Dordrecht, Netherlands

Rotterdamse waakhond DCMR zwaar onder vuur om falend toezicht fabriek Chemours, VVD: 'Slager keurt zijn eigen vlees'

Inspecties op gif en risicovolle stoffen bij de omstreden fabriek Chemours in Dordrecht schiet volgens de VVD ernstig tekort. Wethouder Tanja de Jonge (GroenLinks) heeft DCMR en de provincie al op het matje geroepen. Zij vindt dat er vaker en strengere inspecties moeten zijn. De provincie zegt de kritiek op waakhond DCMR niet te herkennen.
Ingrid de Groot | 17 november 2022 16:32 | Aangepast op 17 november 2022 16:32
"De slager keurt zijn eigen vlees,'' zegt VVD-raadslid Alexander Kuhlman. Volgens hem maakt DCMR zich er te makkelijk vanaf door bij haar toezicht vooral informatie en data te checken die Chemours zelf aanlevert. Er worden weliswaar ook prikacties op het terrein gehouden, maar dit zou volgens Kuhlman veel vaker moeten "en strenger.''

De chemische fabriek stoot meerdere risicovolle stoffen uit via haar fabriekspijpen die te boek staan als ZZS (Zeer Zorgwekkende Stoffen). Ze zijn volgens wettelijke normen verdacht kankerverwekkend. Ondertussen liggen woonwijken in Dordrecht en Sliedrecht onder de rook van het bedrijf.

Bekijk hieronder de videoreportage (Let op, tekst loopt door onder de video):
Johan Vollenbroek, van het onderzoeksbureau MOB, schreef onlangs aan de gemeente Dordrecht dat het toezicht op de emissie uit de fabriekspijpen zowel bij Chemours, als DCMR  "niet op orde''  is. 

Vollenbroek, de man die met succes het Nederlandse stikstofbeleid aanvocht, kijkt met argusogen naar de fabriek. "Chemours profileerde zichzelf als een bedrijf dat voldoet aan de hoogste eisen van milieuzorg en een hoog niveau van eigen verantwoordelijkheid. Slogan van Chemours: 'miracles of science'. In werkelijkheid is het bedrijf hoogst onbetrouwbaar gebleken met betrekking tot zorg voor omgeving in combinatie met onvoldoende beperking van toxische emissies in het milieu", schreef hij recent in zijn onderzoeksrapport aan de gemeente.

Zijn conclusie is door het stadsbestuur overgenomen bij haar zienswijze op de nieuwe vergunning die Chemours dit jaar aanvraagt bij de provincie.

Wethouder Tanja de Jonge (GroenLinks) zegt dat zij de vervuilende en giftige stoffen 24 uur wil gaan screenen.
"Tegen DCMR, maar ook tegen Rijkswaterstaat, als het om lozingen in het water gaat, hebben we gezegd: 'We willen echt gesprekken met jullie hebben, hoe je dat meetsysteem gaat inrichten.  Kunnen de inspecties vaker? En eigenlijk zou mijn wens zijn dat we toewerken naar een permanent meetsysteem. Waardoor we voortdurend weten 'wat gebeurt daar nu'. Zodat we ook veel sneller kunnen reageren. Daar willen we nu het gesprek over aangaan met deze twee partijen.'' 

Drinkwater
Ook de Nederlandse drinkwaterbedrijven maken zich al langer grote zorgen over de lozing en emissie van GenX (PFAS, red.) van Chemours in de lucht en de rivier. Het chemische stofje plopt na  zuivering van het rivierwater, alsnog op nano-niveau  in je glaasje kraanwater. Het drinkwater is nog veilig, maar voor Evides voelt het niet goed.

"Evides vindt net als de hele drinkwatersector dat stoffen als PFAS (ook GenX, red.) in het geheel niet thuishoren in het milieu en in de bronnen van drinkwater, grond- en oppervlaktewater. Wij pleiten daarom voor een nationaal en Europees totaalverbod op PFAS: de productie, uitstoot en toepassing ervan,'' aldus Evides dat kraanwater verzorgt in Dordrecht en Rotterdam - Rijnmond.

