Dordrecht, Netherlands

Persfotograaf die drie mensen neerschoot verminderd toerekeningsvatbaar verklaard

Persfotograaf Niels W. die op 25 augustus twee agenten neerschoot in Dordrecht is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Dat werd vandaag duidelijk tijdens een voorbereidende rechtszaak. Ook wordt W. verdacht van het raken van een omstander die door een schotwond een dwarslaesie opliep. Als W. later dit jaar daadwerkelijk schuldig wordt verklaard kan het psychiatrisch rapport van invloed zijn op de strafmaat. Hij had alcohol en amfetamine in zijn bloed.
RTV Rijnmond | 4 maart 2022 14:43 | Aangepast op 4 maart 2022 14:43
De 39-jarige Dordtenaar zegt zich weinig tot niets meer te herinneren van de zomeravond waarop hij vijftien tot twintig keer geschoten zou hebben. Ook het onlangs op verzoek van W. terugkijken van beelden van die avond deed 'geen luikje opengaan', zoals de officier van justitie Ronald Steen formuleerde. "Maar het was zeker een goede poging", voegde hij eraan toe.

Zijn advocaat, Stefan van Paridon, vertelde eerder al dat zijn cliënt die avond vermoedelijk in een delirium verkeerde en zich niet bewust was van hij deed. Tijdens de zitting kwam naar voren dat er sporen van alcohol en amfetamine in het bloed van de verdachte zijn gevonden. Precieze hoeveelheden werden niet genoemd.
Wel blijft onduidelijk wie het derde slachtoffer heeft geraakt. Het sporenonderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut is nog niet afgerond. Advocaat Van Paridon liet weten een grondige reconstructie aan te vragen als het resultaat van dat sporenonderzoek voor hem onvoldoende overtuigend is. In dat geval moet de plaats van de schietpartij, de Toulonselaan en de De La Reystraat, worden afgezet en wordt de schietpartij in scène gezet en gedetailleerd geanalyseerd. Dan bestaat er de kans dat de inhoudelijke rechtszaak van 29 juni naar een later moment zal worden verzet.

Een omstander raakte ernstig gewond in de kogelregen op de Toulonselaan. Hij draagt nog altijd een kogel in zijn rug, omdat verwijderen te gevaarlijk zou zijn. Informatie over die kogel zou het onderzoek makkelijker maken. Nog altijd is niet met zekerheid te zeggen of hij is geraakt door W. of door een terugschietende agent.
Verdachte W. was zelf door een probleem bij het transport niet aanwezig in de rechtszaal en sprak via verbinding vanuit het huis van bewaring. Hij zei zijn afwezigheid te betreuren. "Ik ben liever persoonlijk in de rechtszaal om de slachtoffers in de ogen te kijken."

Lees meer over:

Dordrecht|rechtszaak|Rechtbank|

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Naaktfoto's en dode dieren voor de deur: de stoppen slaan door als Jaap hoort dat Miranda een open relatie wil

Een op het oog keurige man verliest zich compleet als een ontluikende relatie ten einde komt. Hij de...

Hotel-restaurant Bellevue te koop; huidige eigenaar verwacht snel nieuwe koper

Hotel-restaurant Bellevue aan het Groothoofd in Dordrecht staat te koop. Een van de huidige eigenare...

Justitie eist voorwaardelijke celstraf en een werkstraf voor dodelijk ongeluk aan Oranjelaan

Justitie heeft acht maanden cel, waarvan vier en een half maand voorwaardelijk geëist, voor een fata...

Zittingsdag drie ten einde, strafeis bekend en advocaat verdachte aan het woord

De verdachte schoot op 4 mei van het vorig jaar een schoenmaker dood in Vlissingen. Twee dagen later...

De oma van Ann-Sofie mist de vrolijke bezoekjes en appjes van haar doodgeschoten kleindochter

De vader van de doodgeschoten Ann-Sofie zet een foto van zijn dochter neer, een paar meter achter de...

Emotioneel vervolg rechtszaak schietpartij bij zorgboerderij in Alblasserdam

De rechtszaak over de schietpartij bij zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam is vandaag na een maa...