Dordrecht, Netherlands

Puienprijs uitgereikt: 'De grote winnaar is de stad'

Kind Zo Blij won in de categorie woon-winkelpand Dordtse Puienprijs
De Vereniging Oud-Dordrecht heeft dinsdagavond voor de derde keer de Dordtse Puienprijs uitgereikt aan eigenaren van de meest geslaagde gevelrestauraties van de afgelopen twee jaar, in de categorieën woon-winkelpand, woonhuis en herbestemming.
Robin Nanninga | 18 mei 2022 16:29 | Aangepast op 18 mei 2022 16:29
In 2017 besloot de vereniging tot het instellen van een Dordtse Puienprijs in de hoop eigenaren te stimuleren hun pui te verbeteren. Dit zou weer moeten leiden tot een fraaier straatbeeld in de historische binnenstad. Deze derde uitreiking had eigenlijk al eind vorig jaar moeten plaatsvinden, maar vanwege corona werd dit uitgesteld.

De jury kende de Puienprijs in de categorie woon- winkelpand toe aan Voorstraat 302-304, het pand waar Kind Zo Blij in gevestigd is. ‘Een attractieve winkelpui verfraait de aanblik van het hele straatdeel en lokt passanten naar binnen. Het ontwerp voelt heel modern aan, maar betoont tegelijkertijd groot respect aan de historie van deze winkelstraat’, aldus de jury, bestaande uit juryleden met ieder hun eigen expertise. De publieksprijs ging in deze categorie naar hetzelfde pand.

Moderne 'feel'
Ook in de categorie herbestemming zaten de jury en het publiek op één lijn. Daar ging de prijs naar Oranjelaan 11: het pand KV13. Het oordeel van de jury: ‘Met name de toegepaste maatvoeringen hebben de jury bekoord. Ze verhouden zich prachtig tot de dimensies van het oorspronkelijke gebouw en geven er tegelijkertijd een moderne ‘feel’ aan.’

De jury koos in de categorie woonhuis voor de Merwekade 75. ‘De gezichtsbepalende erker is zorgvuldig gerenoveerd waarbij de bouwhistorie goed is bestudeerd en gevolgd. Daarmee krijgt niet alleen de gevel zelf, maar ook de rij panden waarin deze staat qua uitstraling een grote impuls’, valt te lezen in het juryrapport. De meeste stemmen van het publiek gingen naar de renovatie van het ensemble Torenstraat 6-66.

Jurylid en architect Andries Laane is blij met de ontwikkelingen die hij ziet in de stad. “Het zijn allemaal mooie winnaars, maar de grote winnaar is natuurlijk de stad. Wij zijn ontzettend dankbaar dat er duidelijk een opleving is in architectonische beleving, zowel bij het publiek als bij de bezitters van die panden. Er zijn gewoon mensen die gáán voor die prijs.” De volgende Puienprijs wordt eind 2023 uitgereikt.

We spraken jurylid Andries Laane over de winnaars. Bekijk het interview met hem hieronder.

Lees ook

Dordtse ondernemers hangen borden ‘Antwerpen’ op: “Wat in België kan, kan hier ook”

Met lede ogen zagen de Dordtse ondernemers hoe hun publiek in december massaal naar België vertrok ...

Parkeerregels centrum terug naar situatie voor corona

Tijdens corona nam de gemeente een aantal tijdelijke maatregelen met betrekking tot parkeren. Deze w...

De koek is op voor de Dordtse horeca

Ruim 50 Dordtse horeca ondernemers hebben zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur actie gevoerd.

Parkeergarage Veemarkt en kantoren gesloopt voor komst ‘Huis van Stad en Regio’

De parkeergarage Veemarkt gaat op 27 juni dicht om te worden gesloopt voor de komst van het ‘Huis ...

Studenten Drechtsteden laten hun pakjesboot voor het eerst te water

Technische en Economische studenten testten afgelopen woensdag voor het eerst hun innovatieve pakjes...

Nieuw Festival Cultuur op de Hoek zet Dordtse amateurverenigingen in het zonnetje

Over een klein maandje heeft Dordrecht er een gloednieuw festival bij: Festival Cultuur op de Hoek g...