De Dordtse gemeenteraadsleden lieten dinsdagavond ondertussen ook hun grote zorgen blijken omdat Chemours haar afvalstroom met resten GenX (PFAS)niet langer mag afvoeren naar afverwerker Indaver bij Antwerpen. Die loost het namelijk weer in de Westerschelde.
 En die is inmiddels zo vergiftigd dat het RIVM  (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) afraadt er nog langer vis uit te eten.

'Afvalberg'
PFAS worden onder andere gebruikt bij de productie van hoogwaardige kunststoffen, maar het is ook nodig bij de productie van waterafstotene laagjes in kleding en pizzadozen.
Indaver loosde in het verleden ook PFAS-resten van de fabriek 3M bij Antwerpen. En ook vanuit industrie in Bergen op Zoom werd PFAS aangeboden.

De fracties in Dordrecht zijn ondertussen bang dat het afval van Chemours nu achterblijft op het fabrieksterrein aan de Baanhoekweg. Nu transport naar België verboden is.

"Dordrecht moet niet een soort afvalberg worden van Chemours,'' zegt Kuhlman van de VVD.
Aan RTV Dordrecht laat Chemours  echter weten dat  het afval met GenX nog steeds gewoon per vrachtwagens op transport  gaat naar Indaver. Formeel is er namelijk een voorgenomen verbod van de Inspectie voor  Leefomgeving en Transport (Inspectie ILT) . Er is nog geen definitief verbod.

De provincie Zuid-Holland zegt de kritiek van de gemeente én de VVD op waakhond DCMR niet te herkennen. "En wij kunnen dit ook niet staven aan de ingediende zienswijze van de gemeenten op basis van andere beschikbare informatie.''

Vergunning
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat en gedeputeerde staten van Zuid-Holland hebben 31 oktober besloten de nieuwe vergunningen aan Chemours te verlenen. Er kan nog wel beroep worden aangetekend.
Alle stukken liggen tot 13 december op het stadskantoor ter inzage. Volgens de provincie zijn er extra voorwaarden aan Chemours gesteld om het milieu te beschermen.

Zwak
Vorig jaar was er overigens ook al harde kritiek op het toezicht door bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken. De commissie Van Aartsen die in opdracht van het Kabinet onderzoek deed naar het functioneren van de toezichthouder oordeelde dat zwak optreden van de omgevingsdiensten leidt tot milieu- en gezondheidsschade.
De Landelijke Rekenkamer stelde vorig jaar dat fabrieken die met risicovolle stoffen werken, onder de radar blijven, als zij in overtreding zijn.
De toezichthouders zouden te weinig budget hebben, en te weinig handen op de werkvloer.

Lees meer over:

Chemours|PFAS|

Lees ook

Hoe nu verder met Chemours in de Dordtse raad? 'Moeten druk op de ketel houden'

De provincie, de Tweede Kamer en het Europees Parlement: de uitstoot van PFAS door Chemours is inmid...

Vijf vragen over het vonnis tegen Chemours: wat betekent de uitspraak?

Chemiebedrijf Chemours had actief informatie met de overheid moeten delen over de schadelijkheid van...

'Wij kunnen heel tevreden zijn', zeggen gemeenten over PFAS-overwinning

"Wij hebben altijd gezegd dat wij Chemours aansprakelijk vinden voor de uitstoot en dat heeft de rec...

Chemours aansprakelijk voor milieuschade door PFAS-stoffen, oordeelt rechter

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht is aansprakelijk voor schade die gemeenten in de omgeving hebben...

Sandy uit Amerika verloor haar man en strijdt nu tegen PFAS: 'Wil graag contact met mensen uit Dordrecht'

Moet Chemours uit Dordrecht betalen voor de PFAS-vervuiling die het in de omgeving heeft veroorzaakt...

Rouwstoet door centrum van Dordrecht als protest tegen Chemours

Een bonte rouwstoet vertrok op zaterdag 23 september vanaf het Stationsplein om een ronde door het c...