Dordrecht, Netherlands

Patriciërshuis tikt uniek schilderij van grootvader Ary Scheffer op de kop

Een detail op het schilderij van Lamme. ©Dordts Patriciërshuis
Er zijn nauwelijks schilderijen van hem bekend. Het is dan ook bijzonder dat het Dordtse museum Het Patriciërshuis een werk van Arie Lamme heeft kunnen aankopen. Het gaat om een tot nu toe onbekend stilleven uit 1767 met bloemen en vogels.
Marjolein Vos | 27 februari 2023 12:00 | Aangepast op 27 februari 2023 12:00
Schilderijen van Lamme zijn uiterst zeldzaam. Het Dordrechts Museum bezit enkele voorbeelden uit het bezit van Ary Scheffer, de kleinzoon van Arie Lamme. In de jachtkamer van het oude stadhuis is daarnaast een schoorsteenstuk met bloemen en jachtbuit te vinden uit 1769. Het nieuw opgedoken schilderij dateert van twee jaar eerder.

Het stilleven dat het Patriciërshuis nu gekocht heeft, dook eind vorig jaar plotseling op bij een klein veilinghuis in de Amerikaanse staat North Carolina, waar het lange tijd in privéverzamelingen hing. Het is onbekend hoe het Dordtse schilderij in Amerika terecht is gekomen. Het Dordts Patriciërshuis, waar vorig jaar net een tentoonstelling was geopend over bloemstillevens rond 1800, werd getipt over de veiling van het bloemstuk van Arie Lamme. Hans van Herwijnen, conservator van het museum, was blij verrast met de vondst: “Voor de tentoonstelling is uitvoerig onderzoek gedaan naar alle schilders in Dordrecht die bloemstillevens maakten, waarvan de mooiste voorbeelden hier nu zijn samengebracht. Arie Lamme wordt genoemd in de catalogus, maar dit werk was ons niet bekend.”

Tentoonstelling In de Floria
“We zijn enorm blij dat het gelukt is om deze Arie Lamme op de veiling te kopen. Het is nu blijvend teruggekeerd naar de plaats waar het meer dan 250 jaar geleden is gemaakt. En het moment is perfect: het past zeer mooi in de huidige tentoonstelling!”, vertelt Van Herwijnen. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Het Dordts Patriciërshuis is de feestelijke en kleurrijke tentoonstelling In de Floria nog tot en met 26 maart dit jaar te zien. “Het nieuwe bloemstuk valt op omdat het opmerkelijk vlot en los geschilderd is en er ook vogels aan de bloemen zijn toegevoegd. Dat laatste is ook op andere bloemstukken in de tentoonstelling te zien, zoals op schilderijen van Joris Ponse en Cornelis Kuipers”, licht de conservator toe. “De nieuwe aanwinst is het vroegste stilleven op de tentoonstelling, gemaakt toen Lamme 19 jaar was. Het is voor Het Dordts Patriciërshuis een bijzondere aanwinst, het gaat in dit museum juist om verrassende schilderijen van kleine meesters uit Dordrecht die de sfeer van het huis versterken. Arie Lamme was nog niet vertegenwoordigd. En hij was een interessante schilder die een voorbeeld was voor Ary Scheffer.”
Arie Lamme (1748-1801), Bloemstuk met fazant en zangvogel, 1767, olieverf op doek, 91 x 72 cm, Dordrecht, ©Dordts Patriciërshuis

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...

Penselen als wapens: Ary Scheffer en de Franse Romantiek centraal tijdens nieuwe tentoonstelling Dordrechts Museum

In het Dordrechts Museum wordt momenteel gewerkt aan een grote tentoonstelling over Ary Scheffer (17...

Patriciërshuis verguld met nieuw schilderij: landschap bij maanlicht schittert tijdens Cultuurnacht

Werken van deze kunstenaar komen niet vaak op de markt. En als dat wel gebeurt, moet je er snel bij ...

Kroonluchter blijft schitteren in Dordts Patriciërshuis dankzij crowdfunding

Tot eind van dit jaar was de lamp in bruikleen. Daarna zou de kroonluchter, het middelpunt van de op...

Dordts Patriciërshuis viert tienjarig jubileum met tentoonstelling en fotowedstrijd

Het Dordts Patriciërshuis oftewel Museum aan de Maas bestaat dit jaar 10 jaar. Dat wordt gevierd met...