Dordrecht, Netherlands

Puienprijs uitgereikt: 'De grote winnaar is de stad'

Kind Zo Blij won in de categorie woon-winkelpand Dordtse Puienprijs
De Vereniging Oud-Dordrecht heeft dinsdagavond voor de derde keer de Dordtse Puienprijs uitgereikt aan eigenaren van de meest geslaagde gevelrestauraties van de afgelopen twee jaar, in de categorieën woon-winkelpand, woonhuis en herbestemming.
Robin Nanninga | 18 mei 2022 16:29 | Aangepast op 18 mei 2022 16:29
In 2017 besloot de vereniging tot het instellen van een Dordtse Puienprijs in de hoop eigenaren te stimuleren hun pui te verbeteren. Dit zou weer moeten leiden tot een fraaier straatbeeld in de historische binnenstad. Deze derde uitreiking had eigenlijk al eind vorig jaar moeten plaatsvinden, maar vanwege corona werd dit uitgesteld.

De jury kende de Puienprijs in de categorie woon- winkelpand toe aan Voorstraat 302-304, het pand waar Kind Zo Blij in gevestigd is. ‘Een attractieve winkelpui verfraait de aanblik van het hele straatdeel en lokt passanten naar binnen. Het ontwerp voelt heel modern aan, maar betoont tegelijkertijd groot respect aan de historie van deze winkelstraat’, aldus de jury, bestaande uit juryleden met ieder hun eigen expertise. De publieksprijs ging in deze categorie naar hetzelfde pand.

Moderne 'feel'
Ook in de categorie herbestemming zaten de jury en het publiek op één lijn. Daar ging de prijs naar Oranjelaan 11: het pand KV13. Het oordeel van de jury: ‘Met name de toegepaste maatvoeringen hebben de jury bekoord. Ze verhouden zich prachtig tot de dimensies van het oorspronkelijke gebouw en geven er tegelijkertijd een moderne ‘feel’ aan.’

De jury koos in de categorie woonhuis voor de Merwekade 75. ‘De gezichtsbepalende erker is zorgvuldig gerenoveerd waarbij de bouwhistorie goed is bestudeerd en gevolgd. Daarmee krijgt niet alleen de gevel zelf, maar ook de rij panden waarin deze staat qua uitstraling een grote impuls’, valt te lezen in het juryrapport. De meeste stemmen van het publiek gingen naar de renovatie van het ensemble Torenstraat 6-66.

Jurylid en architect Andries Laane is blij met de ontwikkelingen die hij ziet in de stad. “Het zijn allemaal mooie winnaars, maar de grote winnaar is natuurlijk de stad. Wij zijn ontzettend dankbaar dat er duidelijk een opleving is in architectonische beleving, zowel bij het publiek als bij de bezitters van die panden. Er zijn gewoon mensen die gáán voor die prijs.” De volgende Puienprijs wordt eind 2023 uitgereikt.

We spraken jurylid Andries Laane over de winnaars. Bekijk het interview met hem hieronder.

Lees ook

Dordrecht kijkt na corona vooruit: evenementenjaar 2022 officieel van start, mét een extra geldpotje

De afgelopen weken zullen de verschillende grote verkiezingsborden niet aan de aandacht zijn ontsnap...

Door deze podwalk-app kom jij alles te weten over de Sint Elizabethsvloed

Op 1 februari 1953 vond de Watersnoodramp plaats, waarbij grote delen van Zeeland, Zuid Holland en B...

Winkel in de aanbieding: wie neemt Sylvera Damesmode over?

Een bekende, goedlopende zaak met een vaste klantenkring. Dat is Sylvera Damesmode, de kledingwinkel...

Eerste boekenwurmen weten English Bookshop al te vinden: 'Ziet er veelbelovend uit'

Dordrecht heeft sinds dinsdag een echte 'English Bookshop', naast boekwinkel De Nieuwe Bengel in de ...

Voor in de agenda: Dordtse Rommelroute kondigt vierde editie aan

Na drie succesvolle edities kon het haast niet uitblijven: De Dordtse Rommelroute keert wederom teru...

Feest in de binnenstad, want Dordrecht Pakt Uit

Muzikanten, entertainers, actieve ondernemers en een heerlijk lentezonnetje: het was zaterdagmiddag ...