennis en capaciteit in huis om burgers goed bij te staan, stelt de raad. Daardoor weten ze zich vaak geen raad als omwonenden aan de bel trekken.

"Door een gebrek aan kennis, capaciteit en gevoel van urgentie reageert de overheid vaak reactief. Zo kan schadelijke uitstoot lang voortduren", schrijft de OVV.

Bedrijven doen het minimale
Daarnaast doen de drie bedrijven weinig méér dan wettelijk verplicht is om de schadelijke uitstoot te verminderen. Zo wordt er weinig actief onderzoek gedaan naar die uitstoot en de gezondheidseffecten daarvan. Pas als omwonenden blijven klagen, komen bedrijven in actie. De OVV roept Chemours op pro-actiever te zijn op dat gebied.

Volgens de OVV zouden de bedrijven ook meer opening van zaken moeten geven over de gevolgen van hun uitstoot voor de gezondheid van omwonenden.
De ingang van Chemours aan de Baanhoekweg Corrado Francke
De raad vindt dat alle betrokken partijen de blootstelling aan schadelijke stoffen voortaan in een vroeg stadium in kaart moeten brengen. "Dat is extra belangrijk bij stoffen die niet natuurlijk afbreken in de omgeving, want die blootstelling kan lang duren." Daarom zou er systematisch moeten worden onderzocht wat de gezondheidsrisico's zijn.
De OVV stelt dat staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat lokale overheden moet helpen door te zorgen voor meer "kennis, capaciteit en uitvoerbare, eenduidige wetgeving."

Chemours: ‘Blijven investeren in verlagen uitstoot’
Chemours zegt in een reactie op het rapport “door te gaan met het ingeslagen pad van het terugdringen van zijn emissies” en is zich “bewust van de belangrijke en verantwoordelijke taak om beter te communiceren naar bewoners en het veilig uitvoeren van de productieprocessen en milieumaatregelen.

“Daarom zijn we continue bezig om de impact op onze omgeving zo klein mogelijk te houden terwijl we materialen produceren die essentieel zijn voor het functioneren van de 21e-eeuwse samenleving.” Het bedrijf, zo laat woordvoerder Harmen Geers weten, wil daarom blijven investeren in maatregelen die de uitstoot verder verlaagt.

Chemours wil de uitstoot uiteindelijk met minimaal 99 procent verminderen, met als tussendoelstelling een vermindering van 80 procent voor het eind van dit jaar.

“Naast het minimaliseren van de emissies van gefluoreerde stoffen betreft dat ook het verminderen van onze CO2-voetafdruk en het ontwikkelen van technologie waarmee we nog duurzamer kunnen produceren. De kennis en inzichten die we daarbij vergaren, delen we met de overheid en andere belanghebbenden.”

Lees ook

Actievoerders teleurgesteld na debat over Chemours: 'Er is toch écht wat aan de hand'

Teleurstelling overheerst bij Joop Keesmaat en Kees van der Hel. De actievoerders tegen Chemours kek...

Lekkage bij Chemours, situatie 'onder controle'

Chemiebedrijf Chemours heeft woensdagmiddag te maken gehad met een lekkage in de monomerenfabriek. ...

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

Moestuin Sliedrecht verkoopt veel minder groenten door vervuilde PFAS-grond

Het moestuinseizoen is weer begonnen, maar in de winkel van de sociale moestuin in Sliedrecht is het...

Menselijke golf moet aandacht vestigen op vervuild water

Het was zaterdag nog veel te koud om te zwemmen en bovendien wordt dat afgeraden in de Merwelanden. ...

Advies: eet niet alleen eieren van hobbykippen

Mensen die eieren van hun eigen kippen willen eten, kunnen dat het beste afwisselen met eieren uit d...